Köfteler ve mangal etleriyle süslü sofrada gün boyu ağız tadıyla yemek yiyen ve güzel bir gün geçiren grupta İstanbul’da ve Yalova’dan bu ameliyatı geçirerek midesini küçültenler yer aldı.

 

“50 kilo verdim, yeniden doğdum”

 

Obezite cerrahisi geçiren isimlerden Yalovalı Mustafa Aslıyüksek, bundan 3 yıl önce 160 kg iken, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle operasyon geçirmeye karar verdiğini anlatarak, “Ekim 2011’de 135 kilo idim, bugün 85 kiloya düştüm. 50 kiloyu ameliyatla verdim. Aşırı kilonun pek çok yan hastalığa neden olmasıyla uyku apnesi gibi hastalıklarla da mücadele ediyordum. Şimdi hepsinden kurtuldum. Obeziteden kurtulmak sporla, diyetle başarılabilen bir şey. Ama çok aşırı kilolu olanlar için cerrahi müdahale gerekli oluyor. Gerekli testler yapıldıktan sonra bu operasyona karar veriliyor. Maliyetin büyük bir kısmını SGK karşılıyor, küçük bir kısmını da hasta kendisi ödüyor. Gastrit laporistik ameliyatı geçirdim. Yalova’da böyle bir cerrahinin varlığından çok kimsenin haberi yok ama aşırı kilo ve obezite sorunu yaşayan çok insan var. Onların da böyle bir imkandan yararlanabilmesini çok isterim” diye konuştu.

 

“Destek grupları ve psikoterapi çok önemli”

 

20 kişiyi obezite cerrahisiyle ameliyat ederek fazla kilolarından kurtulmalarını sağlayan Op. Dr. Murat Üstün ise, “Obezite tüm dünyada büyük bir hızla artıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu sorunun çözülmesi ve insanların bilinçlenmesi için bakanlık bazı çalışmalar yürütüyor. Biz belli bir aşamadan sonra kilo probleminin ancak cerrahi müdahale ile ortadan kaldırılmasını sağlıyoruz. Bir takım ameliyatlarla etkili ve sağlıklı kilo kaybı mümkün. Bu ameliyatın başarılı örneklerinin bir araya gelmesi sevindirici. Obezitede olumsuz bir algı var, ama bunun korkulacak bir şey olmadığını kabul edilir yöntemlerle ortadan kaldırılabildiğini söylüyoruz. Tabi ki psikoterapi ve destek grupları çok değerli. Facebook gibi sosyal paylaşım grupları üzerinden destek gruplarının bir araya gelerek Yalova’da böyle bir organizasyon düzenlemesine karar verdik. Sık sık bu tür etkinliklerle hem ameliyat sonrası birbirlerine destek, hem de aralarına obezite sorunu yaşayan ve ameliyata hazırlananlara moral veriyoruz” diye konuştu.

 

“Dayanışmayı bırakmıyoruz”

 

Obezite cerrahisinden geçen 20 yaşındaki Gözde de, 1,5 yıl kadar önce 54 beden iken bu ameliyat sonrasında 38 bedene düştüğünü ifade ederek, “Hipertansiyon, kalp ritmi bozuklukları, uyku apnesi gibi obezitenin yan hastalıkları dediğimiz sorunları yaşıyordum. Bundan kurtulmam gerek düşüncesiyle ameliyat oldum. İnternetten obezite cerrahisi hakkında bilgi edindim ve ameliyat olmaya karar verdim. Çok mutluyum yeniden doğmuş gibi oldum. Yandaş hastalıklardan geçtim ve dayanışmayı da bırakmıyoruz. Artık kilo almamayı değil, kilo vermemek için, kilomu sabit tutmak için biraz daha fazla yemeyi düşünür hale geldim. Biz bu sorunu yaşayanlar için umutsuz olmayın diyoruz, obezite çözümsüz bir sorun değil” diye konuştu.

 

 

 

Editör: TE Bilişim