Kıpkırmızı rengiyle iştah kabartan yazın simgesi meyvelerden birisi olan karpuz, henüz beklenen ilgiyi görmese de pazar esnafı havaların ısınmasıyla birlikte satışların artmasını bekliyor.

Yalova Pazar tezgahlarında kilosu 2 Lira’dan satışa sunulan yerli üretim Adana Ceyhan Karpuzunu gören müşteriler, tezgahları süslemeye başlayan karpuzun yaz mevsiminin müjdecisi olduğunu belirtiyorlar.

Bu yıl kışın fazla uzun sürmemesi ve havaların sıcak gitmesi dolayısıyla yerli üretim karpuzun erkenden tezgahlardaki yerini almaya başladığını belirten pazarcı esnafı, önümüzdeki günlerde sıcaklıkların artmasıyla birlikte karpuz fiyatlarında da düşüş beklediklerini belirtiyorlar.

Kanı temizliyor, tansiyonu düzenliyor…

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden birisi olan karpuz A, B ve C vitamini ile potasyum, kalsiyum ve demir minerali içeriyor. % 93 oranında su içeren karpuz, böbrek ve mesane kumlarını dökmeye, kanı temizlemeye, hazmı kolaylaştırmaya ve bağırsakları çalıştırmaya yardımcı oluyor. Karpuz  bol miktarda likopen içermesi sayesinde kanserden koruyucu etkisinin yanı sıra vücuttaki bazı atık maddelerin idrarla dışarı atılmasına, kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesine yardımcı oluyor.

Diyetlerin de vazgeçilmezi…

Anavatanı Afrika olan karpuzun yenilebilen 100 gramı için 26 kkal enerji içerdiği ve tüm meyveler arasında en düşük enerjiye sahip olduğu düşünüldüğünde zayıflama diyetlerinin de vazgeçilmez meyvelerinden birisi olarak yerini alıyor.  

Editör: TE Bilişim