Yalova Gazetesi’nin büyük ilgi toplayan serisi “Mahalle’nin Muhtarı” devam ediyor. Serimiz kapsamında muhabirimiz Göktuğ Doğukan Yüksel, Çınarcık’a bağlı Ortaburun Köyü’nde Muhtarlık yapan Salih Erdinç ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. Salih Erdinç, açık yüreklilikle sorularımızı cevaplandırdı.

“Ailemiz Batum’dan gelmiş”

Kendisini tanıtan Muhtar Salih Erdinç, “1965 doğumluyum, köyde doğdum ve büyüdüm. Rast Turizm’de çalıştım, seracılık yaptım. Emekli oldum. Emekli olmadan önce de muhtardım. Dedelerimiz 1877-1878 Osmanlı-Rus harbinde bu köye gelmişler. Ailemiz Batum’dan gelmiş. Daha önce çeşitli yerlere gitmişler, en son buraya gelmişler dedi ve 3 dönemdir muhtarlık yaptığını ifade etti.

“Milli Park ilan edildi”

Muhtarı Nebi Özdemir, “Ana Sorunumuz Su” Muhtarı Nebi Özdemir, “Ana Sorunumuz Su”

Köyü hakkında bilgi veren Muhtar Erdinç, “Köyümüzde çok iş imkanı yok. Eskiden orman işi vardı, elmacılık vardı, çiftçilik, hayvancılık vardı. Şu an hepsi cüzi durumda. Köyümüzde genç nüfus az. Benim oğlum da dahil… Evlendi, Çınarcık’ta oturuyor şu an. Nüfusumuz aşağı yukarı 300 civarı. Yaz-Kış değişmiyor. Bazen günü birlik değişiyor. Bir bakıyorsun; kahvede 100 kişi var. Bakıyorsun; 2 kişi var” dedi ve köyde turizm yatırımlarından söz etti. Erdinç “Bizim göletimiz var. Milli Park ilan edildi. Orada çok güzel şeyler olacak. Avantajı etrafında hiçbir şey yok. Etrafı tamamen doğa, ortasında gölet… Orasına Bungalov, restoran, kafe, çadır kent ve karavan yapılacak. Yeni başladı. Birkaç yıl içerisinde inşallah biter” şeklinde konuştu.

“Dengesiz su kullanımından dolayı suyumuz yetmiyor”

Köydeki sorunlar hakkında konuşan Erdinç, “ Su problemi her zaman olur. Köyümüzde su saati olmadığı için dengesiz su kullanımından dolayı suyumuz yetmiyor. Aslında suyumuz var ama vatandaş bazen bencillik yapıyor. Bazıları çok kullanıyor bazıları kullanamıyor. Ulaşım sorunumuz yok. Köyümüzün kooperatif minibüsleri çalışıyor. Şu an doğalgaz çalışması var. Doğalgazı evlerin çoğunluğu aldı ama Çalıca’dan geldiği için köprünün altından sondaj çalışması yapılacak. Bir iki bağlantı eksik. O da inşallah 1 ay içinde biter” dedi.

“Burada arsa olsa her gün bir parsel arsa satılır”

Köyünün dışarından göç aldığını söyleyen Erdinç, “Hane sayısı artıyor ama nüfus artmıyor. Niye artmıyor? Gelenler 3-5 çocuklu değil, emekli” ifadesini kullandı ve köylerindeki büyük sorundan söz ederken “Belki de avantaj da olabilir. Yerler çok hisseli olduğunu için satılmıyor. Demin gelen arkadaşlarımız mesela arsa sordular. Burada arsa olsa her gün bir parsel arsa satarsınız. İmar kısıtlı ve çok hisseli” şeklinde konuştu. Köyünüzde kentsel dönüşüme uğraması gereken binalar var mı sorusuna Muhtar Erdinç, “10-15 tane binamız var. Olsa iyi olur. Kentsel dönüşüm olsa en az %20’si kentsel dönüşüme katılır” dedi.

“Telefonlarımız bazen çekmiyor”

Köyde telefon çekme sorunundan söz eden Muhtar Erdinç, “Köyümüzün konumu biraz çukur olduğu için telefonlarımız bazen çekmiyor. Onunla ilgili de bir çalışmamız var. Belli bir firmadan geldiler, yer göstermek için yardımcı olacağız. 3-4 tane telefon firması var. Hepsi de aynı şeyde olmadığı için onlarda kendi yatırımlarını ona göre yapıyor” ifadelerini kullandı.

Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel

Kamera/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Rümeysa Şahin