Seçim sonrası kentsel dönüşüm devam edecek mi sorusu, konteyner kentte yaşayan vatandaşları endişelendiriyor. Sivrisinek, ulaşım, telekomünikasyon, altyapı, çocuk parkı, mandıra, temizlik, fatura sıkıntıları çözülmemiş. Konteyner kentte yaşayan vatandaşlar, her şeyin göstermelik olarak yapıldığını ve sorunların çözülmediğini iddia ettiler.   

Her Şey Göstermelik miydi?
2023 Ağustos ayında, Temaşe Sokak ve Palmiye Sokakta, Kentsel Dönüşüm adı altında evleri yıkılan Roman Vatandaşlar, Konteyner Kent olarak tabir ettiğimiz, Kazımiye köyü sınırları içinde yer alan, hayvan pazarının da kurulduğu yere yerleştirildi. Konteyner Kent diye de tabir edilen, hayvan pazarı döneminde kurbanlık satışı yapan kişilere de konaklamaları için fırsat tanınmıştı. Hayvan pazarında ki hayvancılar o zamandan alt yapı sıkıntısının olduğunu aktarmışlardı. 60 adet, 2+1 prefabrik evden oluşan kentte, kış aylarında su baskınları olmuş, son durumu Yalova Gazetesi olarak dile getirmiştik. Dile getirdiğimiz zaman, dönemin Belediye Başkanı Mustafa Tutuk ziyaretlerde bulunmuştu. Yardım isteyen vatandaşlara kurtlu erzakların gittiği, konteyner kentte yaşayan vatandaşlarca aktarılmıştı. Başta mikrofonlara konuşan daha sonra ise mikrofonlara konuşmaktan çekinen vatandaşlar, belediyede çalışan yakınlarının, işten çıkartılmakla tehdit edildiklerini iddia etmişlerdi ve bu yüzden konuşmak istemediklerini ifade etmişlerdi. 

Konteyner Kent Yalova Roman Mahallesi Kentsel Donusum Haber Gazete Manset (2)Konteyner Kentte Son Durum Ne? Konteyner Kentte altyapı, ulaşım, telekomünikasyon sorunları çözüldü mü?
Konteyner Kentte alt yapı, temizlik sıkıntıları her geçen gün büyüyor. Çöplerin toplanmadığından ve mahallelerinin yıkanmadığından yakınan Roman vatandaşlar insanca yaşamak istediklerini aktardılar. Kandırıldıklarını ileri süren vatandaşların aktarımlarından biri de; belediyede ki yetkili kişiler elektriğin suyun belediyeden olduğunu söylenmiş, lakin taşındıklarında elektriği suyu üzerlerine verdiklerini aktardı ve faturalardan yakındı. Kışın çetin geçen Konteyner Kentte, baharın gelmesiyle birlikte yan tarafında bulunan mandırada ki gübreler nedeniyle sivrisinek istilasına uğradıklarını aktardılar. Küçük çocukların sivrisinek sokmaları nedeniyle ateşlendiklerini, hastalandıklarını aktaran sakinler, yeni seçilen Belediye Başkanı Mehmet Gürel’in ziyaret etmesini istediklerini mikrofonlara aktardılar. Haftada bir temizlik araçlarının gelmesini istediklerini, yaşadıkları yerin yıkanması gerektiğini aktarırken, taşındıkları dönemden beri sadece bir kere yıkama araçlarının gelip mahalleyi yıkadıklarını aktardılar. Ulaşım ve telefon şebeke sıkıntısının hala devam ettiğini, bir çözüme ulaşmadığını, dönemin siyasilerinin sadece göstermelik hareketler sergilediklerini aktardılar.  Canı yanan, içlerinde bulundukları durumdan şikayetçi olan vatandaşlar insanca yaşamak istediklerini, artık net bir şekilde bilgilendirilmek istediklerini ifade ettiler. Kentsel dönüşüm ile ilgili yetkili birinin, yıkılan evlerinin yerine 600 gün vadeden sonra geçip oturabilecekler mi, çektikleri eziyete değecek mi bunu net bir şekilde öğrenmek istiyorlar. İşgalciler, kiracılar ve tapu sahiplerinin de içinde bulunduğu Kentsel Dönüşüm mağdurları Roman vatandaşlar, kentsel dönüşüm tamamlanmayacaksa yaşadıkları konteynerleri söküp kendi mahallelerine geri dönüş yapabileceklerini aktardılar. Şehir merkezinden uzak oldukları için gıda ihtiyaçlarını zor karşıladıklarını, eski günlerini özlediklerini ifade ettiler. Eski Mahallelerinde marketlerin yakın olduğunu, şuanda gıda ihtiyaçlarını zor karşıladıklarını, işe çıkan kadınlarının kağıt toplayamadıklarını, minibüs beklerken başıboş köpeklerden korktuklarını aktardılar. Minibüslerinde çok fazla uğramadığını, görseler bile almadıklarını ifade ettiler. Hastalandıklarında hastaneye zor ulaştıklarını ifade ederken, telefonun bile çekmediğini ifade ettiler. 

Konteyner Kent Yalova Roman Mahallesi Kentsel Donusum Haber Gazete Manset (3)Peki Kentsel Dönüşüm de son durum ne oldu? Bakan Ne demişti?
Geçtiğimiz aylarda bakanın Yalova’ya teşrif etmesiyle birlikte TOKİ temel atma töreni yapılacaktı. Tören atma işlemi sonradan iptal edilerek, programda değişikliğe gidilmişti. Kentsel Dönüşümün başladığı Bağlarbaşın’da, önlem alınmadığı için kaymalar gerçekleşmiş, bu kaymalar korkunç görüntülere neden olmuştu. Dönemin CHP’den Yalova Belediye Başkan adayı olan, şimdilerde ise Yalova Belediye Başkanı olarak seçilen Mehmet Gürel olay yerine gitmiş, oluşan yarıklar karşısında endişesini gizleyememişti. Daha sonradan fore kazık sistemiyle durdurulan kaymalar, yürekleri biraz ferahlattı. Yalova ziyarette gelen ve kentsel dönüşümün başlatıldığı yerde incelemelerde bulunan  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Hangi partili belediye başkanı olursa olsun eğer kentsel dönüşüm yapmak istiyorsa lütfen gelsin, sonuna kadar kapımız açık. Elinden tutacağım, yanında duracağım, para verilmesi icap ediyorsa para vereceğim. Arsa verilmesi icap ediyorsa arsa vereceğim. Yeter ki gelsin. Bu konuda asla parti ayrımı olmaz. Çünkü deprem geldiğinde hiç kimse dinini, imanını, mezhebini falan sormuyor” demişti. Kentsel Dönüşüm alanında, çalışmalara ara verildiği düşünülüyor ve bu yeni evlerine kavuşmak isteyen konteyner kentte yaşamak zorunda kalan vatandaşları endişelendiriyordu. Alan personelinden edinilen bilgiye göre, çalışmaların devam edeceği aktarıldı. Fore Kazıkların incelendiğini, fore kazıklarda kaymalar oluyor mu onun gözlemlendiğini ve Ankara’ya gönderilen tahlillerin sonuçlarını beklediklerini aktardılar. TOKİ’nin depreme dayanıklı hale getirmek için izledikleri prosedürlerden biri olduğunu, olumsuz bir sonuç gelmezse, kentsel dönüşüm alanında, bir haftaya kadar çalışmaların tekrar devam edeceği aktarıldı. 

Grup Her Şeye Rağmen Sokak Müziğine Hazırlanıyor Grup Her Şeye Rağmen Sokak Müziğine Hazırlanıyor

Özel Haber : Duygu Saral

Konteyner Kent Yalova Roman Mahallesi Kentsel Donusum Haber Gazete Manset (4)

Editör: Arda Yavuz