Bir minibüsün boyama masrafı ve ruhsata işlenmesiyle beraber bin 100 lirayı bulduğunu belirten Yalova Minibüsçüler Odası Başkanı Sefer Keskin “700 – 750 TL boyama maliyeti var, 300 TL yapıştırma maliyeti var, 100 TL’de ruhsat değişikliği var bütün bunlar bin 100 liraya mal olur.” dedi.

Bir minibüsün boyanması ruhsata işlenmesi ve tam hazır hale gelmesinin bir buçuk iki gün civarında sürdüğünü söyleyen Keskin, “Biz esnafı düşünerek bir yerden en ucuz fiyatı aldık ama bazı şoförler kendi arkadaşlarına ve ya akrabalarına yaptırıyor. Buna bir şey diyemeyiz. Ama biz oda olarak bir yerle anlaştık ve şoförlerimiz için en uygun fiyatı ayarladık.

Şoförlerimizi de oraya yönlendiriyoruz. Şu anda zaten bizim ayarladığımız yerden daha ucuza yaptırma imkânı yok, ancak akrabaydı arkadaştı diyip başka yerde yaptıranlar oluyor ama onun dışında herkes bizim ayarladığımız yere gidiyor. Çünkü bizim aldığımız fiyatı veren de yok yani. Biz buradan minibüs başına boyası ve yapışkanlarını bin TL’ye hallettik. Bir ruhsata işlenmesi var oda yüz TL yani toplamda bin yüz TL’lik bir bedel tutuyor. Normalde bir minibüsü bin liradan aşağı hiç kimse boyamaz buna reklamı da koyarsan bin 300 ruhsatı da koyarsan bin 400’yı bulur. Ama biz boyası ve yapışkanlarını bin liraya ayarladık ruhsata işleme bedeli zaten değişmiyor oda 100 TL toplam bin 100 TL. Ama normalde sanayiye gitsen bin liraya taksiyi bile ellemezler.” diye konuştu.

Minibüsler engellilere göre dizayn edilecek

Minibüslerin iç dizaynıyla ilgilide değişiklik olacak tüm araçlara engelli rampası eklenecek ve minibüsün içi de engellilere göre dizayn edilecek. 2015’in sonuna kadar tüm araçlara bu engelli rampaları eklenmiş olacak. Zaten önümüzdeki Temmuzdan sonra ufak ufak araçlar engelli rampası taktırmaya başlar. Minibüsler için belirlenen koyu pembe renkle ilgili de konuşan Sefer Keskin Koyu pembeyi belediye istedi. Yani açık konuşmak gerekirse pembe rengi biz istemedik.

Koyu pembe diye geçiyor bu renk ama normalde erguvanın bir çeşidi. Kendilerinin herhangi bir renk talebi olmadığını belirten Keskin belediyenin böyle bir talebi oldu bizde yaptık dedi. Belediyeye başka renkler önerdiklerini söyleyen Keskin “Belediye halk otobüslerinin de aynı renkte olacağını söyleyip bu renkte ısrar edince bizde kabul ettik.” dedi.

Keskin, “Ama şunu söyleyeyim bir değişiklik oldu açıkçası zamanla gözler bu renge alışır. Renkte o kadar fena değil. Belediye bu rengi istediği için bizde tamam dedik. Ama bu rengi ne ben ne esnafım ne söyledik ne istedik.” diye konuştu.

Minibüslerin yeni tasarımı için hayırlı olsun dileklerinde bulunan Keskin “Her gün minibüslerden birer ikişer sanayiye gönderip boyatıyoruz. Bu şekilde bir yıl içinde bütün arabalar pembeye boyanmış olur.” diye konuştu. Minibüslerin çoğunun yeni olduğunu belirten Keskin “167 dolmuştan 150’si bir ile üç yaş arasında ama 10 – 15 tane eski aracımız var onlarda yenilenecek. Yapığımız protokollerde yıl başına kadar bütün arabalar değişecek ve beş yaşından büyük araç kalmayacak.” şeklinde konuştu. 
Editör: TE Bilişim