Kültür Çıkışına Devam Etti! Kültür Çıkışına Devam Etti!

'Kırkpınar'ın Yolu Fevziye'den Geçer” sözünü güreş severlerin hafızalarına kazırken Yalova’nın Kafkas kökenli Çerkez köyü olan Fevziye bu spor organizasyonu ile dayanışma, kaynaşma ve kültürel bütünleşmeyi amaçlıyor.

Yalova’nın Altınova ilçesine bağlı Fevziye Köyü, 1864 yılındaki Büyük Çerkes sürgünü sonrasında Bulgaristan'a yerleştirilen daha sonra 98 Harbi olarak da bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında bölgeye göç eden Çerkesler tarafından kuruluyor. 1901 yılında köy düğünlerinde gençlerin güreş tutmasıyla bir gelenek halini alan yağlı güreşler, bir köy tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle Türkiye'de tek olma özelliği taşıyor. 100 yılı aşkın bir zamandır düzenlenen Fevziye Yağlı Güreşleri, insanları bir araya getirmenin yanı sıra geçmiş ile gelecek arasında da köprü kurma görevini üstleniyor. Prof. Dr. Levent Atalı ve Spor Uzmanı Abdülmecit Bülbül tarafından kaleme alınan Fevziye Yağlı Güreşleri kitabı, İl Özel İdaresi tarafından basılarak somut olmayan kültürel mirası koruma özelliği taşıyor.

"Yalova’nın gelişimine katkıda bulunuyoruz"

100 yılı aşkın süredir yapılan geleneksel Fevziye Yağlı Güreşleri tarihinin kayıt altına alınması ve korunmasına katkıda bulunduklarını söyleyen İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel böyle bir çalışmada yer aldıkları içinde mutlu olduklarını dile getirdi. Somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirten Soygüzel konuşmasını şöyle sürdürdü: "İl Özel İdaresi olarak Yalova’mızın tarihi ve kültürel değerlerinin ortaya çıkartılması anlamında ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu çerçevede somut kültürel mirasımızın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik yürüttüğümüz çalışmaların yanında somut olmayan kültürel mirasında kayıt altına alınması ile ilgili ciddi çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımızdan bir tanesi de Fevziye Güreşleri ile ilgili. Biz Yalova İl Özel İdaresi olarak öteden beri Fevziye Güreşleri'ni zaten destekliyorduk. Bu yıl bu anlamda farklı bir çalışma Fevziye Güreşleri'nin tarihini anlatan 'Kırkpınar'ın Yolu Fevziye'den Geçer' Fevziye Yağlı Güreşleri kitabı, Yalova İl Özel İdaresi'nin Kültür yayınları arasından çıktı. Çok değerli Prof. Dr. Levent Tunalı ve Spor Uzmanı Abdülmecit Bülbül arkadaşlarımızın hazırladığı bu değerli eserle birlikte 100 yılı aşkın süredir yapıla geleneksel Fevziye Yağlı Güreşleri tarihi,  kayıt altına alınmış ve korunmuş oldu. Bu çalışmayı gerçekleştirdiğimiz çok için mutluyuz. Sadece fiziki eserlerle değil somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalarla da Yalova’nın gelişimine katkıda bulunduğumuzu düşünüyoruz. Kitabımız birkaç gün önce yayınlandı. Çok sınırlı sayıda basılan bir kitap. Çok özel bir prestij kitabı. Kitabı okumak isteyen ya da yürüttüğü çalışmalara kaynak olarak kullanmak isteyen vatandaşlarımız Yalova İl Özel İdaresi'nin web sitesinin yayınlarımız bölümünden kitabın pdf haline ulaşabilir. Fiziki haline de İl Özel İdaremizden temin edebilirler. Yalova İl Özel İdaresi olarak önümüzdeki günlerde Yalova’nın Türk güreş tarihinde ki yeri ile ilgili bir bilimsel toplantı yapmayı planlıyoruz. Bu toplantıda hazırlamış olduğumuz bu kitabın tanıtımını yapmış olacağız, hem de Yalova’mızın Türk güreş tarihinde ki konumu irdelemiş olacağız” diye konuştu.

Editör: Arda Yavuz