Yeni yıla girmemizin ardından birçok kalemde zam haberi gelmeye başladı. Maaşlarında artış yaşayan vatandalar alım güçlerinin azalmasından dolayı endişe ediyor. Yalova Gazetesi olarak kahvaltı sofalarının vazgeçilmesi zeytin ve zeytinyağındaki yeni yıl fiyatlarının ne olacağını öğrenmek için Kapalı Pazar Yeri mevkiine gittik. Burada uzun yıllardır esnaflık yapan ve vatandaşların zeytin ve zeytinyağı aldığı Canlı Şarküteri’nin sahibi Hüseyin Cem Canlı ile konuya ilişkin görüşme gerçekleştirdik.yalova-merkez-pazar-yer-sarkuteri-zeytin-zeytinyag-fiyat-zam (4)“Zeytinin az olmasının sebebi iklim şartları”

Bu seneki zeytin sezonunu hakkında değerlendirmede bulunan Canlı, “Bu seneki zeytin az. Az olmasını sebebi de iklim şartları… Ne kar yağdı ne de doğru düzgün bir kırağı oldu. Herkes bilmez ama zeytin kışın bir meyvesidir. Zeytin önce yeşil olur, sonra sararır, daha sonra da siyah olur ve olgunlaşır. Kırağı düştükten sonra da zeytin kıvırcık hale gelir. İnsanlar sele zeytin yemek isterse zeytinin kıvrılması lazım. Kıvrılması için de kırağı olması lazım. Bu sene sıkıntılı bir süreçten geçtik. Bazıları ilaçlama yapmış ve zeytinlerde kurt bile olduğu söyleniyor” ifadelerini kullandı.

Geçen sene çok zeytin olduğunun bilgisini veren Canlı, “Geçen sene Ocak ayının sonuna kadar zeytin bulabildik. Ama bu sene zeytin şampiyon… Yani fiyatları rekor kıracak. Ben %18 karla mal satmaya çalışıyorum. Geçen seneden kalan zeytinleri 100 liradan satışa sunup hem ekonomiye katkı hem de vatandaşa katkı da bulunmaya çalışıyoruz” dedi.

Binlerce Fide Dağıtıldı ve Eğitim Verildi Binlerce Fide Dağıtıldı ve Eğitim Verildi

yalova-merkez-pazar-yer-sarkuteri-zeytin-zeytinyag-fiyat-zam (3)“Vatandaşları kolluyoruz”

1986 yılından beri ticaretle uğraştığını ve 1999 yılından beri bu işi yaptığını belirten Canlı, “İşlerimiz iyi… Kötü dersek nankör oluruz. Yapabilen alış verişini yapabiliyor. Yapamayan da çalışmıyor. Çalışan demir ışıldar demişler… Çalışırsan yersin, çalışmazsan ağzın açık bakarsın. Ben bu işi sıfırdan kurdum. Bir mekanım var ve kıymetini biliyorum. Allaha şükürler olsun 2 çocuğum var ve okutmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu.

Zeytine zam gelmesinin eli kulağında olduğunu açıklayan Canlı, “BAĞ-KUR’a zam geldi, asgari ücrete zam geldi. Bütün dünyada genel bir kriz var. Bunun önüne devletimiz de geçemedi. Bu arada fırsatçılık oluyor mu? Oluyor… Neden oluyor? Elinde eski bir mal var ve bir zam geldi, o malı aynı fiyata alamıyorsun. Ben mesela Gemlik haline gidiyorum zeytin almaya, Salı günü aldığım malı bugün gidiyorum, 15 lira fark koyuyor. Neden bu farkı koyduğunu soruyorum. Asgari ücreti bana bahane gösteriyor, sigortayı, mazotu bahane gösteriyor” ifadelerini kullandı. Zamlı fiyatları henüz yansıtmadıklarını söyleyen Canlı, “Biz şuan stoklu gidiyoruz. Vatandaşları kolluyoruz ve burada rakiplerimiz de var” dedi.

yalova-merkez-pazar-yer-sarkuteri-zeytin-zeytinyag-fiyat-zam (1)“Marketler bizi bitiremez”

Zeytin fiyatlarının kalibresine göre değiştiğini açıklayan Canlı, “290-300 tane kalibreye göre zeytini 100 liraya verebiliyoruz. En iri, etli zeytinin fiyatı 240 liradan gidebiliyor. Benim işim bu olduğu için etrafı geziyorum. Ben mesela biberli zeytini 170 liraya satarken ünlü bir AVM 250 liraya satıyor. Vatandaşında bunları görüp bizleri tercih etmesi lazım. Buraya gelen vatandaşlar zeytinin tadına bakıp alıyor. Marketler bizi bitiremezler. Çünkü bizde pazar kültürü var." şeklinde konuştu.

Zeytinyağlarının litresinin 350 liraya satıldığını belirten Canlı “Haberlerde de çıkıyor. Zeytinyağının litresinin aşağı yukarı 400-450 lira olacağı söyleniyor. Marmara Birlik açıklamasını yaptı. 47 liradan başladılar, zeytin az olunca 54 liraya çıkardılar. Daha sonra 60 liraya çıkardılar. Şuan yağlık 60 lira... Zeytininde fazla yağlanmadığı için 4-5 kilodan çıktığını düşünürsen maliyeti 280-300 lirayı bulacak." dedi.yalova-merkez-pazar-yer-sarkuteri-zeytin-zeytinyag-fiyat-zam (6)“Herkes işini yapsın”

Zeytinyağının sahtesi ve gerçeğinin nasıl ayırt edilebileceğini açıklayan Canlı, “Güvendiğiniz yerden alacaksınız. Biz zeytin satıyoruz ve zeytinciyiz. Adam berber dükkanı açmış, yağ koyuyor ve yağ satıyor. Herkes kendi işini yapacak. Piyasada 100-150 lira olarak satılan yağlar yağ değil. O fiyatlara hakiki bir zeytinyağının olabilme imkanı yok. Vatandaş bildiği yerden alacak ve satan kişi de malının arkasında olacak. Ben şimdi sıkıldığı yeri biliyorum. Bana şikayete gelinse ben derim ki ben buradan aldım. Daha sonra aldığım kişiyi ararım ve senin yağın böyleymiş derim. Böyle birbirimize yardımcı olursak ekonomi de canlanacak ve kimse de kazıklanmayacak. Simitçi bile yağ satıyor. Simitçi simit satsın. Bunların denetlenmesi lazım." diyerek görüşlerini belirtti.

yalova-merkez-pazar-yer-sarkuteri-zeytin-zeytinyag-fiyat-zam (2)

Kaynak: Özel Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel