Atatürk’ün ‘Benim Kentim’ dediği ve kente bıraktığı birçok miras yanında Yalova’ya özel gerçekleştirdiği projeler arasında yer alan imar planında yeşil bir Yalova hedeflendiği gözler önüne seriliyor.
Cumhuriyet’in ilanından sonra ilk kez geldiği 1929 yılından itibaren Yalova’yı ziyaret eden ve ‘Benim Kentim’ olarak adlandırdığı Yalova’nın imar planını da çizdiren Atatürk’ün bu çerçevedeki planda yer alan Termal Ağaçlı Yol, o günlerden bu günlere kalan miras olarak kente özel bir anlam katıyor.
‘Benim Kentim’ dediği Yalova’da çok önemli projeler uygulayan Atatürk’ün en önemli projelerinden birisi olan ve dünyaca ünlü Fransız Prof.H.Prost’a çizdirdiği planda, Yalova’nın yeşil bir kent olarak planlandığı dikkat çekiyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarında hazırlatılan Yalova imar planında, Termal-Yalova Ağaçlı Yol’un 1936 tarihli bu imar projesinde 12 bin 350 metre uzunluğunda 10 metre genişliğinde planlandığı dikkat çekiyor. 
Atatürk’ün Yalova imar planını çizdirdiği o günlerden bugün Yalova’nın gündemini oluşturan Ata mirası Arboretum arazisinin plan değişikliği tartışmaları ‘Ata mirasına ve onun yeşil Yalova arzusuna ne kadar sahip çıkıyoruz?’  sorusunu akıllara getiriyor.
Editör: TE Bilişim