Başkan Soygüzel, Saadet Partisi Heyetini Kabul Etti Başkan Soygüzel, Saadet Partisi Heyetini Kabul Etti

Ataç, “Yalova Belediyesinin 2023 yılı geliri 851 milyon TL, ishale hattına harcanan gider ise 1 milyar 201 milyon TL. Gelir ve gider arasındaki fark 350 milyon TL” dedi. CHP Grup Sözcüsü ve Denetim Komisyonu Üyesi Meryem Ataç, komisyon raporunu açıkladı. Denetim Komisyonu Raporu oluştururken 45 gün boyunca tüm komisyon üyeleri ile birlikte uyumlu bir şekilde çalıştıklarını söyleyen ve raporda emeği geçenlere teşekkür eden Meryem Ataç, “Bu raporda 3 ana başlık ortaya çıktı. Birinci başlığımız, mali veri tablosu. Gelirimiz ve giderimiz arasındaki 350 milyon TL’lik farkın kaynaklanmasından ortaya çıkan tablodur. 2023 yılında 1 milyar 626 milyon TL küsur kesin giderimiz netleşmiştir.  851 milyon TL gelirimiz, ishale hattına çıktığımızda da 1 milyar 201 milyon TL’lik bir giderimiz olmuş. Doğal olarak gelir ve gider arasındaki fark 350 milyon TL civarıdır. Gelir ve gider arasındaki farkımız ise borçlanmalar ile kapatılmıştır. Yılsonu itibariyle borcumuz ise 1 milyar 207 milyon TL’dir. 5 yıllık bir dönem bitti; 5 yıllık bir dönem başlıyor. Biz, 5 yıllık dönemimizde stratejik planı maalesef tamamlayamamışız. Hal Müdürlüğü, Mezbahane, Veterinerlik Müdürlüğü’nü tamamlayamamışız. Bunların dışında İDO’nun oradaki geçici ara parkları tamamlayamamışız. Yani minibüs duraklarını. Oradaki büfeleri yapamamışız. Bunları yapamamışız bu 5 yıl boyunca ama bu kadar büyük bir borçla karşı karşıya kalmışız. Keşke bunlar en azından yapılabilseydi. Önümüze bu borçlar geldiğinde de en azından bunlar yapıldı diyebilseydik. Madem bunları yapamayacaktık neden stratejik planı değiştirmedik? Belediye başkanı değiştiği gibi stratejik planı da değiştirebilirdik. Keşke yapabileceğimiz bir stratejik bir planla gelseydik. Çünkü bu 5 yıl boyunca bizim vatandaşımıza ben her yıl bu-şu işi yapacağım diye verdiğimiz vaatlerdik stratejik plan. Karnemiz bu stratejik planı ne kadar tamamlayabildiysek dolu olacaktır. Stratejik planın tamamlanmamasından dolayı karneyi başarılı bulmuyorum” dedi.
Yalova Belediye Denetim Kominyon Uye Chp Borc Aciklama (2)‘Belediyenin acil olarak tasarruf tedbirleri ile buluşması gerekiyor’
Raporun ikinci ana başlığının doğrudan teminler olduğunu ifade eden Ataç, “İkinci ana başlık doğrudan teminlerdir. Belediyemizin bünyesinde pek çok müdürlüğümüz her yıl yüzde 10 artarak doğrudan teminler gerçekleştirmektedir. Her bir birim müdürlüğümüz kendi bünyesinden makine, araç kiralama, malzeme alımı, tadilat vs. gibi konularda doğrudan temin gerçekleştirmiştir. Belediyenin acil olarak tasarruf tedbirleri ile buluşması gerekiyor. Doğrudan temin ile yapmak yerine her bir birim müdürlüğümüz bir fizibilite çalışması yapıp, listelerini hazırlasalar ve birimler arası koordinasyon sağlanabilse. Bu birimler arası koordinasyon sonrası alınan listeler ile birlikte ilgili birim tarafından toplu alınabilmiş olsa hem maliyet düşecek hem de doğrudan temin oranı düşecek. Bunun yerine 11 milyon TL’ye yakın konser ücreti; 12 milyon TL’ye yakın temsili ağırlama gibi ücretler ödenmiş. Bunlar tabi ki olacak. Biz olmasın demiyoruz. Ama bütçenin dengeli olarak dağıtılması gerekiyor. Birimler arası denge sağlanabilseydi, aradaki açık bu kadar fazla olmayacaktı. 3 yıldır Ankara’dan bir hukuk firmasından danışmanlık alıyoruz. Bu hukuk firmasına her yıl dünya kadar para ödüyoruz. 3 yıldır katılan firmaların 3’ü de aynı. 3’nün de adresi Çankaya; Ankara. Bizim hukuk bölümümüz yok mu? Bizim burada avukatlarımız yok mu? Avukatlarımız bu konuda bu davalara giremiyorlar mı? Neden 3 yıl boyunca bu insanlara para ödedik? Hadi avukatlarımız yapamadı belki de ilgi alanları değildi. Yalova’da da mı hiç mi hukuk firması yok? 3 yıldır ayın kişiler ihaleye giriyor ve 3 yıldır da maalesef ayın kişiler ihaleyi kazanıyor.  Bundan sonra acil olarak tasarruf tedbirlerinin alınmasını önemle rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Arda Yavuz