En etkili şekilde nasıl kitap okuyacağımız herkesin aklında yer alan bir konudur diye düşünmekteyim.
Yakın zamanda da çevremdeki birçok insanın bana yöneltmiş olduğu bu suali köşemde paylaşmanın tüm okurlara yönelik olumlu etkiler kazandıracağını düşünmekteyim.
Öncelikle bu konuda bana yöneltilen sorular genel olarak “bir kitabı dikkatlice okumaya başlıyorum ama bir yerden sonra geriye dönüp baktığımda olduğum o yere kadar önemli bir kısmı sanki hiç okumamışım gibi hissediyorum, hatta ve hatta geçtiğim sayfaları tekrar okuduğumda ise sanki ilk defa okuyormuşum gibi hissediyorum” türünden sorular oldu.

Birçok kişi bunun sebebini kendi zeka seviyesinde ya da anlama kabiliyetinde düşünürken aslında bunun sebebi kişilerin sahip olduğu okuma alışkanlığının durumu olmaktadır.
Eğer ki rutin bir okuma alışkanlığınız yoksa bu sorunu yaşamanız gayet muhtemeldir.
Kısa bir örnekle bu durumu izah etmem gerekirse, gece saatlerinde uzun bir araç yolculuğuna çıktığınızı düşünün, bu yolculukta seyir ederken belirli bir zaman sonra uykunuz gelecek ve bunun üzerine hala sürmeye devam ederseniz bir anda gözlerinizin açık olduğunu ama uyku halinde olduğunuzu göreceksiniz. Kitap konusunda yaşadığımız olay da tıpkı bu örnekteki gibi bir durumdur ve çözümü de elbette mevcuttur.

Yapılması gereken ilk çözüme giden yol, okuma alışkanlığınızı kazanana kadar kitabı sesli okumaktır, elbette baştan sona kadar sesli okumak mümkün değildir ama beyninizi bu eylemi yaptığınıza ikna etmek için başlarda bu yola başvurmak en etkilisi olacaktır.
İkinci olarak ise kitap okuduğunuz ortamı kendinize göre dizayn etmektir, ortamın ışığı, okuyacağınız konum kitap okumaya elverişli olmalıdır ki kendinizi kitaba daha iyi adayabilesiniz, hatta benim pek yapabildiğim söylenemez ama eğer arkadan klasik müzik tarzı, sözü olmayan yalnızca müziği olan parçalar açarsanız daha iyi okuyabileceğinize dair düşünceler de mevcuttur.
Bir diğer önerim ise kitabı kesintili olarak okumanız, örneğin başlangıcından itibaren 45 dakikaya yakın bir süre geçtiyse kitaba ara verip daha 15-20 dakikalık bir molanın ardından tekrar okumaya başlayabilirsiniz bu sayede yenilenmiş bir beyin ile okumaya devam edersiniz.
Son olarak da notlar alabilirsiniz, benim önerim kitabın üzerine not almamanız üzerine fakat yanında yazabileceğiniz bir kağıt bulundurabilirseniz önemli noktaları not edip olay örgüsünü aklınızda tutabilirsiniz.