Konteyner Kentte ve Kentsel Dönüşümde Son Durum Konteyner Kentte ve Kentsel Dönüşümde Son Durum

Son haftalarda Yalova’da da etkisi hissedilen Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremler sonrasında deprem konusu tekrar ülke gündemine girdi. Konu hakkında uzman olan kişiler, hem vatandaşlara hem de yetkililere uyarılarda bulunuyor. Deprem sonrası insanların gideceği Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları ilgili tartışmalar kamuoyunun önünde sürüyor. 
Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği(MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam, Yalova’daki Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları ve yeterlilikleriyle ilgili bilgileri Yalova Gazetesi’ne anlattı.
“Toplanma alanın önemini Maraş depreminde gördük”
Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarının ilgililerin, yerel idarenin ve AFAD’ın ortaklaşa belirlediği alanlar olduğunu belirten Başkan Karaçam, “Buradaki amaç şu; Evi yıkılan insanlar, Geçici Toplanma Alanları kurulana kadar İlk Toplanma Alanlarında kalır. Biz konuda hassasiyet gösterdik. Bir ara tüm Mahalle Afet Gönülüleri’nin bulunduğu apartmanlarda o mahallenin toplanma alanını gösterir belgeyi apartmanın girişine astırmaya çalıştık ama apartman yöneticileri bu konuda duyarsız davrandılar. Bir iki ay durdu ve sonra yırtıp attılar. Her fert E-Devlet’ten girerek en yakın bulunduğu toplanma alanını tespit etmeli ve aklının bir köşesinde tutmalı” dedi. Toplanma alanlarının öneminin Maraş depreminde anlaşıldığını vurgulayan Başkan Karaçam, “Millet dağınık, herkes bir yer bulmuş ve duruyor. Maraş’ta toplanma alanı diye bir kavram yoktu. Biz daha sonra sağ çıkanlara bazı sorularda yönelttik. Eğitimsiz miydiniz diye sorduk. Bir şey bilmiyorlar ve bu bizi üzdü. Bu konuyla ilgili televizyon ve sosyal medyadan açıklamalar yapılıyor. Ben bunu ilgisizlik olarak değerlendiriyorum. Mesela o zaman hava soğuktu, ateş yakmışlar ve bekliyorlar. Oysa ilk toplanma alanlarının amacı farklı. Japonların uyguladığı bir sistem var. Kobe’den bir ekip buraya gelip anlatmıştı. Her yeşil alan bir ilk toplanma alanı olarak oluşturulmuş” ifadelerini kullandı. 
“Sadece tabela asılmış”
İlk toplanma alanları ile ilgili bir yanlış anlaşılma olduğunu söyleyen Başkan Karaçam, “Toplanma alanlarına gidince ne yapılacak, bir başka yere mi sevk olunacak? Hayır, imkanı yok. Seferihisar depreminde bu uygulanabilirdi. Orada yıkım adı. İnsanları alıp bir tatil köyüne götürmek olabilir. Koskoca Marmara Bölgesi’nde insanları toplanma alanlarından alıp bir yere götürme şansı hiç yok. Şu gerçeği Maraş’ta gördük. Geçici Barınma Alanları iki aydan önce kurulamadı. Çadır alanı kısmen kuruldu ama prefabrikler ve konteynerler 2 aydan sonra hizmete geçemeye başladı. Yerel idarenin tespit edilen toplanma alanlarının altyapısını muhakkak yapmalı” şeklinde konuştu. Yalova Merkez’deki 2 toplanma alanından bahseden Başkan Karaçam, “Adnan Menderes Pazar Yeri’ndeki toplanma alanında en azından tuvalet var. İkinci olarak da Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nin önündeki toplanma alanı iyi. İçeride herhangi bir yıkım olmadığı sürece tuvalete erişim sağlanabilir. Buralar iyi ama diğer toplanma alanları boş bir alan. Sadece tabela asılmış.” dedi.
“Semt doktorları hastanenin yükünü azaltabilir”
İlk toplanma alanlarında olması gerekenler hakkında bilgi veren Başkan Karaçam, “Mesela şu an AFAD’ın elinde çadırlar var. Herhangi bir deprem anında o çadırlar insanlara dağıtılacak. Biz bu çadır kurma konusunun üzerinde çok duruyoruz. Hiçbir devlet görevlisi vatandaşa gidip çadır kuramaz. Biz bununla ilgili eğitimler vermeye çalıştık ama vatandaşın ilgisi yoktu. Çadırların kurulumu çok kolay. Demirleri diziyorsun, ara yerlere geçiriyorsun, üstüne örtüyorsun ve kaldırıp bağlıyorsun. Herkes kendi çadırını kurmalı. Örneğin Kızılay yemek dağıtacak. Kızılay’ın her sokak başında yemek dağıtması çok zor. Çünkü bu depremden Kızılay personeli de etkilenecek. Buraya gelecek olan Kızılay ekibi de zorluklar yaşayacak. İkinci olarak üzerinde durduğumuz bir konu da semt doktorlarının ilk toplanma alanlarında görev yapması… Gelecek hafif yaralıları tedavisini yapacak ve hastanenin yükünü azaltacak” ifadelerini kullandı. Oluşabilecek bir tehlike hakkında uyarıda bulunan Başkan Karaçam, “Eğer vatandaşlar dağınık bir şekilde durursa fısıltı gazetesi çok güzel çalışıyor ve vatandaşı paniğe sokuyorlar. Senaryolar üretiliyor ve vatandaş buna inanıyor. Bu yüzden tespit edilen toplanma alanlarına altyapı muhakkak yapılmalı. Özellikle tuvalet… Zaten sahra mutfak, toplu yemek yenilecek yerler konulacak. Oradaki hizmeti de vatandaş yapacak. Bizde toplanma alanı tabelası var ama orada hiçbir şey yok. Bence orası toplanma alanı olarak kullanılamaz. Toplanma alanlarına buluşma alanı diyemezsiniz. Dediğim gibi toplanma alanlarının altyapısı yapılmalı. Her toplanma alanına 1 konteyner çadırsa 1 konteyner çadır bırakılmalı. Olası depremde bunlar açılıp kurulmalı. Orada geçici barınma alanları kurulana kadar kalınmalı” şeklinde konuştu.
“Şehir stadyumu Bahçelievler Mahallesi’ne yetmeyecek”
Yalova’daki toplanma alanlarının yeterliliğini sorgulayan Başkan Karaçam, “Bahçelievler’de 1 tane toplanma alanı var o da şehir stadyumu… Bahçelievler’in 10 bin kişiyi aşın bir nüfusu var. Şimdi şehir stadyumu buraya yetecek mi? Hayır, yetmeyecek. 2 bin kişilik bir nüfus var ise ona göre bir alan oluşturulmalı. Bu alanlar tespit edildiği zaman yerel idare de buranın altyapısını yapmalı ve tabelasını asmalı. Bütün belediyeler belirlenen toplanma alanlarının tabelalarını asmalı. Belediyenin tabelasını söküp atmak suç teşkil eder. Şehre gelen bir kişi o toplanma alanını görür ve oraya gider. Örnek verirsek Subaşı’ndaki toplanma alanının tuvaleti var ve alanı da genişletmişler. Çalıca Konutları’nda da spor sahasının yanında bir alan var. Bunları çoğaltabiliriz ama diyelim ki 10 tane çıktı. Ama onun dışında 70 tane alanımızda böyle bir çalışmalar yoksa bence bir eksiklik var. Bu alanları yerel idareler tarafından ciddi bir şekilde hazırlamalı” ifadelerini kullandı.
Muhabir-Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz