Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yalova Milletvekili Tahsin Becan, toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde önemli bir yasa değişikliği teklifi sundu. Becan’ın hazırladığı teklif, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yer alan ve yalnızca kadın sigortalılara tanınan “ağır engelli çocuğu bulunanlara erken emeklilik hakkı” uygulamasının cinsiyet eşitliğine uygun hale getirilmesini hedefliyor.
Becan, teklifin amacının, ağır engelli çocuğun bakımını fiilen üstlenen tüm sigortalıların —kadın veya erkek fark etmeksizin— bu haktan yararlanabilmesini sağlamak olduğunu belirtti.
“Bakım Kadınların Doğal Sorumluluğu Olarak Görülmemeli”
Milletvekili Becan, mevcut kanun hükmünün toplumsal cinsiyete dayalı rol dağılımını pekiştirdiğini vurguladı. Kadınların çocuk, yaşlı ve engelli bakımından sorumlu tutulmasının toplumsal cinsiyet normlarının bir yansıması olduğunu belirten Becan, “Bu hüküm, bakım emeğini kadınların doğal sorumluluğu gibi gören bakış açısının bir ürünüdür. Oysa bakım yükümlülüğü cinsiyete dayalı olarak değil, fiilen bakımı üstlenen birey üzerinden tanımlanmalıdır” dedi.
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Aykırı”
Teklifin gerekçesinde yer alan ifadelerde, mevcut düzenlemenin ilk bakışta kadınlar için pozitif bir adım gibi görünse de aslında toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine aykırı olduğu vurgulandı. Becan, “Bu hüküm yalnızca kadınlara tanınarak bakım sorumluluğunu tek taraflı biçimde kadına yüklemekte, aynı koşullarda çocuğuna bakım veren erkek sigortalının bu haktan yararlanmasını engellemektedir. Bu durum, eşitlik ilkesine ve ayrımcılık yasağına açıkça aykırıdır” ifadelerini kullandı.
Becan ayrıca, annenin vefat ettiği veya çocukla fiilen ilgilenen kişinin baba olduğu durumlarda da mevcut düzenlemenin haksız sonuçlar doğurduğunu belirtti.
“Kadın İstihdamını Olumsuz Etkiliyor”
Milletvekili Tahsin Becan, kadınlara tanınan erken emeklilik hakkının istihdam açısından da olumsuz sonuçlar yarattığını söyledi. “Bu düzenleme, kadının iş gücü piyasasından daha erken ayrılmasını yapısal olarak teşvik ediyor. TÜİK 2023 verilerine göre erkeklerin istihdam oranı %65 iken, kadınlarda bu oran yalnızca %30,4. Kadınların emek piyasasındaki konumunun zayıflaması ekonomik bağımsızlık düzeyini düşürmekte ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini derinleştirmektedir” ifadelerini kullandı.
Tahsin Becan, kanun teklifinin, bakım emeğine ilişkin düzenlemelerin toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesiyle uyumlu hale getirilmesi yönünde önemli bir adım olacağını belirterek, tüm ebeveynlerin cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin eşit haklara sahip olması gerektiğini vurguladı.