Yalova Gazetesi’nin birbirinden farklı özel serileri siz değerli takipçilerimizle buluşmaya devam ediyor Bu serilerimizden biri olan “Ahilikten Ahirliğe” serimizde Yalova’nın en bilinen esnaflarını, işletmecilerini ve girişimcilerini konuk alıyoruz. Serimizin son konuğu ise Yalova-İzmit karayolu üzerindeki oto lastik mağazası olan Kerim Ticaret’in ortaklarından kadın girişimci Oya Akbulut oldu.

“Bizim için güven ilk sırada yer alıyor”

Yalova doğumlu olduğunu ve 3 kız kardeşin ortancası olduğunu söyleyen Oya Akbulut, “Annem ve babamda burada doğmuştu. Erkek egemen sektörde kadın olarak devam ediyorum. Rahmetli babacığım 1975 yılında kurmuş olduğu işletmenin 2. kuşağı olarak işletmeyi yönetiyorum. Benim en büyük hayalim ve hedefim 3. kuşağa devredebilmek. 2 oğlum var, canla ve başla kaliteden ödün vermeden çalışıyorum. İnşallah onlara devretmeyi planlıyorum” dedi. Kerim Ticaret’in 1975 yılında yedek parçacılıkla ticari hayatına başladığının bilgisini veren Akbulut, “Daha sonra otomotiv Bridgestone, Lassa ve Mutlu marka olarak bayiliğini yaptığımız firmalarımız var. Yerli ve ithal olarak Türkiye’ye gelen ve giden tüm ürünlerle ilgili satış yapıyoruz ve satış sonrası performanslarını da devam ettirmekteyiz. Bizim için güven ilk sırada yer alıyor. Kaliteden ödün vermeden işletmemize devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Aile olarak çok bağlıyız”

2007 yılında Özden Mahallesi’nde açtıkları ve geçtiğimiz aya kadar hizmet verdikleri şubelerinin kapatılması hakkında bilgi veren Akbulut, “2007 yılı itibariyle bizim aile şirketimiz kurulmuştu. Babam, 3 kız kardeş ve annemizin olduğu bir şirket oldu. Çok güzel bir şekilde şirketimizi devam ettirdik ve Yalova’ya katma değer yaratmaya çalıştık. Bu konuda Yalova halkına çok çok teşekkür ediyorum. Onlarla birlikte iç içe olmak, hizmet verebilmek ve babamın adını taşıyabilmek onurlandırdı. Babacığım 1975 yılında ticaretine başlıyor. O dönemlerden yalnız başladığı işe 3 kız kardeş olarak işe müdahil olduk ve uzun yıllar işimizi devam ettirdik. Ama öyle bir zaman geldik ki aile olarak tek işletmeyi kapatıp 1996 yılında açtığımız ikinci işletmemiz olan, İzmit yolu üzerinde bulunan yine babamın ismini taşıyan Kerim Ticaret ile devam etme kararını aldık. Babam ve annemden yetiştirilme tarzımız gereği biz çok bağlı bir aileyiz. Kız kardeşim, ablam ve çocuklarımız hepimiz iç içeyiz. Hep birlikteyiz ve sonsuz mutluluk duyuyoruz. Kararlarımızı alırken hep birlikte alıyoruz ve yolumuza devam ediyoruz. Bu süreçte de birlikte oturduk. Özden Mahallesi’ndeki yerin işletmesi bize ait olduğu gibi yer mülkü de ait. Orada farklı bir sektör olarak kiralama sistemine geçelim dedik. Orası Dörtyol olduğu için müşteri potansiyeli artmıştı. Fakat bunun yanı sıra trafikte çok arttı” şeklinde konuştu. 

“Erkek çocuklarıma devretmeyi planlıyorum”

Kuaför Niyazi Değirmenci; Çırak Bulunmuyor Kuaför Niyazi Değirmenci; Çırak Bulunmuyor

Aktif olarak hizmet verdikleri yerde tekil olarak neden hizmet verme kararı aldıklarından bahseden Akbulut, “Burası 1996 yılında açıldı ve 6,5 katlı. Biz aynı zamanda burada lastik oteli işletmeciliği yapıyoruz. Müşterilerimize ait yazlık-kışlık malzemeleri saklıyoruz. Tüm depolarımızı ve işletmemizi 4 noktada toplama kararı aldık. Buradan daha rahat hareket edeceğimizi düşündüğümüzden dolayı aile olarak böyle bir karar verdik. Biz bu işi kız çocukları olarak devraldık. İnşallah ben de erkek çocuklarıma devretmeyi planlıyorum” dedi.

Yalova’da kadın bir işletmeci olmanın güzel olduğunu vurgulayan Akbulut, “Çünkü ben çok küçük yaşlarda bu işletmenin içerisine girdim. Daha sonra eğitimim tamamladıktan sonra babam beni özgür bıraktı ve “ne yapmak istiyorsan yapabilirsin kızım, her zaman arkandayım” dedi. Bu benim dönüş noktam oldu. İşletmenin içinde olmaya karar verdim ve hala buradayım” ifadelerini kullandı. Kadın bir yönetici olarak zorluklar yaşamadığını belirten Akbulut, “Sadece kadın olduğunuz için babanızın kızı oluyorsunuz ya da masa başının sekreteri oluyorsunuz. Yönetici konumuna gelemiyorsunuz. Daha sonra biz 2011 yılında çok sevdiğimiz babamızı kaybettik ve onun üzüntüsü bizim için çok derin. Hala resmi yanımızda ve ben o hayattaymış gibi işletmeme devam ediyorum. Kadın yönetici olarak zorluklar yaşamadım ama yok sayılmak… Kadın olarak yapamazsınız… Babamı kaybettikten sonra eşinizle birliktesinizdir. Eşimle birlikte devam etmiyorum çünkü o ayrı bir sektörde çalışıyor. Ben kendi başıma bu işletmeyi sürdürüyorum. Mutlaka yanınızda bir erkek vardır gibi bir düşünce var. En çok üzen ve kıran kısım o. Kadınlar hiçbir şeyi kendi başına yapamaz gibi algılanıyor. Bunu bizim kırdığımızı düşünüyoruz. Aynı zamanda bu yıl Yalova Girişimci Kadınlar Derneği Başkanlığını da üstlendim. Tüm dernek üyelerimizle birlikte erkek egemen sektörde yer alıyoruz” şeklinde konuştu. 

Muhabir-Kameraman-Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz