Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Mutlu Çoban, kivi üreticilerinin sıkıntılarını, artan maaliyetleri,, kokarca böceği ve devlet desteğinin yetersizliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

‘Kivi Üretimi Üçte İki Oranında Düştü!’

Kivi üreticileri derneği başkanı Mutlu Çoban, tonajlar ile ilgili soruya durumun pek aydınlık olmadığı dair açıklamalarda bulundu. Çoban, “Bu yılki tonajlardan değilde, geçen yıl ki tonajlardan bahseyim. Geçen yıl çok kötüydü. Yani önceki yıllara göre üçte 2 oranında kivi rekoltemizde azalma vardı. Bu mevsimsel bir durum diye tahmin ediyoruz.

‘Hastalıktan Ağaç Kayıpları, Bahçe Kayıpları Da Mevcut’

Çoban rekoltede ki kayıplarla ilgili, “Tabi kök çürüklüğü hastalığından da kaynaklanan ağaç kayıpları bahçe kayıpları da oluştu. Şöyle açıklayayım, 100 ton üretim yapan bir çiftçi geçen yıl 25-30 ton olayında ürün alırken, bu yıl o yine 50 60 tonlara çıkar ama geçmişteki o 100 tonları bulamayacağız.

‘Ağaçlar Yeteri Kadar Uykuya Geçemedi!’

3’de 2’lik bir azalma, yanlış bir kullanımdan kaynaklı mı sorusuna Çoban, “Yanlış  kullanım olarak düşünmüyoruz? Biz de kış olmaması, ağaçların gözlerinin pişmemesi, pişkinlik yaratmaması yani bu meyve oluşumunu engelliyor. Ağaçlar yeteri kadar uykuya giremiyor, yeteri kadar uykuya giremediği için yani uyumadan tekrar uyanmak durumunda kalıyor. Bu da tabii ürünün oluşmasına, yani gözlerin tekrardan uyanmasını engelliyor diye düşünüyoruz.” dedi.

‘Kahverengi Kokarcalar Meyvelerde Dökülme Yapıyor’

Kahverengi kokarca böcekleri ile biyolojik savaş için samuray arıcıklarının doğaya salınması şart mıydı sorusunun üzerine Çoban, “Evet. Biz talep ettik. Zararı şöyle, özellikle havaların çok sıcakladığında, yani Temmuz ayından itibaren kokarca iki üç yıldır bölgemizde ağaçlarda gözlemliyoruz. Özellikle meyvelerin üzerinde meyvelerin sularını emiyorlar. Sularını emdiği meyveler, belirli bir zaman sonra dökülme yapıyor. Dökülmeyenler üzerinde de suyunu emdiği için ufak lekeler oluşuyor. Tabii bu da kivinin kalitesini bozuyor. Hem kalitesini hem de depo ömrünü azaltıyor.

Büyük Yatırım: 33 Milyon Lira Büyük Yatırım: 33 Milyon Lira

‘Bir Kivinin Zarar Görmesi, Bütün Bir Kasa Kiviyi Bozabiliyor’

Tabii bunları biz tabi toplarken ayıklıyoruz, koymamaya çalışıyoruz ama mutlaka gözden kaçanlar olabiliyor ve bu bir tane kivinin zarar görmesi buzhanede, bütün bir kasaya kiviyi bozabiliyor. Yani o da büyük hasarlara sebep olabiliyor. Yani böyle bir çalışma yapılması şarttı.” dedi.

Maliyet Çok Kazanç Yok

Peki üreticilik ve işçilik maliyetleri birbirine karşılıyor mu? Yani tarım işçisi olarak nasıl bakıyorsunuz ya da üretici olarak nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine Mutlu Çoban “ Son iki üç yıldır özellikle pandemiden sonra diyeyim. Üretim maliyetleri ve işçilik maliyetleri, her türlü gübre maliyeti çok yükseldi. Fakat ürünümüzün fiyatı uzun bir süre sabit kaldı diyebilirim. Yani şöyle diyeyim, gübreye %400 %500, hatta %600 zamlar olduğu yıllar biz ürünümüzü, %20 %30 yükselmelerle pazarlayabildik.” dedi.

Devlet Desteği Yok Üretici Ürünüyle Başbaşa!

Devlet desteği oluyor mu sorusuna ise, endüstriyel ürün olmadığı için devlet desteği alamadıklarını aktaran Çoban, “Yani devlet desteği kivi de yok. Yani fındık gibi değil veya ayçiçeği gibi değil. Yani endüstriyel ürün olmadığı için genelde endüstriyel ürünlerde devlet desteği oluyor. Yani meyvecilikte pek devlet desteği olmaz.” dedi.

Özel Haber: Duygu Saral

Muhabir: Duygu Saral