Geçtiğimiz haftalarda Yalova’yı da etkisi alan Marmara Bölgesi’nde depremler, afet konusunun tekrar ülke gündemine girmesine neden oldu. Farklı konudaki uzmanlar, vatandaşlar ile yetkilileri almaları gereken önlemler konusunda uyarıyor ve çağrıda bulunuyor.

Olası afet durumunda Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yükünün hafifletilmesi için Yalova eski Devlet Hastanesi’nin tekrar devreye sokulması gerektiğini ve kan bağışı merkezinin burada kurularak Yalova’nın kan bağışı kapasitesinin uygun hale geleceğini belirten A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Erdoğan Öztekin resmi Facebook hesabından açıklamalarda bulundu.

yalova-egitim-arastirma-yeni-eski-hastane-kizilay-kan-afet-yol (8)

“Kan verecek gönüllüler eski hastanedeki merkeze yönlendirilmeli”

Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesine 2 Uzman Doktor Atandı! Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesine 2 Uzman Doktor Atandı!

İş güvenliği risk azaltma tekniği olan "Ayrıştırma" kullanarak Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin afet acil durum trafiği ve hizmeti nasıl kitlenmeden sürdürülebilir konularına cevap verdiğini belirten Öztekin, Kızılay Yalova Afet Acil Durum yapılanması için seçilen mekanı örnek göstererek, “Mevcut durumda üç güvenlik elemanı dışında kimse yok. Aile hekimliği açılmış orası da kapanmış ve bina ıssız. Dış çevre duvarı korumasız, bahçedeki büyük oksijen tankı boş, acil durumda orayı çalışır hale getirmek çok zor” dedi. Mevcut duruma karşı ön alınması gerektiğini vurgulayan Öztekin, “Bu şehre afette kan lazım olacaksa mevcut yeni binaya kan vermeyi de yönlendirip, oranın afetzede yaralı trafiğini kilitlemeye gerek yok. Sağlam olan kan verecek gönüllüler, eski hastanede işletilecek kan merkezine yönlendirilebilir. Aile hekimleri, birlikte çalıştıkları hemşireler ve diğer sağlık personelleri buraya yönlendirilerek kan bağışı kapasitesi şehre uygun seviyeye çıkarılabilir. Bu işin önceden organizasyonu ve tatbikatı yapılmalı ve bu tatbikatlar 6 ayda bir yenilenmelidir” ifadelerini kullandı.

yalova-egitim-arastirma-yeni-eski-hastane-kizilay-kan-afet-yol (2)

“Un var, yağ var, şeker var, haydi helva yapalım”

Söz konusu eski hastane için, “Taşköprü ve Çiftlikköy istikameti yerleşim bölgesi için ilk yardım ve yaralı önceliklendirme (triyaj) merkezi olarak rahatlıkla kullanılabilir. Bunun da önceden planlanması, tatbikatının yapılması ve bu tatbikatın 6 ayda bir yenilenmesi gerekir. Un var, yağ var, şeker var. Kaşıkla karıştırmak gerekiyor ise yazarak ben o işi yaptım. Haydi helva yapalım. Felaket başa gelmeden…” şeklinde konuştu.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

yalova-hastane-yeni-eski-arastirma-egitim-kan-afetyalova-egitim-arastirma-yeni-eski-hastane-kizilay-kan-afet-yol (9)yalova-egitim-arastirma-yeni-eski-hastane-kizilay-kan-afet-yol (7)yalova-egitim-arastirma-yeni-eski-hastane-kizilay-kan-afet-yol (3)yalova-egitim-arastirma-yeni-eski-hastane-kizilay-kan-afet-yol (4)yalova-egitim-arastirma-yeni-eski-hastane-kizilay-kan-afet-yol (1)

Editör: Arda Yavuz