Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç, ‘Asansör işletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliği’ kapsamında kent merkezinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi paylaşımında bulundu. 2015 yılında yayınlanan yönetmeliğe istinaden hazırlanan protokolle Makine Mühendisleri Odasının yetkilendirildiğini belirten Başkan Yardımcısı Güleç; “İnsan hayatının söz konusu olduğu bir konuda asla taviz veremeyiz” dedi.
Makine Mühendisleri ile yapılan protokol çerçevesinde odanın gerekli incelemeleri yaptığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç; “Ne yazık ki geçtiğimiz yıl üzücü bir olay yaşandı. Her ne kadar iş kazası olsa da aynı durum apartmanlarımızda bulunan asansörlerde de söz konusu olabilir. Bunun yaşanmaması için bu konun üzerine gidiyoruz. Makine Mühendisleri Odası sorumluluk alanımız içerisinde konuyla ilgili gerekli incelemelerini yaptı. Çalışması sakıncalı olan asansörlerin durdurulması içinde bizlerle durumu paylaştı. Başta Belediyemizin asansörü de olmak üzere sakıncalı olan tüm asansörleri mühürlemeye başladık. Yaptığımız işlemler neticesinde vatandaşlarımızdan konu hakkında tarafımıza sorular yöneltilmeye başlandı. Hem konuyu daha da detaylı açıklamak hem de gelen sorulara cevap olması amacıyla 15 maddelik konuyu özetleyen bir soru-cevap oluşturduk. Bunu vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. İnsan hayatının söz konusu olduğu bu konuda asla taviz vermeyeceğiz ve gerekli bakımların yapılmasını sağlayacağız” dedi.

Sorular 15 Madde de Toplandı

Yalova Belediyesi tarafından konuyla ilgili hazırlanan soru ve cevapla ise şöyle;

1)Binalara asansör periyodik kontrol tebligatı kim tarafından dağıtılmaktadır?

Tebligat asansör periyodik kontrollerini yapmaya yetkili A tipi muayene kuruluşu olan Makine Mühendisleri Odası tarafından dağıtılmaktadır. Bu tebligatı da 15.07.2015 tarih 29417 sayılı Asansör Periyodik Kontrolleri için yetkilendirilecek A tipi muayene kuruluşlarına dair tebliğin 26. Maddesine göre “ A tipi muayene kuruluşu, protokol imzaladığı ilgili idarenin sınırları dahilinde tarama yaparak protokol süresi içinde bir asansör envanteri oluşturur ve ilgili idare ile paylaşır.” yapar.

2)Binaların kapılarına bırakılan asansör periyodik kontrol tebligatı nedir?

Bu tebligat ile 24 Haziran 2015 tarihli 29396 sayılı Asansör işletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliği kapsamında il sınırlarımız içindeki asansörlerin tescili ve periyodik kontrolünün yapılıp yapılmadığının tespiti yapılacaktır.

3)Bina yöneticisi bu tebligatı aldığında ne yapmalıdır?

Yalova’da ilgili yönetmelik gereği belediyenin belirlediği ve resmi sözleşme imzaladığı Makine Mühendisleri Odasına ulaşarak asansörlerinin muayenesi/periyodik kontrolü için randevu oluşturmalıdır.

4)Asansörünüzün bakım firması yok ise ne yapılmalıdır?

Asansörünüzün her ay bakımını yapan, sözleşme imzaladığınız bir bakım firması olması zorunludur. Yok ise aylık bakım konusunda TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi bulunan bir firma ile anlaşmanız gerekmektedir.

5)Asansörün her ay bakımı yapılmasına rağmen periyodik kontrolü yaptıracak mıyım?

24 Haziran 2015 tarihli 29396 sayılı Asansör işletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliğinin 15.maddesine göre “Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur.” denmektedir. Dolayısıyla ayda bir kez bakım yaptırmak ile yönetmelik gereklerini yerine getiren bina yöneticisi yılda bir kez de periyodik kontrol yaptırmak zorundadır.

6)Periyodik kontrol yaptırmak neden önemli?

Periyodik kontrol yaptırmak ilgili yönetmelik gereği zaten zorunludur. Fakat bunun doğru anlaşılabilmesi için konu bir örnek ile açıklanabilir. Herkes aracını 2 yılda bir kez devletin belirlediği muayene yapmaya yetkili kuruluşa muayene yaptırmaya götürerek aracın güvenli olduğunun tespitini yaptırıyor ve bunun ücretini ödüyor. Yapılmadığı takdirde de polis bunun tespitini yaptığı anda aracı bağlıyor ve cezai işlem uyguluyor. Asansör periyodik kontrol süreci de bu şekilde işlemektedir. Her yıl kendi güvenliğiniz için 1 kez periyodik kontrol yapılması gerekmektedir.

7)Periyodik kontrolde asansörüme neler yapılacaktır?

Periyodik kontrol bir bakım değildir. Periyodik kontrolde asansör ile ilgili uzman ve yetkili mühendisler asansörünüzün yönetmelik ve standartlar gereği doğru çalışıp çalışmadığının tespitini yapar. Bu bir muayene/test işlemidir.

8)Periyodik kontrol yaptırmazsam tebligatta yazan ücret tarafımdan tahsil edilir mi?

Tebligatta yazan asansörünüzün durak sayısına göre belirlenmiş olan ücret asansör periyodik kontrolünü yaptırmadığınız takdirde tarafınızdan tahsil edilemez. Asansörünüzün periyodik kontrolü için makine mühendisleri odasına başvurmanız halinde tarafınıza tahakkuk edecektir.

9)Periyodik kontrol yaptırmazsam ne olur?

Soru cevap yazımızın 4.maddesinde belirtilen yönetmelik maddesi gereği yaptırmak zorunludur ve sorumlu bina yöneticisidir. Periyodik kontrol yaptırılmadığı takdirde 24 Haziran 2015 tarihli 29396 sayılı Asansör işletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliğinin 24.maddesinin 4.fıkrası gereği “Bina sorumlusunca periyodik kontrolüne izin verilmeyen veya periyodik kontrol neticesinde güvensiz olduğu tespit edilmesine rağmen güvenli hale getirilmeyen asansör, periyodik kontrolü yapılıncaya kadar veya güvenli hale getirilinceye kadar ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.” ilgili idare tarafından mühürlenir.

10)Asansörün periyodik kontrolü 6 ay önce yapıldı, tebligat sonrası tekrar yaptırmak zorunda mıyım?

Hayır. Periyodik kontrol yılda bir kez yapılır. Tebligat tarafınıza gelse dahi bir önceki periyodik kontrolünüzün üzerinden 1 yıl geçmemiş ise yaptırmak zorunda değilsiniz.

11)Periyodik kontrolünü Makine Mühendisleri Odası dışında başka bir kuruma yaptırabilir miyim?

Yalova merkez sınırları içinde ilgili idarenin belirleyip sözleşme imzaladığı A tipi muayene kuruluşu Makine Mühendisleri Odasıdır. Başka bir kuruluşa periyodik kontrol yaptırmak mümkün değildir.

12)Periyodik kontrol ücretini kim belirlemektedir?

Periyodik kontrol ücreti 15.07.2015 tarih 29417 sayılı Asansör Periyodik Kontrolleri için yetkilendirilecek A tipi muayene kuruluşlarına dair tebliğin Ek-7’de bulunan fiyata göre belirlenir. Durak sayısı esas alınır.

13)Periyodik kontrol sonucunda asansör güvensiz çıkarsa ne yapacağım?

Kırmızı etiket ile güvensiz çıkan asansörün onarım süresi için 30 gün, sarı etiket ile güvensiz çıkan asansör için 60 gün süre verilir. Bu süre boyunca bina yöneticisinin asansörün kullanımını engellemesi ve asansörün onarımını yapması gerekmektedir. Sorumluluk bina yöneticisindedir. Verilen süre içinde onarım yapılmaz ise A tipi muayene kuruluşu takip/ikinci kontrole gelerek (ikinci kontrol ücretsizdir) eksiklerin giderilip giderilmediğinin tespitini yapar. Sonucu ilgili idareye bildirir.

14)Bina yöneticisi olarak binadan asansör için para toplayamıyorum ne yapmalıyım?

Binada para toplama konusunda oluşabilecek anlaşmazlıklar kat mülkiyeti kanunu kapsamında çözülmelidir.

15)Bina yöneticisi olarak herhangi bir kaza anında sorumluluğum nedir?

Binada gerçekleşebilecek herhangi bir kazada asansörün bakımı ve periyodik kontrolünü yaptırmadığı için bina yöneticisi birinci derecede sorumludur. Binanızda bina yöneticisi yok ise bina sakinleri eşit oranda sorumludur.   

Editör: TE Bilişim