Yalova Gazetesi’nin özel serisi “Mahallenin Muhtarı” büyük bir hızla devam ediyor. Bu kez de Tavşanlı Beldesi’nin iki merkez mahallesinden biri olan Fatih Mahallesi Muhtarı Sabri Özdemir ile görüşme gerçekleştirdik. Muhtar Özdemir, sorularımızı cevaplandırdı.

“40 sene berberlik yaptım”

Kendisi hakkında bilgi veren Muhtar Sabri Özdemir, “1950 yılının Temmuz 6’sında doğdum. 73 yaşındayım. Mesleğim berber. Ben 40 sene berberlik yaptım. 40 sene berberlik yaptıktan sonra 2009’da muhtarlık adayı oldum ve seçilim. 15 senedir muhtarlık yapmaktayım. Bu üçüncü dönemim ve son dönemim. Bir daha aday olmaya niyetim yok. Yeterli buluyorum. Ailem ile beraber turizm olan bölgeleri gezmek istiyoruz. Ülkemizdeki güzel bölgeleri gezmek istiyorum. Muhtarlığım bittikten sonra inşallah sağ olursam Türkiye turu yapmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“NEGMAR’ın sahibi her ay dana kesiyor”

Mahallesi hakkında bilgi veren muhtar Özdemir, “Benim mahallemde 10 seneden beri tersaneler açıldı. Türkiye’nin her bölgesinden her insan var benim mahallemde. Çok kozmopolit bir mahalle. 2022 verilerine göre nüfus Tavşanlı 4 bin 966, Fatih Mahallesi bin 777, 756 hane 2022 verilerine göre” dedi ve vatandaşlarının temel isteklerinden söz etti. Muhtar Özdemir, “Genelde devletten yardım almak istiyorlar. Belediyemizin her türlü imkanları var. Su, elektrik o konuda sıkıntı olmuyor. Bizim burada NEGMAR diye gemi şirketimiz var. NEGMAR’ın sahibi her ay bir tane büyük dana kesiyor. Bunu 20-25’er parça bize dağıtıyor. Bizde burada ihtiyacı olanlar dağıtıyoruz” şeklinde konuştu.

“Birazdan baskına gideceğiz”

Mahallesinin çok göç aldığını belirten Muhtar Özdemir, “Özellikle tersaneler geldikten sonra. Hala göç almaya devam ediyor. Bizim burada en büyük sorunumuz pansiyon gibi evler veriliyor. O hiç iyi olmuyor, rahatsızlık oluyor. Hanesinde çoluk çocuk oturan bir insanın karşısına, 15-20 kişilik çalışan geldiği zaman rahatsızlık oluyor. Ama ona bir önlemde bulamıyoruz” dedi ve “Mahallenizin güvenlik durumu nasıl” sorusuna, “Böyle kozmopolit bir yer olunca güvenlik sorunları da var. Birazdan Jandarma gelecek baskına gideceğiz. Arama-tarama dediler. Çok detay verilmedi. Onu buradaki Jandarma da bilmiyor. Onu istihbarattan gelenler söylüyor” dedi.

Altınova Tokmak Köyü Muhtarı Rahmi Çorbacı, “Ulaşımda Sorunumuz Oluyor” Altınova Tokmak Köyü Muhtarı Rahmi Çorbacı, “Ulaşımda Sorunumuz Oluyor”

“Hasan Dede diye bir yerimiz var”

Mahallesindeki turistik alanlardan bahseden Muhtar Özdemir, “Yeni bir koru yapıldı. “Hasan Dede” diye bir yerimiz var. Şehitlik mahallesinin bölgesinde. O Hasan Dede’nin pek geçmişi bilinmiyor. O “Kuruluş Osman” dizisinin zamanlarından kalma o Hasan Dede. Mezarı yapıldı, şimdi oralara piknik alanı yapılacak. Çok tarih var bizim köyde. Benim çocukluğumda Osmanlı’dan kalma sarıklı mezarlar vardı. Mezarların yarısı sarıklıydı. Hep çaldılar. İki tane ağaç var, mezarlıkta. “Sakızlık Ağacı” deriz biz ona. Ben onların yaşlarını öğrenmek istedim. Orman Müdürlüğü’nü aradım. “Onların yaşlarını öğreniriz ama onların dallarının eriştiği bütün yerler sit alanı olur” dediler. Vaz geçtik, çünkü her tarafı kaplamış dalları” ifadelerini kullandı.

“Ben kimsenin evine Jandarma’yı götürmem”

Unutamadığı muhtarlık anısından bahseden Muhtar Özdemir, “Demin dedim ya baskınlara gidiyoruz. Bir eve gittik. Sabah 6’da kaldırdılar beni kışın. Ev sahibini de iyi tanıyorum. Utanıyorum da, ev sahibine gözükmek istemiyorum. Jandarma’yı sanki ben götürmüş gibi oluyorum. Ev sahibinin de bir damadı vardı. Biraz psikopattı. “Benim evime jandarma” getirdin diye bir kavgamız oldu. Onu unutamadım hiç. Sonradan onların takımı geldi. Ben kimsenin evine jandarmayı götürmem. Beni götürdüler oraya. Adres sormak için götürüyorlar” şeklinde konuştu.

Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel

Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Rümeysa Şahin