Toplantıda YAGESAD ve İşbirliği ve Güçbirliği K. S.S. Kooperatifi’nin faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi veren yetkililer son dönemde bazı basın ve internet sitelerinde Yönetim Kurulu Başkanı Behram Kavlak ile kooperatif ve derneği hedef alan maksatlı ve çıkar amaçlı yayınlar için hukuki süreç başlatıldığını bildirdiler.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan yönetim kurulu üyelerinin cevapları CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bahar Doğan’ı kızdıracak. Haftanın konusu olacak basın toplantısında YAGESAD Genel Sekreteri Metin Soysal, “Bahar Doğan’ın bize hıncının ve nefretinin neden olduğu belli” dedi.

“Bahar Doğan para alınmadan üye kaydı yaptırmak istedi”

YAGESAD Genel Sekreteri Soysal, “Bahar Doğan bir siyasetçi olduğu için benim muhatabım değil. Ben sanayiciyim. Keşke bir siyasetçi çıkıp, Doğan’a cevap verseydi” dedi. Soysal, bir basın mensubunun sorusu üzerine; “İbrahim Akay, limitet şirketi aracılığıyla kooperatifimizin bir üyesidir. Kendisi bir yönetim kurulu toplantısı sırasında, Bahar Doğan’ın peşinat alınmamak kaydıyla üye olmak istediği teklifini getirdi.

Konu yönetim kurulu gündemine gelince ilk itiraz eden de ben oldum ve kabul edilmedi. Evet, yönetim kurulumuzda böyle bir olay yaşandı, doğrudur. Şimdi Bahar Doğan neden top mevkii alanına yapılan diğer başvuru talebini gündeme getirmiyor da, sadece bizim başvurumuzu dile getiriyor? Bize hıncı, nefreti ondan mı? Peşinat alınmadan üyelik talebini kabul etmedik ondan mı?” diye sordu.

“Doğan Neden sadece bizi hedef seçiyor?”

Soysal, 17 Temmuz’da kendilerinin, 27 Temmuz’da da Yalova’dan başka işadamlarının talip olmasına karşı, Doğan’ın açıklamalarında sadece kendilerine yer verilmesine bir anlam veremediklerini sözlerine ekledi. 

Soysal sözlerine şöyle devam etti “ Bölgemizde 2005 yılında başlayan ekonomik değişim 2006 yılından 2008 yılına kadar başlayan süreç 2009 yılında Yalova Gemi Sanayicileri Derneği (YAGESAD)’nin kurulmasıyla resmi çalışmaya başlandı. Şu anda derneğimizin üye sayısı 75’dir. Derneğimizin genel amacı Yalova’nın ekonomik yapısında Yalova da yaşayan Yalova da ticaret yapan üyelerimizin ve aynı zaman da Yalova’nın tamamının ekonomik yapısını yükseltmektir.

Derneğimiz kurulduktan sonra dünyada ve ülkemizde hâkim olan kümelenme modelleri incelenerek dernek üyelerimize böyle bir model üzerinde nasıl bir yapılanma yaparız üzerinde çok ciddi çalışmalar yapılmış ve 2011 yılında Yalova İş Birliği Güçbirliği K.S.S. Yapı Kooperatifi kurulmuştur. Şu anda kooperatifimizin ortak sayısı 35 limitet şirkettir. Zaman içerisinde 15 adet daha limitet şirketi kurularak toplamda 50 limitet şirketimiz olacaktır. Bu şirketlerin tamamının sahipleri Yalova da ticaret hayatını sürdüren Yalova da yaşayan Yalova da kazanıp Yalova da harcayan Yalovalılardır. Sayı tamamlandıktan sonra YALOVA ÇATI AŞ isminde bir anonim şirket kurulacak Limitet şirketlerin tamamı bu anonim şirketin içinde olacaktır ve hiçbir limitet şirketin ismi piyasada olmayacaktır. Burada her limitet şirket 200 bin Euro ödeme yapacak ve en az Yalova’da yaşayan 100 kişi bu oluşumun içinde olacaktır.

Yapılacak olan fabrika tek bir oluşumdan ibaret olup iş birliği modelinin ciddi bir örneğini gösterecektir. Yaklaşık üç yıldan bu yana çalışmalar sonucunda Ekonomi Bakanlığı’ndan Çelik işleme ile ilgili, Fizibilite raporu hazırlanması ile ilgili ihaleye çıkılmış ve bu ihaleyi 85,000 TL bedelle Türk yapısal çelik derneği kazanmış Derneğimizde 17,000 TL Yapısal çelik derneğine ödeme yapmıştır. Burada en önemli nokta Ekonomi Bakanlığının Bizim projemizi Kabul edip 85.000 TL hibe krediyi vermesidir. Buda şunu göstermektedir ki bizim projemizin ne kadar doğru ve gerçekçi olduğunun göstergesidir.

Fizibilite raporunun çıkmasından sonra süreç çok hızlı devam edecektir. Kooperatifimiz Aksa fabrikasının yanında (top mevkii) dediğimiz alan da 360 dönümlük (imar değişikliğinden sonra 250 dönümlük) alan içerindeki arsayı 17.07.2012 tarihinde de resmi başvurusunu yapmıştır. Şu anda yasal süreç devam etmektedir. Alınacak olan arsada tek bir fabrika olacak yani Taşköprü sanayi sitesi, Çiftlikköy sanayi sitesi, Konfeksiyoncular sanayi sitesi gibi olmayacak, üretim ve idari sitesi tek olan bir AŞ olacaktır.

“Biz bu fabrikada ne yapacağız”

Soysal fabrikada neler yapacaklarını sırasıyla anlattı:
1) Çok katlı otomasyon sistemli konut yapılacak TOKİ örneği (5,10,20) katlı binalar yapacağız. Van depreminden sonra bunun ne kadar önemli olduğu açığa çıkmıştır.
2)Rüzgâr santral direği yapacağız.
3)Üst geçit yapacağız
4)Yol kenarındaki koruma bariyerlerini yapacağız.
5)Gemicilik sektöründe çelik ile ilgili yapılması gereken her şeyi yapacağız.

Burada en önemli ve can alıcı nokta biz bu oluşuma gövdemizi koyduk. Belki de bu işten hem ekonomik hem de manevi yönden büyük kayba uğrayacağız, ama biz bu projeye inandık ve bu konuda yapılması gereken her türlü çalışmayı yasal ve kanuni ölçüler içerisinde yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Soysal, “Geniş katılımlı açıklama yapacağız”

24.09.2012 de çıkacak olan fizibilite raporuyla ilgili Yalova Ticaret ve Sanayi Odasında geniş katılımlı bir planlanmaktadır. Bu toplantıyla ilgili zaman bilgileri verilecektir. Son dönemde bazı basın ve internet sitelerinde Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın; Behram Kavlak ile kooperatif ve derneğimizi hedef alan maksatlı ve çıkar amaçlı yayınlar için hukuki süreç başlatılmıştır.

İşbirliği Güçbirliği K.S.S. Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özkan Tiryaki “Yalova Gemi Sanayicileri Derneği olarak ilimizin iş adamlarının bu piyasadan pay almalarını sağlamak en öncelikli misyonumuzdur” dedi ve ekledi, “Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası veya ulusal mağazalar ve firmalar Yalova yerelinde çok büyük yatırımlar yapmaları veya zincirin halkası olan mağaza ve işletmelerini en ücra sokaklara kadar istila etmeleri Yalova’da ki ekonomik döngüyü Yalova aleyhine bozmuştur.

Son 5 yıldır ilimizde faaliyet gösteren esnaf sanatkar ve işadamları bu gelişmeler karşısında rekabet edememekte ve her geçen gün küçülmektedirler. Sermaye yetersizliği, ölçek ekonomisine uygun iş düzenini kuramamak Yalova’lı iş adamlarını endişelendirmekte ve geleceğe karamsar bakmalarına yol açmaktadır.

İlimizde gemi inşa sanayi konusunda çok ciddi yatırımlar yapılmıştır. Bu yatırımlar Yalova dışından gelen yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmekte ve elde edilen katma değer Yalova dışına gitmektedir.

Yalova Gemi Sanayicileri Derneği olarak ilimizin iş adamlarının bu piyasadan pay almalarını sağlamak en öncelikli misyonumuzdur.  İş adamlarımızın geleceğe güvenle bakacağı ölçek ekonomisine uygun ve yüksek rekabet gücüne sahip ulusal ölçekte iş yapacak işletmeler kurmak, bu faaliyetlerle elde edilecek katma değeri Yalova ekonomisine kazandırmaktır.

“İlimizde yıllık 1.092.000 Ton çelik işleneceği ön görülmekte”.

Yalova’da gelecek kaygısı taşıyan tüm iş adamlarımızı bu sektörde ortak yatırım yapmak, sermayelerimizi birleştirmek ve ölçek ekonomisine uygun büyük tesisler inşa etmelerine destek vermek. Bu pazardan elde edilecek katma değeri Yalova’ya kazandırmak için işbirliği-güçbirliği yaparak Çok Amaçlı Çelik İşleme Merkezi kurmak. 50 şirket ve 125 Yalova’lı iş adamını bir araya getirerek yapılacak olana işbirliği-güçbirliği ile bu tesisi Yalova’ya kazandırmak hedefimizdir.

Yalova’lı iş adamlarının bireysel olarak yapamayacağı işleri sermayelerini birleştirerek yapmak. Küçük olsun benim olsun zihniyeti ile değil, büyük olsun bizim olsun zihniyeti ile hareket etmek. Bankalara borçlanarak değil sermayeleri birleştirdiğimiz için öz kaynaklarla iş yapmak hedeflenmektedir.

Bu projenin Yalova’nın kalkınması için çarpan etkisi çok yüksek olacaktır. Yılda 10.000 konut üretmeyi hedefleyen bu projede, çelik aksam dışında bir inşaata ne lazım ise burada da hepsine ihtiyaç olacaktır. Kısaca aylık yaklaşık 1000 konutun mutfak dolabı, zeminleri, kapıları, pencereleri, seramikleri, banyo donanımları, çatısı, dış cephe giydirmesi, elektrik ve su tesisatları kısaca bir inşaata ne lazım ise tüm malzemeleri düzenli olarak tedarikçilerden temin edilecektir. Kısaca bu sektör otomotiv yan sanayi gibi kendi inşaat yan sanayinin Yalova da kurulmasını ve çok ciddi sayıda iş adamına da iş kapısı olmaya katkı sağlayacak kadar çok yüksek çarpan etkisi yapacaktır. 

Yalova iş adamlarının tek kurtuluşu sermayelerini birleştirerek büyük projelere imza atmaları zamanı gelmiştir” dedi 
Editör: TE Bilişim