11 Mart 2011’de Japonya’nın Miyagi bölgesini vuran 9 şiddetindeki deprem, peşi sıra Sendai kıyılarını vuran tsunami ve Daiçi Nükleer Santrali’ndeki radyoaktif sızıntı ile birleşince, Japon halkı ard arda gelen felaketlerle zor günler geçirmişti. Sadece Japonya’yı değil, tüm dünyayı sarsan bu çoklu felaketin ardından Japonlar her zaman olduğu gibi çabuk toparlandı ve harap olan kentleri, yok olan binaları, yolları yeniden büyük bir hızla yaptı. İshikawa, Fukuşima hakkında yorum yapmadı.

Yalova Belediyesi öncülüğünde düzenlenen olan serginin açılışına Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Shiho İshikawa, Yalova Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Türk Japon Dostluk Derneği Başkanı Dündar Tamer, Rotary Kulübü Başkanı Özlem Salin Özay ve vatandaşlar katıldı. Sergide Japonya’daki 11 Mart 2011’de yaşanan felaketin ilk günlerinde çekilen fotoğraflarla, birkaç ay sonraki durumu gösteren fotoğraflar, yapılan bir video gösterimiyle katılımcılara izletildi.

Burada bir konuşma yapan Japon Kültür elçisi İshikawa, serginin Japonya’nın yaşadığı bu büyük felaketin ardından kısa sürede kendisini nasıl toparladığını gösteren fotoğraflardan oluştuğunu söyledi. İshikawa, ülkesinde felaket sonrası oluşan nükleer karşıtlığı ile ilgili olarak ise yorum yapmasının doğru olmayacağını dile getirdi. Felaket sonrasında Başbakan Kan istifa etmek zorunda kalmış, Daiçi reaktöründeki sızıntıyla ilgili şeffaflık göstermediği ve kamuoyunun çok geç konuyu öğrenmesine neden olduğu için santralin işletmecisi Tepco’ya ağır eleştiriler gelmişti.

Japonya, ülkedeki 40 civarındaki nükleer reaktörün tamamını kapatmıştı. Geçtiğimiz aylarda reaktörlerden 2’sinin enerji ihtiyacı gerekçe gösterilerek yeniden devreye alınması ise milyonlarca Japon tarafından sokaklarda yapılan gösterilerle protesto edilmişti.

Koçal, “Acılarımız ortak”

Serginin açılışında konuşan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise, “Türk – Japon Dostluk Derneği Yalova’da gerçekten önemli işler yaptı yapmaya devam edeceğini düşünüyorum. Afetten sonra Japonya’dan yardıma koşan insanlarla üç kelime konuşacak insanımız yoktu. Ama dernek sayesinde hiç olmazsa birkaç cümle konuşacak insanlarımız var Yalova’da. Açılan Japonca kurslarından baya insanımız istifade etti Yalova’da.

Japonya her ne kadar uzun yıllar içinde bu tip felaketlere alışmış gözükse de, hazır gözükse de felaketin ne boyutunu tahmin etmek mümkün ne de etkisini tahmin etmek mümkün. Bu gün Japonya 20 bine yakın insanın öleceği bir deprem afetinin boyutunu ölçüsünü siz hayal edin. Gerçekten her şey bitti demek mümkün değil her zaman bu konuyu gündemde tutmak lazım” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim