Yalovalı Balkan göçmenlerinin Türkiye’de yaşattığı baharın gelişini kutlama geleneğine yönelik marteniçka yapımına Yalova TOBB MTAL öğrencileri de katılım gösterdi. Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Kadın Kolları tarafından baharın gelişi münasebetiyle Yalovalı vatandaşlara dağıtılmak üzere beş binin üzerinde marteniçka şimdiden hazır.

Martenitsa ya da Marteniçka, 1 Mart'tan başlayarak martın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süstür. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta günleri başlar. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan’a has bir gelenektir. Bu günde kişiler yakınlarına ve arkadaşlarına “martenitsa” veya marteniçka olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Âdete göre, marteniçkalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınırlar.

‘Kalite Asla Tesadüf Değildir’ ‘Kalite Asla Tesadüf Değildir’

Yalova Tobb Okul Ogrenci Lise Bahar Martenicka (1)“Marteniçka satılmaz sadece hediye edilebilir”

Marteniçka yapımı öğrenen ve Yalovalı vatandaşlara dağıtılmak üzere BAL-GÖÇ Derneğinde gerçekleştirilen marteniçka hazırlama etkinliğine katılan Yalova TOBB MTAL RTV Alanı 11. sınıf öğrencisi Demet Şenel, asırlardır sürdürülen bu gelenekten oldukça etkilendiğini dile getirerek, “Bu gelenekte beni en çok etkileyen nokta marteniçkanın para ile satılmaması oldu. Bence bu geleneğin altında yatan anlam oldukça önemli. Kişi burada sevdiği kişiye hediye etmek amacıyla kendi el emeği ile bir şey üretiyor ve karşısındakine sevdiğini öyle ifade ediyor. Sevdiklerimize sevgimizi ifade etmenin çok güzel bir yolu. Hediyeyi alan kişide sevildiğini biliyor ve kendisine sağlıklı, bereketli ve huzurlu bir yıl dilendiğini anlıyor. Bende burada bu güzel geleneği öğrendikten sonra içinde yer almak istedim ve sevdiklerime kendi elimle marteniçkalar hazırladım. Bu güzel geleneği bizlere tanıttıkları için BAL-GÖÇ Derneğine teşekkür ederim.” dedi.

Haber-Fotoğraf: Ömer ÇOLAK

Editör: Arda Yavuz