Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili gözle görülür şekilde bir önlem alınmıyor. Sarı şeritler, polis bariyerleri dışında bir önlem yokken, istinat duvarı gittikçe yarılmış, yoldaki çökmeler gittikçe artmış durumda. Minibüs hatları çöken yolun hemen yanından vatandaşları taşırken, minibüs esnafı da dertli olduğu kameralara yansıdı. Hastaneyi kullanan vatandaşlar en çok minibüsçülere yüklendiği, minibüs esnafı tarafından aktarıldı. Hastane ile ilgili Valilik, Jeoloji Odası, CHP heyeti açıklamada bulunmuş, dönemin AK parti İl Başkanı ve milletvekilleri hastanenin vaktinden önce açılacağını aktarmışlardı. Birçok isimden açıklama gelmiş lakin yol ile ilgili sökülme işleminden sonra gözle görülür şekilde bir çalışma yapılmadı. Hastaneyi kullanan vatandaşlar yolun durumuna hayretle bakarken, neden hala bir çalışma olmadığı, neyi bekledikleri merak konusu oldu. CHP milletvekili Tahsin Becan, konu ile ilgili açıklama yapmış, dönemin belediye başkanı gerekirse biz yaparız ifadelerini kullanmıştı. Konu ile ilgili Yeni dönem belediye başkanı Mehmet Gürel konu ile ilgili nasıl bir yol haritası izleyecek vatandaş tarafından merak edilirken, belediye başkanlığı adaylığı döneminde konu ile ilgili saçmalık ifadelerine yer vermişti.

Yalova Devlet Hastanesi Son Durum Hastane Haber Gazete Manset (13)

Valilik “Hastane Güvenli” Dedi Ama Çöken Yol İle İlgili Gözle Görülür Şekilde Çalışma Yok!

Çöken kısım ile ilgili Valilik, kamuoyunu bilgilendirmek için gerekli açıklamaları yapmış, hastanenin güvenli olduğunu belirtmiş, açıklamada şu ifadelere yer verilmişti “İlimize ve çevre illerimize hizmet sağlayan Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanemizin önündeki yolda oluşan çökmeler hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve tedirginlikleri gidermek amacıyla Valiliğimizce basın açıklaması gereği duyulmuştur. Temeli 297 adet fore kazık ve 497 deprem izolatörü ile depreme dayanıklı olarak projelendirilmiş ve inşa edilmiş olan hastanemiz ilk hasta kabulünü 08.09.2022 tarihinde gerçekleştirerek hizmete başlamıştır. Hastane hizmet binamız barındırdığı özelliklerle Yalova’nın en güvenli binalarından biri olma özelliğine sahiptir. Konum olarak şehrin hakim bölgesinde 200 dönüm arazi üzerinde, 105 bin metrekare kapalı alan ve 800 araçlık otopark alanına sahiptir.”

Yalova Devlet Hastanesi Son Durum Hastane Haber Gazete Manset (11)Cangir’in Dediği Olmaya Başladı Çökmeler İki insan Boyuna Ulaştı!

Türkiye Jeoloji Mühendisleri odası Yalova İl Temsilcisi Ozan Burak Cangir, Valiliğin açıklamasını yeterli bulmayan vatandaşlar için ekstra bir açıklama da bulunmuş, bilirkişi olarak alanda çalıştıklarını ve gerekli istişarelerde bulunduklarını aktarmıştı. Güney kısım ile de ilgili çalışma yapacaklarını ifade etmişlerdi. Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesinin çöken yol ile ilgili, çöken yolda bir dizi açıklamalarda bulunmuşlardı. Cangir, “Jeoloji Mühendisleri Odası olarak vakanın gerçekleştiği ilk günden itibaren teknik ekibimizle birlikte 3 günde bir incelemelerimizi yapıyoruz. Meslek odamıza vatandaşlar tarafından sıkça sorular yöneltiliyor. Bu soruları cevaplandırmak için sizin nezdinizde de kamuoyuna bir bilgilendirme yapmış olacağız. Buradaki vaka gerçekleştikten sonra teknik ekibimizle birlikte incelemelerde bulunduk. Daha sonra Yalova Belediyesi teknik ekibiyle ve heyetiyle de bir araya geldik. Beraber istişarelerde bulunduk, biz çözüm önerilerimizi dile getirdik. Bu hareket hızlanacak böyle kalmayacak.” 

Yalova Devlet Hastanesi Son Durum Hastane Haber Gazete Manset (4)

İki Ay Önce Demişti Ama Sonuç Ortada!

Hastane yolunda ortaya çıkan olumsuz durumun ardından yetkililer inceleme başlatmıştı. Yapılan incelemeler ve süreç hakkında gazetemize bilgi veren Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, “Durum ortaya çıktıktan sonra gerekli önlemleri alarak yolu trafiğe kapattık. Gerekli incelemeleri yapıyoruz, akademisyenlerden ve ilgili meslek odalarından da uzman görüşler alıyoruz. Süreci tamamlıyoruz ve incelemeler bitmek üzere, konuyla ilgili kamu kurumlarıyla da görüşmelerimiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın beklediği açıklamayı da yakında gerçekleştireceğiz ve siz değerli basın mensuplarını da davet edeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Yalova Devlet Hastanesi Son Durum Hastane Haber Gazete Manset (1)

Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Belediye Başkan Adayı olduğu dönemde Mehmet Gürel, Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki son durumun rezalet olduğunu belirterek yetkilileri önlem almaya çağırdı. Yalova Belediye Başkanı seçilen Mehmet Gürel hastane yolunda ki durum ile ilgili nasıl bir yol izleyecek merak konusu olurken, Belediye Başkanı olarak dava açacak mı vatandaş tarafından konuşuluyor. Peki adaylık sürecinde hastane yolu ile ilgili nasıl bir açıklamada bulunmuştu? Resmi sosyal medya hesabından bir video paylaşımında bulunan Gürel, “Biraz önce hastaneye bir tanıdığımıza geçmiş olsun ziyaretine geldik. Girdik ama çıkamıyoruz… Çünkü ön taraftaki Ziraat Bankası’nın bankamatiği, giriş ve çıkış dahil her şey çöktüğü için hepsini tek bir yere vermişler. Hastaneye giriyorsun ama çıkamıyorsun. İçeri de randevuları iptal etmeye başlamışlar. Tekrar çağrıda bulunuyorum; Şuraya acil olarak önlem alın. Milletin hastası var… Böyle bir saçmalık olabilir mi?” ifadelerini kullanmıştı. Mehmet Gürel’in Belediye Başkanlığı vaatlerinden biride hastaneye ücretsiz servisler kaldırılmasıydı. Bu vaadini ne zaman hayata geçireceği vatandaş tarafından merak ediliyor. 

Yalova Devlet Hastanesi Son Durum Hastane Haber Gazete Manset (2)Siyasiler Açıklama Yaptı Ama !

13.03.2021 tarihinde ulusal basında da yer bulan hastanenin durumu ile ilgili o dönemin AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, Yalova milletvekili Meliha Akyol ile hastane inşaatını ziyaret etmişti. Çökme sonrası AK Parti Milletvekillerinde bir açıklama gelmedi. Lakin CHP milletvekili Tahsin Becan CHP heyeti ile birlikte açıklamada bulunmuştu. Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve çevresinde meydana gelen çöküntüleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme getirmişti.

Yalova Devlet Hastanesi Son Durum Hastane Haber Gazete Manset (12)

Zamanında Teslim Olsaydı Böyle Olur muydu? Sorumlusu Kim? Neden Bir Çalışma Yok?

Dönemin AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, hastanenin planlanandan önce tamamlanarak 7 ay sonra hizmet verebilecek duruma geleceğini ifade etmiş, 234 milyon liralık yatırımın 105 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu kaydetmiş, “17 tane ameliyathanemiz, 140 tane poliklinik, 215 tane tek kişilik hasta odası var. Burada tabi en önemli unsur hastanemiz oldukça büyük. İnşallah ilimizi çok büyük bir hizmet kazandırıyoruz. Emeği geçenlere de sayın vekillerimize, önceki dönem siyasilerimize, yüklenici firmaya hepsine teşekkürlerimizi sunuyoruz. İlimize hayırlı olsun inşallah. Ayrıca bizden çevre illere gitmek durumunda kalan, özellikle kanser hastalarımızla ilgili inşallah onların problemlerini de çözecek bir yatırım olacak" ifadelerine yer vermişti.

Yalova Devlet Hastanesi Son Durum Hastane Haber Gazete Manset (3)Tutuk Gitti Açıklaması Kaldı!

Yalova İl Genel Meclisi’nde Beton Santrali İşletme Ortaklığı Görüşüldü Yalova İl Genel Meclisi’nde Beton Santrali İşletme Ortaklığı Görüşüldü

Haberci’ye demeç veren Yalova Belediye Eski Başkanı Mustafa Tutuk ise, “Hastane açısından arz edecek durum söz konusu değil” ifadelerine yer vererek, “Bölgede kayma Yok” ifadelerini kullanmış, tüm tedbirlerin alındığını Haberci’ye açıklamıştı.  Eski Başkan Tutuk, “Zeminde bir oturma tespiti var, öncelikle biz zemin etüdü yaptık. Bölgede sondaj çalışmaları yaptık. Raporlara göre kazık sisteminin derinliğini tespit edeceğiz. Teknik anlamda bazı analizler yapıyoruz. Bu raporlama sonucuna göre ilgili imalatı yapacağız. Şu an için tehlike arz edecek bölümleri kaldırdık. Rapora göre yeniden bu bölge inşa edilecek. Güney cephesindeki kayma hastane hafriyatındaki dolgu toprakla ilgili kaymadır. Herhangi bir tehlike arz edecek durum orada söz konusu değil. Güney cephesinde biz 20 metre 4 şerit yol yapacağız. Dolayısıyla yol yapılırken hafriyat kayması ile ilgili tüm tedbirleri alırız. Gerekirse hafriyat toprağını oradan kaldırtırız. Bölgede bir kayma yok.” ifadelerine yer vermişti.

Hastane İçin Beklenen Açıklama Geldi: “Proje Yanlış Çizilmiş” Hastane İçin Beklenen Açıklama Geldi: “Proje Yanlış Çizilmiş”

Yalova Devlet Hastanesi Son Durum Hastane Haber Gazete Manset (6)Dava Açacaklar mı?

Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili Tahsin Becan ve CHP İl Yönetimi, Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastanenin yolu ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi ve “Hastane’nin ihalesini alan firma, ihaleyi alacak yeterliliğe sahip değil” demişti. 23.02.2024 tarihinde açıklamada bulunan Tahsin Becan:

Yalova Devlet Hastanesi Son Durum Hastane Haber Gazete Manset (5)“Anlaşılan hesapsız ve kitapsız iş yapılmış”

Açıklamasına, Hastane’nin 1 yıl önce büyük bir törenle açılışının gerçekleştirildiğini, dönemin Ulaştırma Bakanı tarafından “kesintisiz ulaşım sağladık” diyerek açıldığını hatırlatarak başlayan Vekil Becan, “Yalova Eğitim ve Araştırma hastanemizin yolu gördüğünüz gibi 1,5 metre çöktü ve gelinen son durum içler acısı. Daha önce Yalova belediye başkan adayımız Sayın Mehmet Gürel’in de gündeme getirdiği hastanemizin güney cephesinde çökmeler devam ediyor. Anlaşılan o ki heyelan riski hiç hesaplanmamış gelişi güzel yığılan hafriyatın üstüne alt yapı yapılmadan atılan asfalt ile hesapsız kitapsız bir iş yapılmış. 1 yıl önce “Seyahat güvenliği ve trafik konforunu arttırdık, ulaşım ve iletişim altyapısını güçlendirdiğimiz Yalova’yı geleceğe hazırlıyoruz” diyen dönemin Bakanı 1,5 metrelik çökmeyi nasıl yorumluyor, merak ediyorum. Önce ki bakan, bir seçim propagandasına dönüştürdüğü açılış esnasında, “Yatırımlarımızla Yalovalıları hizmete, istihdama, konfora yol açıyoruz, mutluluğa yol açıyoruz” demişti. Konfor ve hizmet çöken bu altyapı hizmetinin neresinde?” dedi.

Yalova Devlet Hastanesi Son Durum Hastane Haber Gazete Manset (7)“Devlet yönetimi çökmüştür”

“Yaşanan çökme nedeniyle yurttaşlarımız arasında hastane binalarının da zarar göreceği endişesi yaygınlaşıyor. Bugün karşımızda duran vaka, basit bir yol çökmesi değildir. Aslında “yaptım oldu” anlayışı ile liyakatsiz kişilere teslim edilen devlet yönetimi çökmüştür. İşi ehline teslim etmek yerine, halkın cebinden çıkan vergilerden oluşan kamu kaynaklarının yandaşa, candaşa peşkeş çekilmesidir. Yalova’da yaşanan bu olay ne ilktir ne de son olacaktır. Bakınız bir yıl önce şaşalı bir açılışla şov yapan kişi artık Bakan değil. Ancak ihaleye onay veren, ihalenin fiili olarak sorumluluğunu üstlenen dönemin Karayolları Genel Müdürü bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı! Dolayısıyla en az bir önceki Bakan kadar sorumlu! Şimdi kendisine soruyorum!

1)      “Tamamen çökmesi beklenen bu yolun yapımındaki eksiklik nedir?

2)      Yapımının üzerinden 12 ay geçen bir yolda meydana gelen devasa çökmelerin sebebi nedir?

3)      Yolu kim, ne zaman ve nasıl tamir edecektir?

4)      “Hastanenin ve yolun inşa edildiği alan bir heyelan bölgesi midir? 

5)      Çöken yolun yapımında modern ve bilimsel mühendisliğin gerektirdiği kurallara uyulmuş mudur?

6)      Yol açıldığına göre kesin kabulü yapılmış demektir. Buna göre çökmeler nedeniyle oluşan zararın miktarı nedir ve bu zarar kimin tarafından karşılanacaktır?

Söz konusu zarar nedeniyle Yalova halkının cebinden vergi olarak tahsil edilecek tutar nedir?” şeklinde sorular sordu.

“İhale şaibeli bir ihale”

Bu sorulara bir cevap verilmeyeceğini bildiğini, ancak aradığımız cevapların nerde olduğunu da biliyorum diyen Vekil Becan, “Bakınız, Yalovamız için son derece hayati olan bu hizmet için çıkılan ihaleye itiraz edilmiş. İhale şaibeli bir ihale, ihaleye itirazlar var! Firmanın bu ihaleyi gerektirdiği şartları taşımadığı söyleniyor. Peki, söz konusu itirazlar nelerdi? Sizlere bir hatırlatmak isterim zira işin can alıcı noktası burası!

 İDDAA 1: Sunulan Ticaret Sicil Gazetelerinde ihaleyi alan firmanın sunduğu teklif mektubunun, temsile yetkili kişi tarafından imzalanmadığı, bu nedenle teklifin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği söylenmiş! Kamu İhale Kurulu ne yapmış? “Uygundur” demiş!

İDDAA 2: İhaleyi kazanan firmanın sunduğu İş deneyim belgesinin öngörülen işe uygun olmadığı yani bu konuda bir tecrübesinin olmadığı söylenmiş. Yetmemiş, iş deneyim belge tutarının teklif tutarı için yetersiz kaldığı ifade edilmiş. Kamu İhale Kurulu ne yapmış? “Yeterlidir” demiş!

İDDAA 3: Sunulan bilanço bilgilerinin istenilen yeterlik kriterlerini sağlamadığı, kısa vadeli banka borçlarının, uzun vadeli borçlar olarak gösterildiği, hesaplama yapılırken mevzuata aykırı yuvarlamaların yapıldığı, yeterlik kriteri olarak istenilen gelir tablosunun istekli tarafından mevzuata uygun sunulmadığı, toplam cirosunun veya yapım işi faturalarının teklif edilen bedel için yetersiz olduğu ileri sürülmüş. İşin Türkçesi, “evrakta sahtecilik” denilebilecek düzenlemeler yapıldığı belirtilmiş.  Kamu İhale Kurulu ne yapmış? “Yok” demiş!

İDDAA 4: Fiyat dışı unsurlara ilişkin puanlamada teklif oranları hesaplanırken yuvarlama yapılmayacağı hükmüne karşın sunulan teklif cetvelinde puanlamada yuvarlama yapıldığı, bu nedenle eksik puan almaları gerekirken tam puan aldıkları, dolayısıyla bu durumun Şartname hükmüne aykırılık teşkil ettiği söylenmiş. Kamu İhale Kurulu ne yapmış? Bunu da “uygun” görmüş!

İDDAA 5: Sunulan geçici teminat mektubunun miktarının yetersiz olduğu ve geçerlilik tarihinin İdari Şartnamede belirtilen tarihten erken olduğu, sunulan banka referans mektubunun miktarının yetersiz olduğu ileri sürülmüş. Kamu İhale Kurlu ne yapmış? “Yeterlidir” demiş.

İDDAA 6: Firmanın kendi malı olması gereken makine ekipmana ait bilgilerin eksik/hatalı beyan edildiği, sunulan makine ekipmanın Şartnamede istenilen özellikleri karşılamadığı da söylenmiş. Kamu İhale Kurulu bunu da önemsememiş! Kamu ihale kurulunun yapısını hepiniz biliyorsunuz. Buradan iktidarı rahatsız edecek herhangi bir karar çıkmaz. Gerçekten de Kurul, 02 Aralık 2020 tarihinde verdiği kararla itirazları oy çokluğuyla haksız bulmuş! Yani “İhaleyi alan firma işin ehlidir” demiş. İşin ehli olan firma da işte bu yüzyılın eserine imza atmış! Gördüğünüz üzere tuz baştan kokmuş!” ifadelerini kullandı.

Yalova Devlet Hastanesi Son Durum Hastane Haber Gazete Manset (9)“Yolun belediyeye devredilmesi ve faturanın Yalova halkına kesilmesini kabul etmiyoruz”

Bugün burada oluşan Kamu zararında yüklenici firma kadar, itirazlara kulak tıkayan ve ihaleye onay veren Kurulun da sorumluluğun olduğunu vurgulayan Vekil Becan, “Sayın Bakan bu ihaleye onay verenler hakkında bir inceleme, soruşturma başlatacak mı merak ediyoruz! Zira bu kurul bu iddiaları gerçekten ciddiyetle araştırarak karar vermiş olsaydı bu yol bugün bu halde olmayacaktı. Sonuç olarak bu konular siyaset üstü konulardır, bu açıklamayı siyaset olsun diye yapmıyoruz. Bu ilk değildir sonda olmayacak. Müteahhitler yaptıkları her işten sorumludur gerek bina yapsın gerekse yol yapsın, yapılan işin sorumluluğunu alıp hesap vermelidir. Durum böyleyken bu yolun belediyeye devredilmesi ve faturanın Yalova halkına kesilmesini kabul etmiyoruz. Sorumlular kamuoyu önünde hesap verene kadar işin takipçisi olacağız” demişti.

Hastane İçin Beklenen Açıklama Geldi: “Proje Yanlış Çizilmiş” Hastane İçin Beklenen Açıklama Geldi: “Proje Yanlış Çizilmiş”

Muhabir: Duygu Saral