Camiler ve Din Görevlileri Haftası Fatih Camisi Konferans Salonunda Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu, Yalova Müftüsü Mustafa Üskülüplü, Yalova Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Arslan, kurum müdürleri ve çok sayıda katılımcının iştirak ettiği bir törenle kutlandı. Merkez Camisi İmamı Zeki Salman'ın Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Yalova Müftüsü Mustafa Üskülüplü ise camilerin eskiden birer eğitim mekanı iken günümüzde sadece ibadet mekanlarına dönüştürüldüğünü söyledi. Artık gece kondu mantığı ile Cami Kondular üretmekten vaz geçilmesi gerektiğine vurgu yapan Üskülüplü, "Diyanet İşleri Başkanlığı 1986 yılından beri Camiler ve Din Görevlileri Haftasını kutluyor. Camiler sadece ibadet değil sevgi, birlik ve bilgi mekanları olarak değerlendirilmelidir.  Camiler bir araya geldiğimiz mekanlardır. Birlik olmayı buralarda öğreniyoruz.  Bizler dinimizi camilerde öğreniriz. Camiler aynı zamanda bizleri kötülüklerden uzak tutan mekanlardır. Biz yaratılanı yaratandan ötürü sevmeyi camilerimizde öğreniriz.  Bizler mabetlerini İstiklal Marşına işlemiş bir milletiz. Ülkemizde bayram namazlarına 23, Cuma namazlarına ise 13 milyon kişi katılıyor.  Geçmişte camiler Külliyelerle bütünleşirken günümüzde sadece birer ibadet mekanına dönüşmüş durumdadır.  Gece kondular gibi cami kondular inşa ediyoruz. Bunu bırakıp yeniden eğitimle ibadetin bütünleştiği mekanlar oluşturmalıyız" dedi. 

"Bayanlar ve Gençler Camilere Daha Fazla Gelmeli"

Kadınların günümüzde adeta camilerden uzaklaştırıldığına dikkat çeken Yalova Müftüsü Mustafa Üslkülüplü, "Yine bayanların camilere daha fazla gelmeleri sağlanmalıdır.  Peygamberimiz Allahın kadın kullarını Allahın mescitlerinden uzak tutmayın diyor. Dolayısıyla kadınlar her arzu ettiklerinde camiye gelebilmeldir.  Biz kadınlarımız camilere daha fazla gelmelerini sağlamayı hedeflemekteyiz.  Osmanlı döneminde camilerin en güzel yerleri kadınlara ayrılırdı. Ama günümüzde kadınlar için ayrılan yerlere baktığımızda en izbe noktalar olduğunu görüyoruz. Biz kadınlarımız yeniden camilerimize gelmelerini istiyoruz. Külliye şeklinde,  bayanlar ve çocuklarında düşünüldüğü camiler yapmalıyız.  Camilerimizi gece kondu mantığı ile yapmaktan uzak durmalıyız" dedi.

"İmam Camiyi Açıp Kapatan İnsan Olmamalıdır"

İmam ve din görevlilerinin de nasıl olması gerektiğini tarif eden Müftü Üskülüplü, "İmamlarımız ve din Görevlerimiz başlarına sardıkları sarık gibi tertemiz insanlardır.  Onlar camileri açıp kapatan değil gönlünü insanlara açan insanlardır. Onlar her gün kendini geliştiren insan olmalıdır. Kendini yetiştirirken halkıda yetiştirme misyonunu unutmadan hareket etmelidir. İmamlar insanı seven, yaraları saran, Allahı hatırlatan insanlardır" diye konuştu.

Coşkun,"Camiler Devlet Resmiyetinden Çıkmalı"


Camilerin zamanında birilerinin verdiği talimatlarla yasaklı yerlere dönüştürüldüğünü dile getiren Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ise, "Camilerin hayatımızdaki yeri bellidir. Olmazsa olmazlarımızdır. Biz Müslümanlar bir kendi evimizde bir de camide rahat edebiliriz. Ancak camiler zamanında birilerinin verdiği talimatlarla yasaklı yerlere dönüştürüldü. Camiler artık, kadının, çocuğun, gencin rahatça gelebildiği bir yer olmalıdır. Camilerin devlet resmiyeti içerisinden çıkartılması lazım. Camileri açalım. Kapıları açık olsun. Ülkemiz günümüzde din üzerindeki vesayetlerden kurtuldu. Şimdi isteyen istediği gibi inancını yerine getirebiliyor. Başı kapalı kızımız, kadınımız artık kamuda çalışıyor, üniversitede okuyor" dedi.

Vali Cebiroğlu'ndan İmamlara Uyarı

Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun'un konuşmasının ardından kürsüye gelen Yalova Valisi Selim Cebiroğlu ise, "Din görevlileri her şeyden önce insan olmalıdır. Camilerinizi eviniz gibi hissedin. Mahallelerinizdeki insanların acı ve sevinçlerine ortak olun. Camileri sadece ibadet edilen yerler olmaktan çıkartın ve hayatın yaşandığı mekanlara dönüştürün. Maddecilikten vaz geçelim. Vahşi Kapitalizm ağzımızdan burnumuza kadar girdi. Bundan kurtulun. Gelin İslamiyetin güzelliğini ruhumuza işleyelim. Her imam çevresinden sorumludur. Bundan sonra imamları denetleyeceğim. Eğer mahallenizde dara düşen insan olur ve bunu bize bildirmezseniz ben bulurum. O zamanda sizler düşünün. Bu benim tatlı konuşmamdır. Daha sert konuşmamı görmediniz" dedi.

Editör: TE Bilişim