Sevgili okurlarım,

Yüce Mevlam’ız (Araf süresi 13) de mealen şeytana şöyle dedi; “in aşağı oradan çünkü senin orada büyüklük taslamak haddine değil! Hemen çık! Çünkü sen aşağılıklardansın” dedi. yücelik sıfatları kendisine ait olan Yüce Allah bu emirle onu bulunduğu makamdan derhal azledip indirdi. Kibirine karşılık küçüklüğe ve hakarete mahkum etti. Aslının ateş olmasına güvenerek, hayırlılık ve fazileti kendisinde aslında intikal eden bir miras, elinden alınmaz bir kişisel özellik gibi varsayarak bu imtihan zamanına kadar bulunduğu o mutluluk makamından düşmeyeceğini zanneden ve bu zannıyla;  Yaratıcının emrini eleştirmeye kalkışan iblise bu ilahi emir, eşyanın bütün özelliklerinin sadece Allah vergisi olduğunu, bu şekilde bir defada fiilen anlatıverdi.

Allah biz kullarını bilgilendirmek için (Hicr. Süresi ayet 34-35’te mealen şöyle buyurmaktadır. Allah “öyleyse çık oradan, çünkü sen kovuldun. Şüphesiz hesap gününe kadar lanet senin üzerinedir” dedi. şeytan cennetten niçin kovuldu? Yüce Allah, iblisi isyanından dolayı kovuvermemiş, sorguya çekmişti. Sorgusunda özür beyan etme yerine kibir ve gururla gösterdiği inat ve küfürden dolayı da bulunduğu makamdan indirmiş, yerinden çıkarmış “in oradan çık, artık alçaksın, küçüksün” diye yerinden atıp düşürerek, aşağılamış ve alçaltmış birinci “çık emrinin mutlak oluşuna göre o anda bu çıkarmanın henüz ebedi bir kovma olmadığı anlaşılmaktadır. Eğer iblis uslanıp edebini takınsa, düzelmeye yüz tutsaymış affı muhtemel bulunuyormuş. Nitekim, zaman tanıma ricası bir dereceye kadar yerine getirilmiştir.

Fakat bunun üzerine şükür ve düzelme yerine bütün bütün şımarıp hak yola ve iman edenlere ve doğru yolda bulunanlara karşı kötülük etmeye ebediyen, uyanlarla beraber ebedi azaba mahkum edilmiştir. İblisin, yaratıcıyı ve ahreti inkar etmediği halde bu düşme ve bedbahlığına sebep  kibir ve gurur ile hissiyata tabi olması ve bu şekilde arzusuna uygun olmayan hususlarda ilahi emre sataşıp saldırma fikrinde bulunması olmuştur. Onda bu hasetin ortaya çıkmasına da, insanın özel bir şeref ile yaratılması ve secde emrini kazanması sebep olmuştur. Buna karşılık iblisin ecelinin tehir olunmasında da insanın düşünmesine yakın sebep, kendi hatalarıdır. Fakat bu hataların karşılıklı olarak birbirleriyle ilgili yönleri vardır. Allah’a karşı serbest kalmak isteyen iblis insan ile imtihan olmuş bulunduğu gibi, iblis gibi serbest kalmak sevdasına düşecek olan insanlar da iblis ile imtihan kılınmışlardır. Allah kimseyi iblis ile imtihan olan kullarından eylemesin. Amin. Devam edecek..