YASKİ arıtılan suyun sulamada kullanımına yönelik proje için Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Güneş Enerjisi projesinde ise sona yaklaşıldı.
YASKİ Yalova açısından olduğu kadar ülke açısından da çok büyük önem taşıyan 2 dev projeyi hayata geçirmek adına önemli adımlar atıyor. Bu projelerden birisi olan ve MARKA tarafından da desteklenen arıtma çıkış suyunun sulamada kullanılması projesi için Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuru yapıldı. Proje hakkında bilgi veren YASKİ Başkanı Ahmet Özsümer, "YASKİ, MARKA’ dan pilot ölçekli çalışması ve etüt- fizibilite raporu için hibe desteği sağladığı çıkış suyundan sulama suyu kazanılması projesini gerçekleştiriyor. İçme ve kullanma sularının tasarrufuna yönelik olarak çıkış suyunun önümüzdeki günlerde sulama suyu olarak kullanılmasına başlanacaktır. Çıkış suyunun sulamada kullanılması için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ ne resmi müracaat yapılmıştır" dedi.
Güneş Enerjisinde kredi onayı bekleniyor
Dünya'da 2. Türkiye'de ise ilk ve tek Güneş enerjisinden elektrik ihtiyacını karşılayan arıtma tesisi olmayı hedefleyen YASKİ bu anlamda da sona geldi. GES Projesi, İller Bankası Proje Daire Başkanlığından olumlu görüş ile Yatırım Değerlendirme Daire Başkanlığına gönderilerek kredi onayını beklemeye başladı. Bu projenin ülkede örnek proje olacağını ve ülkede yaygınlaştırılacağını belirten Özsümer, " Ayrıca Dünyada arıtma tesisi üzerine kurulacak ve kurulu güç olarak tek olacak olan 1mv'lık Güneş Enerji Santralinin son aşamasına gelindi. GES Projesi, İller Bankası Proje Daire Başkanlığından olumlu görüş ile Yatırım Değerlendirme Daire Başkanlığına kredi onayındadır.

Projenin hayata geçirilmesi ile YASKİ Atıksu Arıtma Tesisleri’nin elektrik tüketiminin %65’i  güneş enerjisi ile sağlanarak yenilenebilir enerji kaynaklarımızın kullanım oranının artırılmasıyla yılda 725.331 kilogram karbonun atmosfere salımı önlenecektir. Bu sayede emisyon emen alanların artırılmasıyla, sera gazı salımları azaltılacak, ulusal anlamda iklim değişikliği, çölleşme ve erozyonla mücadeleye önemli katkıda bulunulacaktır. Projenin her aşamasında desteğini esirgemeyen Yalova Milletvekilimiz Sayın Fikri Demirel, kredi onayının tamamlanması sürecini bizzat kendi takip etmektedir." diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim