Cumartesi pazarı esnafının tezgahlarında Ziraat Odası’nın özel bir projeyle tohumlarını çoğaltarak çiftçi esnafına dağıttığı Yalova pembesi domatesi özel bir yer kaplıyor. Geçtiğimiz ay kilosu 2,5 liradan satılan pembe domates şu sıralarda 1,5 TL’den alıcı buluyor. 

Pazar esnafından Emir İnatlı, pembe domatesin hem kahvaltılık hem yemeklik olarak iri ve sulu olması nedeniyle tercih edildiğini ancak son dönemde satışının biraz düştüğünü belirterek, bunun başlıca nedeninin pazardaki arz fazlası olduğunu dile getiriyor. 

Küçük yaşlardan beri pazarcılık yaptığını belirten İnatlı, “Pembe domatesi Yalova pembesi adıyla sahiplenme çabası var. Ama bu domates sadece Yalova’ya özgü değil. İznik, Orhangazi bölgesinde, yani çevre ilçelerde de yetişiyor. Bu bölgenin domatesi. Dolayısıyla bu domates daha önce de pazarda alıcı buluyordu. Biz o yüzden etiketlerimizde Yalova pembesi değil, satarken vatandaşlara da ‘İznik Boyalıca Pembesi’ olarak dile getiriyoruz. Yalova pembesi diyerek insanları yanıltmasınlar” diye konuşuyor.

 

Editör: TE Bilişim