İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi üç büyük kentin birleşim noktasında yer alan ve 2008 yılında eğitime başlayan Yalova Üniversitesi’nin öğrenci sayısı her geçen gün artarken, bu yıl üniversiteyi tercih eden üç bin yeni öğrenci ile birlikte barınma sorunu çığ gibi büyüyor.

Üniversitelerde tercih maratonunun ardından kayıt döneminin de tamamlanması ile birlikte, öğrencileri bekleyen en önemli sorun olan barınma ihtiyacına Yalova’daki kapasitesi sınırlı olan ve mevcut 2500 civarında öğrenciye yetebilen resmi ve özel yurtlar ihtiyacı karşılamaktan oldukça uzak.

Yalova’da Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı resmi  kız ve erkek öğrenci yurtlarının kapasitesi 950 civarında öğrenciyi barındırmaya yeterken, özellikle kent merkezinde ve üniversite binalarına yakın yerlerde konumlanan özel öğrenci yurtlarının kapasitesi de yaklaşık bin beş yüz civarında kız ve erkek öğrencinin barınma ihtiyacını karşılıyor.

Her geçen yıl açılan yeni bölümler ve tercih edilme oranı yüksek bir üniversite olan Yalova Üniversitesi öğrencileri de barınma ihtiyacını karşılamaktan uzak yurtlara alternatif olarak kiralık ev arayışına giriyor. Ancak, üniversitelilerin büyük problemi de bu noktada başlıyor. Küçük bir kent olan ve kiralık ev sıkıntısını her zaman yaşayan Yalova’da yeni eğitim dönemi ile birlikte kiralık eve olan talep patlaması yaşandığını ancak öğrencilerin bütçelerine uygun ev bulmakta büyük problem yaşadıklarını belirten Turyap Yalova Çarşı Şubesi’nden Selçuk Yıldız, “Yalova Üniversitesi’nde kayıt sezonu ile birlikte öğrencilerin barınma problemi başladı. Her gün birçok öğrenci kiralık ev bulabilme umuduyla kapımızı çalıyor. Ancak Yalova’da kiralık eve olan talep patlaması yaşanırken, kiralık ev arzı ise oldukça yetersiz, yani Yalova’da şu anda kiralık ev sıkıntısı had safhada” diye konuştu.

Öğrencilerin gelmesi ile birlikte kiralık ev sıkıntısının bir kat daha arttığını ve buna paralel olarak öğrenciye kiralanacak olan daire fiyatlarının da en az 100 -200 Lira arasında artış gösterdiğini belirten Yıldız, “Öğrencilere ev sahipleri genellikle ev kiralamak istemiyorlar. Özellikle erkek öğrencilerin ev bulma şansı çok daha az. Ev sahipleri ise genellikle kız öğrencileri tercih ediyorlar. Öğrencilere genellikle fiziki olarak kötü evler yüksek fiyatlara kiralanmaya çalışılıyor. Yalova’da 800 Lira’nın altında üç artı bir ev bulmak nerede ise imkansız.  Bu durum da öğrencilerin bütçelerini zorluyor” diye konuştu.

Yalova’da öğrencilere yönelik metrekaresi küçük ev ihtiyacının olduğunu belirten Yıldız, “Yalova’da öğrenci kesimine yönelik küçük bir artı bir ev nerede ise yok gibi. Öğrencilerin de büyük evleri kiralamaya gücü yetmiyor” diye konuştu.

Yalova’nın her geçen gün artan üniversite öğrenci sayısına paralel olarak yurt işletmeciliği için büyük potansiyeli olduğuna dikkat çeken Yıldız, “İşletmeciler için müşteri bulmakta zorluk çekmeyecekleri bir alan. Bu konuda yurt binası yapmak için de bize bazı işletmecilerden talepler geliyor.Ancak kent merkezinde bu tür yurt yapmaya uygun bina yok gibi.Bunun dışında arazi alınarak özel işletmeciler tarafından öğrenci yurdu yapılabilir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim