Yalova’ya bir dizi programa katılmak için gelen Bakan Kacır, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde Yalova Meyve Suyu Üretim Tesisi’nin açılış törenine katıldı. Kacır, Yalova’nın ilk coğrafi işaretli tarım ürünü Yalova aronyasının üretim hacmini artıracak, aynı zamanda şehrin tarım potansiyelini açığa çıkaracak bu projenin hayırlı olmasını diledi. Açılış konuşmasını yapmak için sahneye Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz geldi. Boz açıklamasında, “Üzümsü meyvelerde, kivide, aronyada ilk çalışmalar bu kurumda yapıldı. Ve bunlara geliştirilen çeşitlerde çeşit sahibi kuruluş olarak bizleriz. Bunların yanında çeşit geliştirilen çeşitlerin de sektöre kazandırılması, özel sektöre devredilmesi de çok önemli bir konu. Çünkü yapılan çalışmaların nihai hedefi odur. Soğanda en eski ve ilk soğan çeşidi ülkemizde bu enstitüye aittir. Aynı şekilde kirazda da böyle bir çalışmamız olmuştu. Sağlıklı gıdaya ulaşmak, ürünlerin usulüne göre işlenmesi ve korunmasını gerektiriyor. Bu tesiste de sağlıklı ve temizlik kurallarına uyacak şekilde ve ilgili tesislerin kontrol mekanizması da olacak şekilde  tesisimizi inşallah burada açmış olacağız. Buradaki yapılan uygulamalar da bu konudaki bu sektöre girmek isteyenlere de bir ışık tutacaktır. Yaptığımız çalışmaların yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir yolculuğunda Kalkınma Ajansları bize ve hep kolaylık sağlamıştır. İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Yalova Belediyesi hep yanımızda oldu. Genel bütçe açısından bize çok büyük destek veren, her zaman olduğu gibi bizimle olan markaya sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bu tesisin burada oluşturulmasına katkı veren mesai arkadaşlarıma da teşekkür ederim” dedi.

Yalova Sanayi Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir Uzumsu Meyve Suyu Acilis Toren Aciklama (3)“Yalovamızı bir inovasyon şehri yapmak istiyoruz”

Ardından kürsüye gelen AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, “Biz bu projenin bugün sizin teşrifinizle birlikte açılışını gerçekleştiriyoruz. Valilikte de arz ettiğimiz üzere aslında burada şu an bir kuluçka merkezi açıyoruz. Burada inşallah eşit üzümsü meyvelerle ilgili üretim yapan yetiştirdikleri ürünlerle kendi tarımsal hasılatını daha katma değerli bir hale getirecekler. Bu bizim açımızdan çok kıymetli. Böylelikle hem Araştırma Enstitümüzün birikiminden buradaki hocalarımızın çalışmalarından ve sektöre bakışından faydalanmış olacaklar. Hem de burada getirdikleri ürünlere yönelik yeni fikirlerle, belki yeni üretim tesislerinin fikirleriyle buradan ayrılmış olacaklar. Bunun yanında her zaman üzerinde durduğumuz bir konu biz Yalovamızı bir inovasyon şehri yapmak istiyoruz. Her alanda tarımda, sanayide, turizmde bir inovasyon şehri haline getirmek istiyoruz. Gurur duyacağımız bir işbirliğiyle enstitümüz bunun fikrini ortaya koymuş, yerel yönetim olarak Özel İdaremiz valiliğimizin liderliğinde bu projenin hayata geçmesi için gerekli fikri üretime sekreterlik yapmış ve Marka Kalkınma Ajansımız bir güdümlü projeyle bunu desteklemiş, çok işbirlikli, çok fazla bakış açısının bir araya geldiği tarımın, bir sanayi ürününe dönüştüğü güzel bir tesisin açılışını gerçekleştireceğiz”diye konuştu.

‘Ata Tohumumuzu Kaybetmememiz Lazım’ ‘Ata Tohumumuzu Kaybetmememiz Lazım’

“Yalova’nın bir marka projesi haline getireceğiz”

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ise, “Yalova’da hakikaten bizleri hayrete düşürecek güzellikte yeni tesisimizi inşallah Sayın bakanımızın katılımlarıyla açacağız. Sayın bakanım Yalova o kadar şanslı ki, tüm kurum ve kuruluşları öyle bir ahenk içerisinde çalışıyor ki ben geldiğimden beri 6 ayda çok güzel şeyler yapıldı. Özellikle  burası Atatürk Araştırma Enstitüsünde ki arkadaşlarımız yenilikçi yaklaşımlarıyla birlikte inanılmaz güzel projeler yapıyor. Özel İdaremiz yapılan projleri destekliyor. Marka bu projeleri destekliyor ve bu noktaya geliyor. Dolayısıyla bu ahenk üniversite, belediye hep beraber güzel projeler gerçekleştiriyoruz. Ben bütün ekibimize buradan çok teşekkür ediyorum. Burası sadece aronyanın bir meyve suyuna dönüştürülmesi ya da üzümsü meyvelerin, meyve suyuna dönüştürüldüğü bir yer değil aslında. Sayın vekilimizinde bahsettiği gibi  burası bir kuluçka merkezi, burası bir başlangıç. Dolayısıyla biz buradan yürüyerek inşallah bunu Yalova’nın bir marka projesi haline getireceğiz. Şu an belki otomasyona dönmemiş bir sistem sizi karşılayacak. Ama biz bununda bir sonraki adımını markayla görüştük, planladık. İnşallah bunu tam otomatik bir tesis haline getirip burayı hem aronyanın hem yetiştirmiş olduğumuz üzümsü bitkilerin sanayiye dönüştüğü, depolandığı, satışa sunulduğu bir pazar haline dönüştürmek istiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’yi inşa ederken yatırım teşvikleriyle sanayiye katkı sağladıklarını anlatan Kacır, “KOBİ’lerimize sağladığımız imkânlarla ve bölgesel kalkınma projelerimizle son 22 yılda Yalova’mızı da ihya ettik. Yalova’ya yaptığımız yatırımlarla, eser ve hizmetlerimizle şehrimizin çehresini değiştirdik. Düzenliğimiz 628 yatırım teşvik belgesiyle şehrimizde 133,3 milyar lira yatırımın ve 48 bin 500’den fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Yalova’mızın kalkınmasının başat aktörü olarak gördüğümüz KOBİ’lerimize can suyu olmaya devam ediyoruz” dedi.

22 yıl öncesine kadar parmakla sayılabilecek kadar az KOBİ’nin KOSGEB desteklerinden faydalanırken bu sayıyı 452 milyon liranın üzerinde destekle 5 bin 100’ün üzerine çıkardıklarını anlatan Kacır, şöyle konuştu:

“22 yıl önce Yalova’mızda organize sanayi bölgesi yoktu. Biz şehrimize 4 OSB kazandırdık. Organize sanayi bölgelerimizde 5 bin yeni istihdam oluşturduk. Şehrimizi bilimde ve teknolojide daha ileriye taşımak için, TÜBİTAK akademik, bilim insanı ve özel sektör Ar-Ge destek programları kapsamında 73 projeye ve 133 bilim insanına 342 milyon lira destekte bulunduk. Türkiye’nin teknoloji üssü olma yolundaki yürüyüşünde Yalovalı gençlerimizin de yer alması adına Yalova’da Deneyap Teknoloji Atölyesi kurduk. Yalova’mızın yerel tatlarını, lezzetlerini koruyor, dünyaya tanıtıyoruz.”

Yalova aronyası, Çınarcık işi ve Yalova kivisinin coğrafi işaretle tescillendiğini hatırlatan Kacır, “Kalkınma Ajansı mali ve teknik destek programları ve merkezi programlar vasıtasıyla kadın ve genç istihdamını destekliyoruz. Şehrimizin tarımda, katma değerli üretim potansiyelini harekete geçiriyoruz. Yalova’yı her alanda kalkındırmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 171 kalkınma projesine 291,3 milyon lira destek verdik. Bugün de yine başta kadınlarımız ve gençlerimizin iş hayatına aktif katılımlarını sağlayacak, şehrimizin tarımsal kalkınmasını destekleyecek ‘Üzümsü Meyvelerle Yalova’da Kır Kent Elele’ projesinin açılışını gerçekleştiriyoruz” dedi.

Yalova Sanayi Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir Uzumsu Meyve Suyu Acilis Toren Aciklama (2)Bakan Kacır, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın 4,4 milyon lira destek verdiği proje ile Yalova aronyası, kivisi başta olmak üzere üretilen meyvelerin işlenmesi için bir meyve suyu üretim tesisi kurduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Yerel meyve üretiminin sürdürülebilirliğini destekleyecek, bölgesel kalkınmayı hızlandıracak bu tesisi, meyve üreticilerimizin, kooperatiflerimizin hizmetine sunduk. Aynı zamanda şehrimizin meyve üretiminde verimliliği, kaliteyi ve sürdürülebilirliği artırmak için 20 vatandaşımıza eğitim verdik. Biz Yalova’nın üretim, istihdam, büyüme yolculuğunda her daim yanında, yakınında olmaya devam edeceğiz. Şehrimizi son 22 yılda olduğu gibi kalkındırmaya, potansiyelini harekete geçirmeye devam edeceğiz. Yalova, 1999 depreminde en fazla yara alan illerimizden birisidir. Allah, aynı acıları bir daha yaşatmasın inşallah ancak, şehrimiz küllerinden yeniden doğdu, güçlendi, yenilendi. Yalova son 22 yılda, hızla toparlanarak ülkemizin en cazip, en gözde şehirlerinden biri hâline geldi. Afetlere dayanıklı, güvenli, güçlendirilmiş şehirler ancak gerçek belediyecilik anlayışı ile kurulur, imar edilir. Biz şimdiye kadar gerçek belediyecilik yaptık, gönül belediyeciliği yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.”

Kacır, Yalova’nın kalkınma hareketini yerelden genele yaymaya devam edeceklerini vurguladı.

Bakan Kacır, daha sonra Vali Hülya Kaya, AK Parti Yalova milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş, Meliha Akyol, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk ve il protokolü ile tesisin açılış kurdelesini kesip tesisi gezdi.

Bakan Kacır Yalova’da Bakan Kacır Yalova’da

Editör: Arda Yavuz