Beni benden alan , geçmiş hatıralara götüren iki şey var, biri şarkılar, biri de kokulardır… Bazen sadece dinlediğin bir şarkıda üzerinde bıraktığı izleri özlersin, aslında her şarkıda bir hatıra saklıdır, istesen de o hatırayı hafızandan silemezsin. Geçmiş dönemlerde kalan anılar bir şarkı ile adeta canlanır ,hayat bulur , tesadüfen herhangi bir yerde duyduğun bir şarkı bir anda bütün benliğini sarar , anıların uçsuz bucaksız okyanusunda kaybolup gidersin.

Uzun yol seyahatlerinde araç kullanırken radyodan dökülen nağmelerdir yolu kısaltan , ruhunuza uygun bir müzik yakaladığınızda yol bitmesini istemediğiniz bir senfoniye dönüşür. Uzun yıllar işim münasebetiyle çok sık uzun yol seyahatleri çıktım.Bu seyahatlerimde bana yol arkadaşı olarak şarkılar eşlik etmekteydi. İnanın musıkinin yol arkadaşlığının üstüne başka bir arkadaşlık yok. Defalarca dinlediğim şarkılarda çocuk yıllarım dahil gençlik ve ileri yaşlarda yaşadığım pek çok hatırayı adeta yeniden yaşamanın mutluluğunun verdiği hazzı anlatamam .

Hatıralarıdır, insanı hayata bağlayan en önemli etkenlerden biri. Hatıralarınız hafızanızdan silindikçe sizde adeta yaşamdan silinmektesinizdir. Çağın en önemli hastalıklarından birine dönüşen Alzheimer’ın pençesine düşen insanlar hafızalarını büyük bir süratle kaybetmektedir. Çevremizde çok sık gözlemlediğimiz bu rahatsızlıkla ilgili doktorların tavsiyesi müzik ‘le haşır neşir olmamız yönündedir. Musıki ile yoğun olarak uğraştığım bu yıllarda musıkinin bu hastalığın ilerlemesine engel olduğu yönünde önemli tesbitlerim olmuştur.

Geçtiğimiz hafta Bursa koromuzda korist oılarak yer alan bir arkadaşımız bu rahatsızlıkla mücadele eden kız kardeşini koro çalışmasına getirdi ve ertesi günü yaptığımız telefon konuşmasında kardeşinin o akşam eve dönüş sonrasında çok olumlu etkiler gösterdiğini , geçmiş hatıralarından bahsettiğini ve günlük yaşama tekrar aktif olarak katılım sağladığını belirtince, inanın bende çok mutlu oldum.

Musıkinin olumlu faydalarını sık sık yazarak anlatmaya çalışırım, fakat böyle güzel olaylara birebir şahitlik etmek beni ziyadesiyle memnun ediyor . Bu hastalıkla mücadele edenlere benden bir tavsiye; hastalarınıza geçmiş yıllarda sevdiği müzikleri bol bol dinletin , mutlaka bir faydasını göreceksinizdir. İnanıyorum pek çok ilaçtan daha faydalı olacaktır müzik, ve de efendim hiçbir yan tesiri olmayacaktır.

Kokularda insanı geçmişe taşıyan bir etkiye sahiptir. Olmadık bir anda duyduğumuz bir koku unuttuğunu sandığımız anılara ve geçmiş günlere bizleri taşır.

İleri yaşlara ulaşmış insanların en değerli hazinesi anıları, hatıralarıdır.Anılarımıza ve hatıralarımıza sahip çıkalım.

Hatıralar sarmış dört bir yanımı

Baktığım her yerde senin izin var

Ben seni düşünmek istemesem de

Bana herşey seni hatırlatıyor…

Selçuk Tekay’ın bu nihavent şarkısı hislerimizi daha iyi anlatmaktadır.