Bisikletiyle belediyeye gidip geleceğini söyleyen Koçal, böylece Türkiye’nin 81 il belediyesi ve toplam 3 bine yakın belediye başkanları arasında bir ilke de imza atmaya hazırlanıyor. Bisikletli siyasetçilere Avrupa’da  ise sık rastlanıyor. Geçtiğimiz nisan ayında Lahey’de Cumhurbaşkanı Gül ile randevusuna bisikletiyle gelen Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ulusal basında günün konusu olmuştu. Başkan Koçal da aynı yoldan ilerleyerek,  ülkenin ilk makam bisikleti olan belediye başkanı olma yolunda ilerliyor.

“Araçlara değil, insanların ulaşımına çözüm arıyoruz”

Uygulamaya konulan organik ulaşım projesiyle ilgili bilgi veren Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, kent içinde bisiklet kullanımının artacağını, şehir merkezinde araç geçişinin azaltılacağını dile getirerek, “Bu bir devrim olacak. Yalova, Avrupa kentleri gibi bisiklet kullanımının araç kullanımından fazla olduğu bir kent olacak. Birkaç yıl içinde bisiklet yollarının yetmeyeceğine inanıyorum. Bende bineceğim, makam bisikletimin siparişini verdim. Çünkü biz araçlara değil, insanların ulaşımına çözüm arıyoruz. Radikal çözüm bu” diye konuştu.

“Bu bir devrim olacak”

Yalova’nın organik ulaşım logosunu da tanıtan Başkan Koçal, projeyle ilgili olarak, “Bu bir devrim olacak. Biz araçlara değil, insanların ulaşımına çözüm arıyoruz. Bunun üç unsuru var, yaya yolları, bisiklet yolları ve toplu taşıma. Peki arabaları ne yapacağız? Merkezde araba istemiyoruz, trafik müdürlüğü verilerine göre Yalova il merkezinde 22 bin araç var. % 45-50’si kent dışı, açık otopark alanlarımız var 100’er dönüm.

Yalova’daki araçların %40’ına şehir içine girme diyoruz. Şehir içinde katlı otoparklar yapılıyor. Ben yer bulursam da hepsine otopark istemiyoruz. Açık otopark %15 kapasiteli, sahilde var. Ana caddelerde park yasak, %35-40 ara sokaklarda park olacak. Bu hayata geçtiği zaman ulaşımda büyük bir dönüşüm yaşanacak. Ben inanıyorum ki birkaç yıl sonra bisiklet yolları yetmeyecek. Aynı Hollanda’da olduğu gibi, pek çok modern Avrupa ülkesinde olduğu gibi bisiklet kullananların oranı, arabadan fazla olacak.

Radikal çözüm bu. Çünkü ne kadar otopark yaparsanız yapın, yapılandan daha fazla araç üretiliyor. Çözüm mantığımız bu, araçların kent içi ulaşımda merkezdeki payını azaltmak. Bende bisikleti tercih ediyorum. Sipariş verdik bir tane makam bisikleti alıyorum. Başta ben bineceğim, güzel, kaliteli bir bisiklet olacak. 43 noktada bisiklet parkı da yapıyoruz. Bisikletliler, bir yere ulaştıklarında bisikletimi nereye koyacağım sorunu yaşamayacak. Ulaşım Master Planı yapılırken tüm bunlar ayarlandı. Ekim ayındaki Dünya Sağlıklı Kentler Birliği toplantısında 27 kentten gelecek belediye başkanlarına hazır olacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi de bisiklete bindireceğiz” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim