Yalova Defterdarı Selami Sipahigil ve göreve yeni başlayan Milli Emlak il Müdürü Mustafa Kozan’ı makamlarında ziyaret eden Milletvekili Coşkun, kurum çalışmaları hakkında bilgi aldı, Defterdarlık ve Milli Emlak Müdürlüğü çalışanlarını ziyaret etti.

DEFTERDAR VE MİLLİ EMLAK MÜDÜRÜNÜ ZİYARET ETTİ

Yalova’daki 2\B arazilerinin satışı ve Yalova’daki hazine arazileri hakkında etraflıca bir değerlendirme yapan ve vatandaşları bilgilendiren Yalova Milletvekili Temel Coşkun, “T.B.M.M.’de ihtisas komisyonlarınca görüşülen, Hükümetimizin özverili çalışması ile sunulan bu fırsatla vatandaşlarımıza 2\B arazilerinin satışı ve tahsisi Milli Emlak Müdürlüklerinin denetiminde ve gözetiminde gerçekleştirilmektedir. Milli Emlak Müdürümüz be il Defterdarımızla yapmış olduğumuz bir dizi görüşmeden neticesinde Yalova’mızda 2\B arazilerinin durumunu yeniden gözden geçirdik.

2\B arazilerinin satışı yasalaşmış ve yapılan yasal düzenlemede vatandaşımızın lehinde bazı değişikler yapılmıştır. Yapılan düzenlemelere göre; 04 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 345 nolu Milli Emlak Genel Tebliğine göre; 2B arazisi kullanıcıları başvuru bedellerini başvuru süresinin bitim tarihi olan 30 Ekim 2012 tarihine kadar ödemek şartı ile başvuru bedeli ödemeksizin başvuru yapabileceklerdir. Süre bu ayın sonuna kadar uzatılmıştır. Bu şekilde başvuru yapanlar dilekçelerinin altına ‘başvuru bedelini yatırmadan başvuru yaptım, başvuru süresinin bitimine kadar başvuru bedelini ödemem gerektiğini, aksi halde herhangi bir bildirime gerek kalmaksızın tüm haklarımın düşeceğini biliyorum’ ifadesini yazıp imzalaması gerekmektedir.

Kullanılan 2B arazinin peşin ödemede % 44, taksitli ödemelerde % 30 indirimliihalesiz doğrudan satın alınması, son beş yıl için tahsil edilen ecrimisillerin satış bedelinden indirilmesi, Tapuda yapılacak işlemlerde harçtan muaf olunması ve satış bedellerinin ödenmesinde kolaylık sağlamak amacıyla; Belediye mücavir alan sınırları içerisinde 3 yılda faizsiz 6 taksit, belediye mücavir alan sınırları dışında ise 4 yılda faizsiz 8 taksitte ödenebilmesi imkanları getirilerek 2\B arazisi kullanıcılarına tarihi fırsat niteliğinde avantajlar sağlanmıştır.

Diğer taraftan yine söz konusu tebliğin aynı maddesinde ‘bedelin yetkili kredi kuruluşlarından kredi temin edilerek ödenmek istenilmesi halinde, hak sahibi tarafından ilgili kredi kuruluşu ile yapılan kredi sözleşmesi veya kredi açıldığına dair kredi kuruluşunun resmi yazısı verilecek ve kredi kuruluşu tarafından bedel ilgili muhasebe biriminde açılacak emanet hesabına aktarılacaktır’ şeklinde düzenleme yapılarak satış bedelinin kredi kuruluşlarından kredi sağlanarak ödenebilmesine imkan sağlanmıştır” dedi.

2\B ARAZİLERİ MESELESİNİ ÇÖZÜME KAVUŞTU

2\B arazilerinin satışı ile elde edilecek gelirin Kentsel Dönüşümde ve orman köylülerinin desteklenmesinde yani yine millet ve ülke için harcanacağını vurgulayan Milletvekili Coşkun, “adeta kangren haline gelen 2\B meselenin çözülmesi gerekiyordu, çözülmemiş. Sebebi orman kadastrosu tamamlanmamış. Ayrıca ormanların tapusu yoktu. 2014 sonuna kadar ormanların tamamının tapusu alınması için adeta bir çalışma seferberliği ilan edilmiş durumda. 2002 yılında yüzde 5'inin ancak kadastrosu yapılmışken, AK Parti Hükümetlerinin başarılı çalışmaları ile 2014 yılı sonuna kadar ormanların tamamının tapusunun alınması hedeflenmektedir” dedi.

Editör: TE Bilişim