Sevgili okurlarım. ‘(Küfür ve masiyyet birleşip sevişen) dostlar, birbirlerine düşmandırlar: (Allah yolunda sevişenler ve) takva sahipleri ise müstesna! Dünyada küfür veya günah üzere oldukları halde birbirlerine dost olan insanlar vardır. Dünya karanlık olduğundan onların suçları belli değildir. Ahret ise aydınlıktır. Yüce Allah buyuruyor: ‘ Mahşer yeri Rabbinin buru ile aydınlanmıştır. Kitap (Amel defteri sağ ve sol ellere) konmuş, peygamberler ve şehitler getirilmiş, kullar arasında adaletle hüküm verilmektedir.  Hem onlar asla zulüm edilmezler.’ (Zümer 69) Bir kimsenin dost olup olmadığı ahrette meydana çıkacak.

Gece karanlığında bir tarafımıza kazan karası sürülse belli olur mu? Olmaz. Amma sabahleyin güneş ışıkları parlamaya başlayınca o yüzümüzdeki siyahlıklar meydana çıkar. Evet kardeşlerim hakiki dostluk ise bir kimseyi Allah için sevmektir. Fakat para için herhangi bir menfaat karşılığında kumar yolunda, gece kulüplerinde, hırsızlıkta, kadın erkek belaları yolunda arkadaş olanlar, esasında birbirlerinin düşmanlarıdırlar. Allah yolunda dostluk ise asıl ahrette nazarı itibara alınır. Zira dünya da ölüm vardır, ahirette ise yoktur. Allah yolunda olan dostluklar sonsuza kadar bakidir. Bazısı bazısına şefaat.

Allah yolunda dostluğun şartı da; hiçbir dünyevi menfaat olmaksızın karşılıklı muhabbet duyanların birbirlenirini Allah için sevmeleridir. Bu gibi muhabbetler günden güne ziyadeleşir, eksilmez eksilmez. Fakat bir insan diğeri bir insana menfaat sebebi ile yaklaşırsa o menfaatin zevali ile o dostlukta kaybolur. Bu gibi muhabbetlerin akıbeti nefrettir. Nitekim Ali İbni Ebi Talib (Radıyallahu Anh) buyuruyor: ‘ Allah yolunda dost olan iki müminden birisi vefat ettiğinde o Mümin Ya Rab! Filan kimse bana hayır ile emreder, şerden nehyeder ve sana kavuşacağımı haber verirdi. Ya Rab! Benden sonra onu saptırma beni hidayet ettiğin gibi onu da hidayet buyur. Bana ikram ettiğin gibi ona da ikram et ; diye dua eder. Bu kişi iyi arkadaş ve Allah yolunda olan kişiler idi. Şimdi kötü arkadaş olan iki kişi bu dünyada yediği içtiği ayrı gitmeyen kişiler öldükleri zaman diyecekler ki Ey Allah’ım beni bu arkadaşım alı koydu san dua etmekten der.

Allah-u Teala ya buyuruyor ki; ‘Erkek ve dişi bütün müminler birbirlerinin yardımcılarıdır iyiliği emredeler fenalıktan uzaklaştırırlar, namazı dost doğru kılarlar, zekat verirler Allah ve Resulüne itaat ederler. İşte bunlar ahrette Allah, nimetleri ile muhakkak bağışlayacaktır gerçekten Allah azizdir. Hakimdir. Kaynak (Tevbe suresi 71) Sevgili kardeşlerim insan oğlu yaşamak için dünyanın nimetlerinden yani Allah’ımızın bize bahşettiği helalinden ve namusuyla çalışarak ailesine ve okul harçlığını kazanarak hizmet etmektedir. Sena Kaya kızımız Allah ondan ve onun gibilere iş imkanı sağlayan işverenlerden razı olsun. 
AMİN.