Avrupa Birliği İklim Servisi'nden yapılan açıklamaya göre Dünya, 2023’te ilk kez bütün bir yılı ortalamanın 1.5 derece üstünde sıcaklıkla geçirdi. Şubat 2023'ten Ocak 2024'e kadar olan dönemde 1.52 derecelik ısınma gerçekleşti. Böylece ortalama sıcaklık, 2015 imzalanan Paris İklim Anlaşmasıyla altında tutulması hedeflenen seviyenin (1.5) ilk kez üzerine çıktı. 2023, ortalama hava sıcaklığının tüm yıl boyunca 2015’te koyulan hedefin üzerinde seyrettiği ilk yıl olarak kayıtlara geçti.

Çocukların gizlediği dijital zorbalığa dikkat Çocukların gizlediği dijital zorbalığa dikkat

Kuresel Isinma Dunya Insan Yasam Sera Gazi (2)Başlıca neden fosil yakıtlar
Küresel ısınma artışının en temel nedenlerinden birinin fosil yakıt kullanımı olduğu belirtildi. Ayrıca Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen ve “El Nino” olarak bilinen hava olayının da sıcaklık artışına yol açtığı ifade edildi.
  
Kuresel Isinma Dunya Insan Yasam Sera Gazi (1)Ancak bilim insanları, küresel sıcaklık artışının hala 1.5 derecenin altına düşürülmesinin mümkün olduğunu belirtiyor. Küresel sıcaklık artışını durdurmanın tek yolu olarak da sera gazı emisyonunun hızla azaltılması gerektiğini açıklıyorlar.

Kaynak: BRÜKSEL (İHA)