Yalovalı trafikten yakınmıyor mu? Her akşam Kadıköy Altıyoldaki boğa heykelinin etrafında dönermişiz hissi veren heykelden milim milim ilerlemiyor mu araçlar? Cadde esnafı arabalarını değil otoparka, nerdeyse dükkanlarının içine park etme lüksünü yaşayacak diye çile çekmiyor mu araç sürücüleri yollarda? Burası Yalova, 1,5 milyonluk Bakırköy değil, hepi topu 100 bin nüfuslu bir köy-kentten söz ediyoruz aslında. 

Peki ne yapacağız, kanunları kendimize uydurma hakkımız var mı? Yalova’nın altyapısı uygun değil deyip aynı tas aynı hamam demeye ve sürekli şikayet etmeye devam mı edeceğiz? Bir süre sonra edemeyeceğiz, zira araç sayısı büyük bir hızla artarken yollar aynı şekilde kalıyor. 

Batıdan gelen toplu taşıma araçlarıyla ilgili sıkıntı geçen haftanın en çok konuşulan, tartışılan konusu oldu Yalova’da. Belediye dedi ki, siz Çınarcık, Termal, Koru gibi batıdan gelen minibüsler, Şehit Ömer Faydalı Bulvarına alternatif bir çevre yolu yapıldığından dolayı artık orasını kullanacaksınız. 
Sanki küçük kıyamet koptu. Neden koptu, nasıl koptu izahını yapmak zor.

Bir, siz zaten Yalova’dan yolcu almıyordunuz ki (ya da almamanız gerekiyordu yasalara göre) Yalova merkezine yakın geçmek bir avantaj olsun. 

İki, teklif edilen güzergahın son durağı terminalden sonra İdo diye biliyorum, zaten şehir içindeki minibüs terminaline yani bir sonraki noktaya gidebilecek bu araçlar. 

Üç, ortada açık bir şekilde yasa var. Bursa’ya Gemlik yada Orhangazi’den giden minibüs, terminalden sonra şehir merkezindeki bir güzergaha ilerleyebiliyor mu? Yasaların üzerinde mi Yalova’dakiler?

Dört, belediyenin hazırladığı bir ulaşım master planı ve ulaşım yönetmeliği var kabul edilen. Belediye meclisini, seçilmişleri, bir ilin belediye başkanını, seçmenin temsilcisi olan siyasetçilerin aldığı kararı da umursamıyor musunuz?

Beş, ana arterlerdeki trafik yoğunluğu malum. Bulvarda bu trafiği, ilgili meclis kararındaki komisyon raporunda %30-40 oranında rahatlatacağı belirtilmiş. Bilimsel bir çalışmadan mı bu rakam bilemiyorum. Ama ortaya bir tespit konulmuş. Bunun da göz önüne alınması lazım.

Altı, önerilen güzergah, bulvarın SGK’ya kadar olan kısmına kadar bu araçların girebilmesine de izin veriyor. Rahmi Üstel Caddesi’nden alternatif çevre yoluna, oradan terminale, şeklinde bu güzergah. Geçici olarak. Asıl çevre yolu devreye girene kadar. Yani bütün mesele Özel İdare ile Bulvarın sonuna kadar olan 2 km’lik kısma bu minibüsler giremeyecek diye mi çıkıyor. İnanılması güç.

Peki bunun karşısında savunulan şey nedir, bu bizim ekmek teknemiz deniyor. Sonsuz saygı duyuyorum. Ama ekmek teknenizle evinize yasalara uyarak ekmek götürün. Her yerde uygulanan yasa Yalova’da uygulanmazsa bizim Patagonya’dan bir farkımız kalmaz. Gerçi pek çok konuda Patagonya’ya rahmet okutur Yalova, o ayrı. 
Bir de  şu var, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Fehmi Öncü, ortak bir toplantı yapılmasını önermiş. Herhalde minibüsçüleri kademeli olarak alınan bu karara razı etmek için düşünülen bir ara formül. Yoksa bunun hiçbir şekilde izahı yok. Yasayı uygulamaya dair bir karar alınacak, sonra o kararı ilimizin akil insanları bir araya gelerek tartışacak ve yeni bir karara varmaya çalışacak. Böyle bir şey olursa ve bu uygulamadan geri adım atılırsa, hatırlatmak gerekir ki Yalova seyahat olayına döner. İşin bu noktaya vardırmak ta siyasetçilerin kamu yararına ilişkin karar verirken oy kaybetmeyi ne kadar göze alabileceklerinin göstermesi açısından bir sınavdır. Bu sınava dahil olanlardan şu ünlü reklamda denildiği gibi, “İnsanların güvenini kaybetmektense ‘oy’ kaybetmeyi tercih etmeli” düsturunu bekleriz haklı olarak.

Bir de Yalova Valiliğinin tavrı önemli tabi bu ulaşımla ilgili meselelerde. İl Trafik Komisyonu’nun bu konuyla ilgili bir tasarrufu olmuş mudur, yerel yönetimi yasanın uygulanması noktasında destek verilecek midir, vali hanım bu konuyla ilgili bir açıklama yapacak mıdır, yoksa bizimle hiçbir ilgisi yok denilerek uzaktan mı bakılacaktır bu olaylara, bunların yanıtlarını da merakla bekliyoruz.