Yazıma başlamadan önce özellikle açıklamak zorunda olduğum bir husus var.11 Ağustos günü bu yazımdan dolayı içtenlikle söylüyorum, Sn.Kılıçdaroğlu’ndan ve kamu oyundan özür dilemeyi arzu ediyorum.

Nasıl mı olacak bu, Cumhurbaşkanı aday olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye götürülen ve uygun görülen, Ekmeliddin İhsanoğlu ‘nun seçimi kazanmasıyla olacak.

Şu anda kendileri kesinlikle benim adayım değil. Çünkü ismini ilk defa duyuyorum.Oy kullanacak milyonlarca seçmenenin %99 u benim gibi. Aklımdan geçenler başta Metin Fevzioğlu olmak üzere İlhan Kesici,Yılmaz Büyükerşen, Sabih Kanatoğlu gibi isimler vardı.

Kuşkusuz bu listeye Kılıçdaroğlu’ ndan da karşı bir görüş söz konusu olmazdı. Ne çare MHP ye kabul ettirmekte zorlanacağı belki de zorlandığıiçin kendisinden hiç duymadığı ve tanımadığı bazı çevrelerce önerildiği söylentilerinin dolaştığı bu ismi kendi parti içi kurullarında bile tartışmadan ortaya attı.
İlk anda pek çok kişinin ve kesimin tepkisini çekti, şok yarattı.Boşuna mı bir ay boyunca kapı kapı dolaştın.Her çıkışında ilk sözün isim konuşulmadığı oluyordu.Cumhurbaşkanı olacak kişinin niteliklerini sayıyordun:70 milyonu kucaklayacak, şeffaf olacak, geçmişi temiz olacak, yetim hakkı yemeyecek gibi.Bunların hiçbirisine hiç kimsenin hiçbir itirazı yoktu,olmazdı.Önemli olan bu nitelikleri taşıyan biri var mıydı ve kim di o? Soru bu idi.

‘’Büyük uzlaşma’’ olarak sunulan adayın MHP nin muhafazakar oylarını alırken acaba CHP nin tabanından ve diğer demokrat kesiminden ne kadar oy kaybettirecek bunun hesabı yapıldı mı?

Oy verirken adayı tanıyarak terciğimizi yapacağız. Kişiler ilk önce ailelerine bakılarak değerlendirilir. Laik Cumhuriyete ve devrimlere karşı çıkıp ülkeyi terk eden ve yaşamını Mısır’ da sürdüren bir babadan Kahire’ de dünyaya gelip, eğitimini öyle bir ortamda alan kişinin dünya görüşü haliyle din ağırlıklı olacaktır. Nitekim siyasi İslam çizgiden kopamadığını hala yakasında taşıdığı eski çalıştığı kurumun, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, rozeti gösteriyor.

Kılıçdaroğlu Uğur Dündar’ın Arena TV. Programında adayını tanıtırken rozetini taşıdığı örgütte ki başarılı çalışmalarından övgüler yağdırarak söz etti. Neymiş? Kadın-erkek eşitliği konusunda Enstitü kurmuş. Kurmuş da ne olmuş? Bu örgüt herkesin bildiği gibi ABD-Suud eksenli. Suudi Arabistan’da bu eşitlik var mı? Suudi kadınlar hala otomobil kullanamıyor. Ekmel bey çok iyi bir yöneticiymiş. Örgütün Üyesi olduğu 57 ülkeyi başarı ile yönetmiş. Oralarda çok iyi tanınıyormuş, sayılıyormuş. Kılıçdaroğlu böyle söylüyor. İslam ülkeleri uzun yıllardan beri birbirlerinin kuyusunu kazıyor. Kendi içlerinde ise mezhep kavkalarından başlarını kaldıramıyor. Irak, Suriye, Mısır bu günün canlı örnekleri.Acaba ekmel bey Genel Sekreterliği sırasında kaç soruna çözüm getirdi?
Daha önce bir, parti içi ve kamu oyu yoklaması yapılmıştı. Orada öne çıkan isimler vardı Seçenekler arasında İhsanoğlu da olsaydı acaba %5 oy alabilir miydi.  

Bu aday kesinlikle CHP nin adayı değil.Doğrudan doğruya MHP nin ve Bahçelinin adayı.Kimse kimseyi kandırmasın.Geçtiğimiz seçimde nasıl parlementoda nasıl Bahçeli’nin etkisiyle Gül Cumhurbaşkanı seçildiyse aynı oyunu tekrar izleyeceğiz. Tek fark first başının açık oluşu olacak.

40 dan fazla demokratik kitle örgütünün karşı çıkmasına, bildiri yayınlanmasına ve adayın geri çekilmesini istenmesine karşın Kılıçdaroğlu risk alacağını ve ikinci adaya izin vermeyeceğini söylüyor.

Ön yargılı olabilirim. Referansı din üzerine olan, hakkında açıklığa kavuşması gereken pek çok kuşkunun olduğu birisini Laik Türkiye’de Cumhur Başkanı olmasını içime sindiremiyorum. Ancak o, olmazsa olacak olana tamamen karşı birisi olarak oy vermemenin doğrudan bu şahsa yarayacağının bilinciyle Oyumu İhsanoğlu’ndan yana kullanacağım.

Bakalım isim açıklandığında tepki gösteren ve halen tepkilerini sürdürenlerin yüzde kaçı seçim kampanyaları sonucu görüş değiştirip benim gibi oy kullanacak. Onu 11 Ağustosda göreceğiz.