Geçtiğimiz günlerde açıklanan TÜİK resmi verilerine göre Yalova’nın, yabancılara konut satışında üst sıralarda yer almasını yorumlayan Yalova Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Hayrettin Yılmaz, en çok Arapların Yalova’da mülk edindiğini belirtti. Bu durumdan dolayı herkesin emlakçılığa yöneldiğini söyleyen Yılmaz, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün açtığı emlakçılık kurslarıyla ilgili dernek yönetiminin görüşünün alınmadığını söyledi.

Başkan Yılmaz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Piyasadaki emlakçılar çok arttı. Emlakçıların artmasının tek sebebi Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün sertifika dağıtmasıdır. Sertifika alanların maliyeye kayıtlı olmadığını tespit ettik. Derneğimize danışılmadı, görüşümüz sorulmadı. Biz sertifika istediğimiz halde alamıyoruz ama emlak tecrübesi olmayanlar, maliyeye kayıtlı olmayanlar neden sertifika aldılar?

“5 sene sonra yerli vatandaş mülk alamaz”

Çiftlikköy ilçesinden ötesi sanayi alanı. Oradan Armutlu ilçemize kadar olan yer turizm alanı. Yalova bermuda üçgeni gibidir. İstanbul’a, İzmit’e, Bursa’ya, Ankara’ya, İzmir’e yakın. Yeni yapılan otoban daha da fayda sağlayacak. Körfez Köprüsü bildiğiniz gibi 2015’de açılacak. Yalova yakın bir bölge. Termal kaplıcalarından dolayı senelerdir tercih ediliyor. Şuan Arapların getirmiş olduğu rakamlar Yalova’nın bütçesini aştı. Araplar sayesinde fiyatlar şişti. Emlak değerleri yabancı satışları olunca arttı. Aslında rayiç bedellerimiz bunlar değildir. Ama onların paraları birazcık daha piyasayı uçurdu. 5 sene sonra yerli vatandaşımız Yalova’dan mülk alamaz. Yeni yetişen nesil bu rakamlarla kendisine ne ev alabilir ne de arsa alabilir.

“Fatih Caddesi’nin yüzde 50’si Arapların elinde”

Arapların kendisi mülk almıyor. Araplar da emlakçılık, aracılık yapıyor. Asıl Arap almıyor. Onun emlakçısı geliyor buraya. O pazarlığını yapıyor. Bizden 10 liraya alıyor, gidip 20 liraya satıyor. ‘20 liraya aldım’ diyen Arap sayesinde vatandaş 20 liraya aldı sanıyor. Halbuki kendi milleti kendi milletine kazık atıyor. Bizim zararımız var tabii ki. Direk bizimle muhatap olmuş olsa bizim de faydamız olur. Ocak ayında 92 tane daire sadece Araplara satıldı. Yerli satışına bakın bide hiç yok. Tercih ettikleri bölge Fatih Caddesi. Fatih Caddesi’nin %50’si şuan Arapların elinde. 5 sene sonrada belki onlar patronluk yapacak biz de onlara işçi olacağız. Devletimizin bunun farkında olmasını istiyoruz.

Editör: TE Bilişim