Tutuk’tan Enkaz Aldı, Gürel Nasıl Doğrulacak? Tutuk’tan Enkaz Aldı, Gürel Nasıl Doğrulacak?

Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin’in, Yalova ilinde yapılması planlanan kültürel faaliyetler ve yatırımlar hakkında merak edilenleri Yalova Gazetesi İnternetten Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Duygu Saral’a açıkladı. 
“Çift başlı kartal gibi yürüyoruz”
İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün Selçuklu’nun çift başlı kartalı gibi yürüdüğünüi belirten İl Kültür Turizm Müdürü Ziya Karatekin, “Kültür ve Turizmi ikisi birden yürütmek zorundayız. Biri birine tercih edilecek bir şey değil ve ikisi de çok önemli. Turizm Türkiye’nin önemli bir gelir kaynağı, kültür de Türkiye’nin geçmişi ve geleceği… Atatürk’ün sözünü hatırlayalım; “Türkiye’nin özü kültürdür” diyor. Kültürü kaybetmiş toplumların yaşama ihtimali mümkün değil. Başka kültürlerin içerisinde eriyip giderler. O yüzden kültürel faaliyetler önemli ve Türk milleti gerçekten dünyanın çok farklı coğrafyalarını deneyimlemiş bir millet... Orta Asya’dan Avrupa içlerine ve Ortadoğu’ya kadar birçok bölgede geniş bir sahaya yayılıyor. Bugün hala Saha Yakut dediğimiz Sibirya civarında, Balkanlarda ve Avrupa’nın içlerinde, Ortadoğu’da, İran’da ve Azerbaycan’da yaşayan Türk kardeşlerimiz var. Bunlar aynı gövdenin elleri ve ayakları… Bu bakımdan kültürel derinliğimiz gerçekten müthiş. Çok sayıda destana sahibiz” ifadelerini kullandı. 
“Her ay Devlet Tiyatrolarından bir oyunu getiriyoruz”
Kültürü sürekli olarak güncellememiz gerektiğini söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Karatekin, “Tiyatro, edebiyat, sinema, resim ve fotoğrafçılık gibi hangi sanat dalı olursa olsun her alanda bizim kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak bunlar bizim asli görevimiz” dedi. Yalova’yı kültür üreten bir şehir haline getirmek istediklerini dile getiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Karatekin, “Bunun yolu da entelektüel zemini zenginleştirmekten geçiyor. İnsanlar bir araya geldikçe birbirlerini besliyorlar. O bakımdan Yalova’da tiyatro grupları olsun, bir takım atölye çalışmaları olsun, edebiyat ve şiir grupları olsun… Bunlar düzenli olarak bir araya gelsinler. Hem atölye çalışmaları yapsınlar hem de söyleşi ve konferanslar yapsınlar. Yani Yalova’daki kültürel hareketliliği her tarafından görelim istiyorum. Bunu oluşturmak için fiziki imkanlarımız sınırlı olmakla birlikte belediye ile yaptığımız protokollerle birlikte Devlet Tiyatrolarının her ay 1 oyununu getiriyoruz. Mayıs ayında başka bir oyununu daha getireceğiz ve bunu periyodik olarak yapıyoruz” şeklinde konuştu. 
“Amacımız Yalova’yı kültürel bir kampüs haline getirmek”
Yalova’da da tiyatro oyunlarının gelişmesini istediklerini açıklayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Karatekin, “Devlet Tiyatrolarını buraya getirmemizin sebebi çıtayı göstermek. Tabi ki burada tiyatro yapan insanlar var ama yapılan tiyatro ile yetinmeyelim. Ulusal ve uluslararası örnekleri sürekli hatırlatalım” dedi. Yalova’da yaşayan şair ve yazarların olduğunu hatırlatan Karatekin, “Onlarla biz haftada bir, “kütüphane buluşmaları” adı altında bir araya geliyoruz ve söyleşilerimizi düzenli olarak yapıyoruz. Yaz ayları ve Ramazan ayı hariç Kültür Sanat Sezonu kapsamında her Çarşamba günü Halk Kütüphanesi’nin Okuma Salonu’nda Kütüphane Söyleşileri var. Felsefe, edebiyat ve sanat gibi birçok alanda bu söyleşileri yapıyoruz. Bunu da olabildiğince geniş kitlelere yaydığımız oranda İstanbul gibi yerlerden de konuşmacılar getirmek istiyoruz. Asıl amacımız Yalova’yı Yalova’ya yakışır bir kültürel kampüs haline getirmek” ifadelerini kullandı. 
“Yalova yakışır bir kültür tesisi kazandıracağız”
Yalova Orman İşletme Müdürlüğü’nün yanındaki yaklaşık 22 dönümlük bir yerin tahsisini yapmaya çalıştıklarının müjdesini veren Karatekin, “Sanıyorum 1-2 ay içerisinde bize tahsisi geçecek, sonra inşaat için kolları sıvayacağız ve kaynak arayacağız. Orada 4 bin metre karelik kütüphane, 3 bin metrekarelik bir müze, sergi yeri, 600 kişilik bir kültür merkezi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’müzün Hizmet Binası olacak. Açık mekanları kapalı mekanlarından daha fazla olacak. Hatta Kültür Dernekleri aktivitelerini ve provalarını orada yapacaklar. Çok güzel bir proje yapmaya çalışıyoruz. Başka ufuk açıcı örnekleri de gözden geçirmeye çalışıyoruz. İnşallah Yalova’ya yakışır bir kültürel tesisi Yalova’ya kazandıracağız. Yalova bunu hak ediyor ve ihtiyacı da var. Yalova tabi ki küçük bir il ve 81 ilde Devlet Tiyatroları yok. Ama hemen yakınımızda İstanbul ve Bursa var. Büyük ihtimalle Bursa ile biz Bursa’ya bağlı olarak Yalova Devlet Tiyatrolarını açabiliriz. Merkezi orası olmakla birlikte burada bir sahne açabiliriz. Düzenli bileti satılacak ve oyunların oynanacağı bir yer olacak” şeklinde konuştu.
Muhabir-Kameraman/Duygu Saral
Konuşmacı/Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin
Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz