Diş Taşları ağzımızda oluşan normal oluşumlardır. Tükürük yapısına bağlı olarak bölgesel olarak farklılık gösterebilir. Bu kişiden kişiye fark ettiği için, bazı hastalar daha sık bazıları ise duruma göre daha seyrek temizletebiliyor.

Akın: Atalet, ‘Atıl Kapasite’  ve Verimlik Kaybı Demektir Akın: Atalet, ‘Atıl Kapasite’  ve Verimlik Kaybı Demektir

Diş Taşları Nasıl oluşuyor?

 Dişlerimizin üzerinde bulunan diş plaklarına birikmesi sonucu oluşuyorlar. Yemek yedikten sonra dişler fırçalanmış olsa bile  4 5 saat sonrada bu plakların oluşumu söz konusu olabiliyor. Plaklara tükürüğümüzde ki minerallerin çökmesi ile taşlaşıyorlar. Ve özellikle alt çenede ön keser dişlerin arkasında daha sık oluşum gösterirler. Çünkü buralarda tükürük bezi çıkışları var.

Diş taşlarının oluşumunda temizlenmesi gerekebiliyor. Diş taşları oluştukları yerdeki diş etlerini aşağıya doğru iterek bazı diş eti problemlerine neden olabiliyor. Çay kahve çok tüketildiği zamanda, özellikle sigara, diş taşlarının daha çabuk lekelenmesine neden oluyor. Dişler, diş taşları gibi kolay lekelenmez çünkü onların koruyuculuğu fazladır, lakin diş taşları öyle değildir çabuk lekelenmeye neden olurlar.

 Diş taşları diş eti üzerinde de oluşum gösterebilir, Diş etinin altına da inebilirler, o nedenle 6 ayda bir duruma göre diş taşı temizliği mutlaka yapılmalıdır.

Konuşmacı : Begüm İçen
Kameraman :Duygu SARAL

Editör: Arda Yavuz