BİRCAM Vakfı, GCA ve Park Cam birlikteliği ile Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen “EKOMAT” Projesi’nin, ilk 4 aylık çalışma sonuçları Yalova’da kamuoyuna açıklandı. Düzenlenen Basın Bilgilendirme Toplantısın da kullanıcı sayısının ve toplanan atık miktarlarının düzenli olarak artmasıyla, döngüsel ekonomi modeli oluşturulduğu ve yaşadığımız çevre açısından önemli kazanımlar sağlandığı belirtildi. 04 Kasım 2022 Cuma günü, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Bircam Vakfı Başkanı Ömer Kızıl, GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, Park Cam Genel Müdür Yardımcısı Çetin Eğri’nin katılımlarıyla, Yalova Engelsiz Kafede gerçekleştirilen basın açıklamasında EKOMAT Projesi’nin ilk 4 aylık sonuçları açıklandı.

“Başlattığımız farkındalığı büyütmeyi hedefliyoruz”

İş ortağı oldukları EKOMAT projesinin şu ana kadarki sonuçlarından dolayı mutluluk duyduklarını belirten GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, “Daha yaşanabilir bir dünya için başlattığımız bu projeyle, doğa ve çevreye katkıda bulunmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Yalova’da başlattığımız sosyal sorumluluk adımının Türkiye genelinde oluşturulan sıfır atık projelerine değerli bir örnek teşkil etmesini temenni ediyoruz. Bu geri dönüşüm farkındalığının tüm Türkiye’ye yayılmasını umut ediyoruz. Bu proje sadece sürdürülebilirlik açısından değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük bir öneme sahip. Bu konuda üzerimize düşenleri tamamen yerine getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“EKOMAT Projesi ile fabrikalarda kullandığımız cam kırığı miktarını arttırıyoruz”

Toplatıda konuşan Park Cam Genel Müdür Yardımcısı Çetin Eğri, “Cam Kırığı cam ambalaj fabrikalarının besin kaynağıdır. Cam fırınlarını ne kadar çok beslersek, doğal kaynak kullanımı azalır, fırın ömrü uzar, enerji maliyeti düşer ve karbon ayak izi azalarak, çevreye karşı sorumluluklar yerine getirilir. Avrupa’daki cam ambalaj üreticileri %60-%70 oranında cam kırığı kullanırken, ülkemizde ise cam kırığı kullanım oranı %10’a bile ulaşamamaktadır. Ekomat Projesi ile fabrikalarımıza Avrupalı üreticilerin kullandığı kalitede cam kırığı gelmekte ve yeni şişeler üretilmektedir. Gelecek için çok önemli bir gelişmedir” ifadelerini kullandı.

“Milli Ekonomiye 433.000 TL’lik katkı yaptık.”

Daha sonra, Ekomat Projesi koordinatörü Eyüp Ayhan Balın tarafından yapılan sunumda, toplanan veriler ve sonuçları katılımcılara aktarıldı.

Ekomat projesinin tanıtım çalışmalarında sosyal medya üzerinden 500.000 kişiye ulaşıldığı, üye sayısının 9.000 kişiye yaklaştığı ve toplamda 645.000 adet içecek ambalajın kaynağında ayrılarak Ekomat’lar üzerinden toplandığı belirtildi. İçecek ambalajlarının %41’ini Cam Ambalaj, %59’unu da Plastik ve Metal ambalajları oluşturmuştur.

Ekomat’lar da oluşan atıkların toplanması operasyonunda çoğunlukla elektrikli toplama aracı tercih edilerek alıcı ortama daha az kirletici gazlar verilmiştir. Ayrıca yazılım ekibimizin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Türkiye’de ilk kez Depozito İade Makineleri için geliştirilen, "Ekomat Atık Yönetim Uygulaması"nı kullanılmasıyla, sistemin izlenebilirliği ve verimini anlık olarak ölçülmüştür. Ekomat doluluğuna göre yazılım üzerine Rota Planlaması yapılarak Elektrikli toplama aracını kullanan saha ekibinin verimliliği artmıştır.

“Aile bütçesine 100.000 TL’lik destek yapıldı.”

Ekomat sistemine üye olan tüketicilere 106.261 TL değerinde oyun kodları, market ve internet alışveriş çekleri dağıtıldı. Tüketicilerin %94’ünün market ve internet alışveriş çeklerini tercih etmesi ile aile bütçelerini yaklaşık 100.000 TL’lik destek sağlanmış oldu.

Geçen 4 aylık süreç içerisinde projemizin çevremiz ve ülkemiz adına önemli kazanımları olmuştur. Geri dönüşüm operasyonlarının yapılmasıyla beraber;

 52.621 kg. doğal kaynak tüketiminde azalma,

 6.350 aracın 1 günlük yakıt tüketimine eşdeğer petrol tasarrufu,

66 ağacın 1 yılda temizlediğine eşdeğer sera gazı emisyonunda azalma,

275 konutun 1 aylık enerji tüketime eşdeğer elektrik enerjisinde tasarruf,

16 çöp kamyonunun taşıyacağı kadar atık miktarında azalma,  sağlayarak milli ekonomiye yaklaşık olarak 433.000 TL’lik katkı yapıldı.

“Plastik atıklar Kışlık Mont’a, Metal atıklar da Diş Macunu Tüpü üretiminde kullanılacak”

Proke kapsamında toplanan cam kırıkları, yeni cam içecek şişelerine, plastik atıklar, kışlık monta, metal atıklar ise diş macunu tüplerine dönüştürülerek döngüsel ekonomi modeli oluşturduk. İlerleyen süreçte sosyal sorumluluk projeleri de yaparak, projemizin sosyal etkisini arttırmak istiyoruz.

Editör: TE Bilişim