Yüzyılın Röportajı 100 yaşındaki Emekli Öğretmen Abdurrahman Gezer Yaşadığı 100 yılı anlattı.

ABDURRAHMAN ÖĞRETMEN ARTIK UPUZUN YILLARIN EMEKLİSİ

30 yıl çok çabuk geçti. Yılmadan, usanmadan, bıkmadan çalıştığını söyleyen Cumhuriyet Öğretmeni eşi ve çocuklarıyla daha fazla vakit geçirebilmek için onların isteğiyle emekli oldu. Kendisini daha yoğun bir çalışmanın içersinde buldu.

Bilgisayar öğrenerek anılarını yazmaya başladı. İnternet çağını çok iyi kullanıyordu. Gaz lambasından, manyetolu telefondan internet çağına  geçen yüzyılın anılarını yazıyor, anlatıyor bitmez enerjisiyle tecrübelerini gençlere aktarıyordu.

abdurahman-gezer-roportaj-faruk-tezcan-emekli-ogretmen (5)Piyasada ticaret yapma denemeleri başarısız oldu. Okullardan gelen davetlere gidip anılarını anlattı. Kendilerini ziyarete gelen öğrencileriyle buluştu. Her 10 Kasım’da, her Cumhuriyet Bayramı’nda Abdurrahman Öğretmenin Gaziosmanpaşa mahallesindeki evi adeta bir ziyaret yerine dönüyor.

Emekli yıllarlında en büyük tutkusu bisiklet oldu. Şehir içinde ve yakın köylerde bisikletiyle geziler yapıyor yeni dostluklar kuruyor.

Ailesine daha çok zaman ayırmaktan son derece mutlu oluyordu. 3 çocuğu ve 17 torunuyla geniş bir aile olmuştu.  Torunlarıyla, torunlarının çocuklarıyla haşır neşir olmak onu mutlu ediyordu.

Beklenmedik bir anda eşi Ülkiye  onu yalnız bırakıp ebediyete göçtü. 63 yıllık beraberlik geride birçok güzel anı bıraktı. Bu Abdurrahman  Öğretmen için dayanılmaz bir durumdu. Ancak hayat devam etmek zorundaydı.

abdurahman-gezer-roportaj-faruk-tezcan-emekli-ogretmen (3)Eşiyle birlikte çektirdiği fotoğrafı büyültüp çerçeveletti ve evin baş köşesine astı. Artık anılarla yaşıyor, eşine şiirler yazıyordu. Anılarını kitaplaştırarak eşi  Ülkiye Gezer’e adadı.

PEYGAMBER SOYUNDAN GELİYOR

Geçtiğimiz günlerde Cunhuriyet Öğretmeni  Abdurrahman Gezer’den yaptığı bir sosyal medya paylaşımını ilgiyle okudum. Paylaşım aşağıdaki gibiydi;

“İDDİA EDİYORUM

HALİFELİK GELSİN DİYENLER SİZE SÖYLÜYORUM.

EĞER HALİFELİK GELİRSE ŞU ANDA BENDEN BAŞKA KİMSE HALİFE OLAMAZ. İSLAMIN ANA KURALIDIR:

HALİFE OLAN KİŞİ PEYGAMBERİN SÜLALESİNDEN OLMASI ŞART.  DİYOR.

BENİM ELİMDE SUUDİ DEVLETİNİN KRAL VE VEZİRLERİ TARAFINDAN VERİLEN İMZALI MÜHÜRLÜ ŞECEREM, BENİM PEYGAMBER SÜLALESİNİN 17. KUŞAK TORUNU OLDUĞUMU KABUL VE TASDİK ETMİŞTİR.

abdurahman-gezer-roportaj-faruk-tezcan-emekli-ogretmen (6)BAŞKADA SÖZÜM YOK.

NOT: BUNA RAĞMEN BEN HALİFELİĞİN GELMESİNİ İSTEMİYORUM.

NOT: ŞECEREMİ MERAK EDENLERE KAPIM AÇIKTIR, BUYURUN BİR ÇAYIMI İÇİN.”

Telefon edip değerli öğretmenimin evine gittim. Secereyi görmek istedim. Özel kılıfı içersinde getirdi. 15 metre uzunluğundaydı. Salona sığmadı. İkiye katlayarak ancak açabildik. Secere’de Abdurrahman Öğretmenimin adı da geçiyordu. En sonunda bizde bakanlar kurulu benzeri bir kurul olan Şeriflerin imza ve mühürleri vardı. Hemen altında ise yardımcılarının imza ve mühürleri bulunuyor. Üzerinde ise böyle bir belgeyi imzalamaktan dolayı şeref duyarız benzeri bir yazı vardı.

Abdurrahman Gezer “Bu belgeyi hiçbir yerde kullanmadım. Halife olmak gibi bir isteğim yok. Halifeliğe karşıyım. Ancak bu gerçeğin bilinmesinde fayda var.”

Abdurrahman Gezer babası Hacı Ahmet’in Türkiye’ye gelişi, Kuvai Milliye’ye destek verişi gibi konularda çok uzun ve ayrıntılı bilgiler verdi. Bu bilgilerle sizlerin vaktini fazla almak istemem. Abdurrahman Gezer secere belgesinin aslının Suudi Arabistan’da doktorluk yapan amcasının oğlunda olduğunu belirtti.

“YAŞIMLA GÖNLÜMÜ EDEMEDİM EŞ.

abdurahman-gezer-roportaj-faruk-tezcan-emekli-ogretmen (1)BİRİ YÜZ YAŞINDA BİRİ YİRMİBEŞ.”

O artık 100 yaşını geçti 29 Ekim 2023 tarihinde 10 yaşını doldurup 101’yaşına girecek Abdurrahman öğretmenimize uzun ve sağlıklı, huzurlu yıllar diliyorum. Gönlün hep yirmi beş yaşında diyorsun ya öğretmenim, hep öyle kalsın.

Abdurrahman Gezer öğretmenimin anılarını tam olarak yazmaya kalksam bir yıl sürecek bir yazı dizisi olur.  Belki de birileri çıkar birçok cildi dolduracak bu anıları yazar.

Yazının başlığında belirttiğim gibi Abdurrahman Öğretmenin anıları yaşadığı yüzyılın adeta bir özeti gibi. Bize Atatürk’ü anlatıyor. Atatürk’ün çizdiği yolda bir ülkenin çok kısa sürede nasıl kalkındığını fotoğraflarıyla, belgeleriyle ortaya koyuyor.

BÜYÜK ÖNDERİMİZ EŞSİZ ATATÜRK’Ü VE DAVA ARKADAŞLARINI SAYGI VE MİNNETLE ANIYORUM.

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN.

Faruk Tezcan