TEMA Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan susuzluk konusunda gelinen noktayı değerlendirdi. Susuzlukla ilgili herkesin bir birini suçlamasının ortadaki soruna bir çözüm olmadığını aksine çözümsüzlükler oluşturduğunu dile getiren Tezcan bu konuda herkesin artık elini taşın altına sokma zamanının da geldiğine dikkat çekti. Tezcan açıklamasında, “2014 Ocak ayında susuzlukta bugün  geldiğimiz noktayı öngörmüş ve alınacak tedbirleri sıralamıştık. Ancak idare vatandaşlarımızı suçlayarak fazla su kullandıklarını söylemiş, vatandaşlar ise  her şeyi idareden bekler bir davranış içine girmişti. İşte bugün kısıntılı bir şekilde çamur gibi suya mahkum olduk. Tema Yalova Temsilciliği olarak su konusunda yapılan yanlış politikaları, yapılan planlamaları uzun uzun konuşmak yerine uygulanabilir basit bir önerimiz var. Aslında bu konu daha önce Yalova gündemine taşındı. Biz uygulanmış örnekler vererek anlatıyoruz. Yağmur suyundan yararlanmak çözümün önemli bir parçası olabilir” dedi.

Belediyeler 2 Bin Dolara Kadar Destek Veriyor

Yurt dışında birçok örnekleri var, ancak en başarılı uygulama olarak Kanada’daki  uygulamanın incelenmesi gerektiğini söyleyen Tezcan  konu hakkında aşağıdaki açıklamayı yaptı.

“Fotoğraflarla da izah etmeye çalıştığımız gibi yağmur toplama kapları geliştirilmiş. Bahçe sulamada, balkon ve bahçe yollarını yıkamada, oto yıkamada, her türlü temizlikte bu sular kullanılıyor. Filtrelerle su temizlenebiliyor. Pompalarla istenilen yere basılabiliyor. Her bina ayrı ayrı sistemler kurabileceği gibi sular ortak bir tesiste de toplanıp mahallenin ihtiyaçları için kullanılabiliyor. Hatta sistem büyültülerek arıtma kuruluyor ve evlere kullanma suyu olarak veriliyor. Yerel yönetimler sistemin durumuna göre 2000 dolara varan destek verebiliyor. Yalovamız da belediyeler parasal destek yeride plastik depo dağıtımında bulunabilir. Depo kullananlara su tarifelerinde indirim yapılabilir. Plastik depo üreticilerine kazanç sağlayacak önemli bir işkolu da parlayabilir. Bu konunun tartışılmaya ve uygulamaya değer buluyoruz. Belediyelerin kuracağı bir birlik bu konuya önderlik edebilir. Hiçbirşey yapmadan şikayet etmek yerine artık harekete geçme zamanıdır. Önümüzde uygulanmış başarılı örnekler var.”

 

Editör: TE Bilişim