İstifaları etik dışı olarak niteleyen Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış’ın durumu “siyasi ve etik propaganda” olarak değerlendirmesi sonrası oturumu kapatması ve İmar komisyonu üye seçimiyle ilgili konuşması CHP’li üyelerden büyük tepki gördü. CHP’li Altuğ Doğan, Başkan Alkış’a, “Kimse CHP’yi böyle suçlayıcı konuşamaz” diye tepki gösterirken, “İmralı’da pazarlık eden hükümetin yereldeki uzantılarını görüyoruz” diyerek ağır konuştu.

Oturum sakin başlamıştı

İl Genel Meclisi’nde Denetim Komisyonu’nun 2012 yılı İl Özel İdaresi raporunun 27 sayfalık metnini okuyan Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış, yıl içinde 170 meclis kararı, 301 encümen kararı alındığını belirtti. Raporla ilgili bilgileri de meclis üyeleriyle paylaşan Alkış, raporun tam metninin meclis üyelerine e-mail yoluyla gönderileceğini kaydetti. Ardından görüşülen 2012 yılı faaliyet raporuna ise CHP’li Altuğ Doğan, Bahar Doğan ve MHP’li Atalay Beştaş’ın ret oylarına karşın diğer üyelerin kabul oylarıyla onay verildi.

İstifa dilekçeleri tansiyonu yükseltti

Meclise oturum sırasında verilen iki adet istifa dilekçesi ise bir anda tansiyonu yükseltti. CHP’li Altuğ Doğan’ın Meclis Divanı önüne koyduğu dilekçeleri okuyan Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine tartışmalar yaşandı.

“Tamer Ergün açıkta kaldı, istifa ediyorum”

Bahar Doğan’ın istifa dilekçesinde şunlar yer aldı; “1 Nisan 2013 tarihinde yapılan İl Genel Meclisi toplantısında AKP’li üyelerin CHP’li üyeleri ısrarla komisyona aday gösterilmesini ve seçilmesini istememesi üzerine MHP’li Tamer Ergün’ün önerisiyle MHP kontenjanından aday gösterilerek Tarımsal Hizmetler Komisyonu’na seçildim, Tamer Ergün açıkta kaldı. AKP’nin bu tutumunu etik bulmadığımdan dolayı Tarımsal Hizmetler Komisyonu’ndan istifa ediyorum.” Aynı şekilde Altuğ Doğan da demokratik bir durum yaşanmadığını belirterek, Çevre ve Sağlık Komisyonu’ndan istifa ettiğini belirten dilekçeyi sundu.

Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış dilekçeleri okuduktan sonra, “Burada hissi bir davranışı düzeltmek lazım. Burada hiç kimse, kimsenin hak etmiş olduğu bir komisyona seçilmesini engel olmamıştır. Kanun ve yönetmeliklerin vermiş olduğu hakkı herkes kullanmıştır. Dolayısıyla bu bir tercih meselesidir. Bunu böyle hissi ve siyasi bir propaganda meselesi yapmak çok etik olmamıştır. Kanunu ve yönetmeliği yok sayarak bir meclis üyesinin imar komisyonu üyeliğinin elinden gaspedilmesinin hangi hukuka, hangi siyasi anlayışa, hangi etik anlayışa uyduğunu sormak lazım” diye konuştu. Ardından yaşanan diyaloglar ise gerilimi ortaya koydu :

Altuğ Doğan - Sayın Başkan, vermiş olduğumuz önerge var, sizin meclis önünde cevap hakkı tanımanız gerekiyor.

Başkan Alkış - Önerge vermediniz.

Altuğ Doğan - Cevap hakkı tanımanız lazım. Siz kendiniz konuştunuz, o zaman karşı tarafa da söz hakkı vermeniz lazım. Siz tek taraflı suçlamalarda bulunarak CHP’yi suçlayıcı şekilde ifadeyle konuşup meclisi kapatamazsınız. Ya bana söz hakkı vereceksiniz, ya ondan sonra meclisi kapatacaksınız. Böyle şey olmaz.

Başkan Alkış -  Bu önerge  değil, istifa dilekçesidir.

Altuğ Doğan - Bu istifanın gereğini yapmak durumundasınız. CHP’yi bu şekilde suçlayamazsınız. Hangi imar komisyonu, kim engellemiş, ne şekilde engellemiş? Açıklamak zorundasınız. Bu dilekçeyi veren CHP’li üyelerdir. Böyle suçlayarak meclisi kapatamazsınız. İstifa ediyoruz, eksilen üyelerin yerini tamamlamak zorundasınız.

Başkan Alkış - Biz size o zaman da yanlış yaptığınızı söyledik ama siz bizi dinlemediniz…

Tartışmaların ardından üyeler diyaloglarına koridorda da devam etti.
Editör: TE Bilişim