Çetin ayrıca esnafın içerisinde bulunduğu durumdan çıkartılmasına yönelik önerilerini de sıraladı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok işkolundaki işletmenin kapatılması esnafları ekonomik açıdan ciddi şekilde zarara uğrattı. Bu noktada hükümet bir destek paketi açıklasa da YESOB Başkanı Hüseyin Çetin bu paketin esnaflar için daha kolay ulaşılabilir olması konusunda önerilerde bulundu. Esnafın içerisinde bulunduğu durumdan çıkmasına yönelik 9 maddelik önerilerini de sıralayan YESOB Başkanı Hüseyin Çetin şu detayları paylaştı, "Ekonominin bel kemiğini oluşturan esnaflarımız yıllardır özverili olarak çalışarak ülke ekonomimize katkı sağlamıştır. Ülkemizi ve tüm dünyayı saran salgın hastalık nedeniyle esnafımız zor bir süreç geçirmektedir. Bu süreçte devletimizin esnaflarımıza destek olması esnafımızın varlığını sürdürebilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle bu süreç zarfında aşağıda belirttiğim konularda esnafımızın desteklenmesi gerekmektedir.

1-Esnaf ve sanatkarımızın Devlet, özel banka ve kredi finans kuruluşlarına olan borçları olağanüstü durum bitene kadar ertelenmelidir.

2- Esnafımız başta stopaj, elektrik, su, doğalgaz, SGK, vergi MTV, gibi ödemelerinin faizsiz olarak olağanüstü durum bitene kadar ertelenmelidir.

3-Geçici olarak kapatılan esnafımıza geri ödemesiz kira yardımı yapılması.

4-Tedbiren geçici olarak kapatılan mesleklerde faaliyet gösteren esnafımıza faizsiz ve düşük faizli kredilerin sağlanması.

5-Esnaf ve sanatkarımızın çek, senet ödemelerinin bankaların sağlayacağı düşük faizli ve olağanüstü dönem geçtikten sonra ödemeli kredilerle yapılmasının sağlanması.

6-Prim borcu olan esnaf ve sanatkarımız ve ailelerinin sağlık ve ilaçlarını bu süreçte alabilmelerinin sağlanması.

7- Açıklanan destek paketine ayırım yapılmaksızın tüm esnaf ve sanatkarımız dahil edilmelidir.

8-Cezalı duruma düşmüş Esnaf ve sanatkarımıza genel kapsamlı SİCİL AFFI nın sağlanması.

9- Taşıma sektöründe hizmet veren esnafımıza yakıttaki ÖTV ve KDV indiriminin sağlanması gerekirse yakıt desteği sağlanması gerekmektedir.

Devletimiz sağ olsun esnafımıza sağladığı desteklerle esnafımızın yanında olduğunu göstermiştir. Ancak sağlanan desteklerden faydalanılması aşamasında sunulan şartları çoğu esnaf ve sanatkarımız yerine getirip desteklerden faydalanması çok zordur. Bu nedenle şartların yukarıda belirtilen konuların dikkate alınarak yeni bir destek paketinin hazırlanması hususunu devletimizden arz ediyoruz. Biz Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak bünyemizdeki 17 mesleki odalarımızın başkanı, yöneticisi ve personeli olarak esnafımıza kesintisiz olarak hizmet vermekteyiz"

Editör: TE Bilişim