Yalova Belediye Meclisi’nin Mart ayı olağan toplantısında, Adnan Menderes Mahallesi Şehit Yaşar Kuş Caddesi’nde yaklaşık 17 yıldır faaliyetlerini sürdüren Yalova Tenis Spor Kulübü’nün bulunduğu alanın spor alanı statüsünden çıkarılarak ticari ve konut alanı olarak değiştirilmesine yönelik kararın verilmesi, büyük tartışmalara sebep olmuştu.

Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel’in, Yalova Tenis Spor Kulübü’nün herhangi bir mağduriyet yaşamayacağını söylemesi; kulübün, TOKİ’nin bittiği noktanın ilerisinde bulunan belediyeye ait bir alana taşınmasının planlandığını belirtmesi ve bu bölgeye spor kompleksi kurulmasının amaçlandığını eklemesi, endişeleri gidermedi. Bu süreçte yasal süreç de devam ediyor.

Karar Askıya Çıktı
Yalova Belediye Meclisi’nin 3 Mart’ta gerçekleşen toplantısında, sportif alan olarak değerlendirilen Yalova Tenis Spor Kulübü’nün bulunduğu alanın ticari ve konut alanına dönüştürülmesine yönelik kararın alınmasının ardından, karar 10 Mart Cuma günü askıya çıkarıldı. Yalova Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde yayımlanan plan metninin 9 Nisan Perşembe günü saat 08.30’a kadar askıda kalacağı öğrenildi.

Zorlu 90 Dakikada Eşitlik Bozulmadı
Zorlu 90 Dakikada Eşitlik Bozulmadı
İçeriği Görüntüle

Yalova Tenis Spor Kulubu Imar Plan Degisiklik Aski Itiraz Dilekceler (2)

Yalova Tenis Spor Kulübü İtiraz Etti
Belediye Meclisi kararının ardından bulundukları bölgeyi terk etme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Yalova Tenis Spor Kulübü yönetimi, resmi itiraz dilekçesini hazırlayarak İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ulaştırdı.

10 maddede özetlenen itiraz dilekçesinde, Yalova Belediye Meclisi’nin 03.03.2026 tarih ve 109 sayılı kararı ile askıya çıkarılan imar planı değişikliğinin;
• şehircilik ilkelerine,
• planlama esaslarına,
• kamu yararına,
• 3194 sayılı İmar Kanunu’na,
• Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne
açıkça aykırı olduğu iddia edilerek, söz konusu plan değişikliğinden vazgeçilmesi talep edildi.

Kulüp, hazırladığı itiraz dilekçesini Yalova Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Yalova Valiliği’ne de ulaştırarak yeni bir adım attı.

Veliler ve Mahalle Sakinleri de Karşı Çıkıyor
Yalova Tenis Spor Kulübü’nün askıdaki imar değişikliğine yönelik karara yaptığı resmi itirazın yanı sıra, kulübün paydaşları ve Adnan Menderes Mahallesi sakinleri de bir araya geldi. Sporcuların velileri, hazırladıkları itiraz dilekçelerinde alınan karardan dönülmesini talep ederken; mahalle sakinleri ise söz konusu alanın afet durumlarında acil toplanma alanı olarak kullanılabileceğini, olası büyük bir depremde göreceği işlev nedeniyle sportif alan olarak kalması gerektiğini belirtti.

Yalova Tenis Spor Kulübü yönetimi, kulüp paydaşları ve mahalle sakinleri tarafından hazırlanan itiraz dilekçelerinin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ulaştırılmasının ardından, kurumda yoğunluk yaşandığı da ortaya çıktı. Belediye Meclisi’nin aldığı karara yönelik oluşan bu muhalefetin ardından, konunun hangi yönde ilerleyeceğinin önümüzdeki süreçte netleşmesi bekleniyor.

Yalova Tenis Spor Kulubu Imar Plan Degisiklik Aski Itiraz Dilekceler (3)

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Olumsuz Rapor Vermiş

Yalova Belediye Meclisi’nin, Yalova Tenis Spor Kulübü’nün bulunduğu bölgeyi sportif alandan çıkarıp ticaret ve konut alanına çevirme kararının ardından yeni detaylar da ortaya çıkıyor. Mart ayı Belediye Meclisi’nde görüşülen değişiklik kararından hemen önce toplanan İmar Komisyonu’nda gündeme gelen konu hakkında görüş bildiren Yalova Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün, söz konusu değişiklik talebine olumsuz rapor verdiği ortaya çıktı.

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün İmar Komisyonu’nda açıkladığı görüşte şu ifadelere yer verildi:

“Plan değişikliği teklifi ile ‘Kapalı Spor Tesisi Alanı’ olarak planlı olan Hacımehmet Köyü 503 ada 3 parselin, ‘Emsal: 1.20, Yençok: 3 kat’ yapılaşma şartlarında “Ticaret + Konut Alanı” olarak planlanması talep edilmektedir. Öncelikle, İmar Kanunu’nda yer alan Ek Madde-8’de ‘Fonksiyon değişikliği hariç olmak üzere, parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini ve bina yüksekliğini artıran imar planı değişiklikleri yapılamaz. Ancak bir fonksiyon, parsel bazında konut kullanımına dönüştürülemez. Bin metrekareden az olmamak kaydıyla oluşmuş adalarda; ada bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini ve bina yüksekliğini artıran veya fonksiyon değişikliği getiren plan değişikliklerinde ihtiyaç duyulan kültürel tesis, sosyal ve teknik altyapı kullanımları; adanın merkezine en fazla 500 metre yarıçaplı alanda karşılanmak zorundadır…’ şeklinde hükümler bulunmaktadır. Plan değişikliği teklifi; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini ve bina yüksekliğini artırır nitelikte olduğundan, parsel bazında böyle bir değişikliğin yapılması ilgili kanun hükmüne aykırıdır.”

Karar Mahkemeye Taşınabilir
Yalova Tenis Spor Kulübü’nün bulunduğu alanın ticari ve konut alanına dönüştürülmesine yönelik Yalova Belediye Meclisi kararının askı sürecinde yeni gelişmeler yaşanabileceği belirtiliyor. Resmi itirazlarını yapan ve sosyal medya hesapları üzerinden de “Betona değil, spora yer aç. Yalova Tenis Spor Kulübü eğitim yuvasıdır, satılamaz!” ifadeleriyle kamuoyu oluşturan kulübün, istediği sonucu alamaması halinde Bölge İdare Mahkemesi’ne giderek dava açabileceği ve süreci yargıya taşıyabileceği öğrenildi.

Kulüp Faaliyetlerini Sürdürüyor
Yaklaşık 17 yıldır faaliyetlerini sürdüren, ancak bulunduğu alandan çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalan Yalova Tenis Spor Kulübü, çalışmalarına devam ediyor. Tenis Akademisi üzerinden yaklaşık 200 öğrencisi bulunan kulüp, sporcularını çevre illere götürerek turnuvalara katılıyor.

Geçtiğimiz aydan itibaren, ikisi İstanbul ve Adapazarı’nda olmak üzere toplam 3 organizasyona katılan kulübün sporcuları, başarılar elde ederek dereceler kazandı.

Kulüp ayrıca, Yalova’da geleneksel olarak düzenlenen “Atatürk Yürüyen Köşk T300 Masters Turnuvası”na bir kez daha ev sahipliği yapacak. 9-19 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek turnuvaya, büyük çoğunluğu çevre illerden olmak üzere 300 sporcunun katılım sağlaması bekleniyor.

İmar Ve Şehircilik Müdürlüğü'nün İmar Komisyonu'nda Belirttiği Görüş

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel