GÜNAYDIN Değerli Okurlar,

Bugün,  Türklerde din ve inanç kavramı hakkındaki bazı düşüncelerimi paylaşma istiyorum.

Örneğin, her Türk Müslüman değildir, olması da mümkün değildir.

Her Türk Müslüman olacaktır, diye bir kural da yoktur!

Benim Hristiyan Ortodoks, Gregoryen Ermeni ve Musevi tanıdıklarım var. Bunlar, Türk olmakla, Türk kimliği taşımakla gurur duyuyorlar.

Bu satırları okuyanlara, Artin Penik ile Edward Taşçı’ yı hatırlatmak isterim.

Ermeni asıllı Türk vatandaşı Arin Penik, Ermeni Asala örgütünün, yurt dışındaki Türk diplomatlara vahşice katliamlarda bulunurken, bunlara tepki adına, 1982 yılında, İstanbul Taksim’ de Atatürk anıtının önünde, üzerine benzin dökerek kendini yakmıştı.

Edward Taşçı, Amerika’ da yaşayan babası Süryani, annesi Ermeni bir vatandaşımızdı ve Türk olmakla övünüyordu. Mezar taşına Türk Bayrağı yaptırmış, mezar taşının yanına da Türk Bayrağı diktirmişti.

Türk olmakla övünen, bundan da gurur duyan Ateist ve Deistler var. “ Ben Türk’ üm “ diyen insana, “Hayır sen Türk değilsin, Müslüman değilsen Türk olamazsın” diyebilir misiniz?

Kişinin dini ve inancı kimseyi ilgilendirmez! Zaten Kuranıkerim, Kâfirun Suresi 6’ncı Ayet şöyle buyurur: “ Sizin dininiz size, benim dinim banadır.”

Örneğin, ben karşımdaki kişinin diniyle asla ilgilenmem; benim için esas olan onun ahlâklı ve dürüst olmasıdır.

Ayrıca, benim 40 yıldır arkadaşım, Müslüman olsa ne olur, Hristiyan olsa ne olur, o benim Türk olmakla övünen, samimî, dürüst ve son derece ahlâklı arkadaşım.

Ayrıca tarih boyunca pek çok Türk toplulukları oluştu, bunların içinde Müslüman olan da var, olmayan da…

“Onlar Müslüman olmadıkları için Türk kabul edilmezler” diyebilir misiniz?

Türkiye dışında yaşayan Türkler var.

Yakutlar ( ya da Sahalar) var, Gagavuzlar var.

Yakutlar ya da Sahalar (Sahaca: Сахалар [Sahalar]), Rusya içindeki Saha Cumhuriyeti'nde yaşayan Türk halkıdır. Yakutlar, dil bağlamında bakılacak olursa Türk dillerinin kuzey öbeğine bağlı bir dildir. Çoğunluğu Saha Cumhuriyeti'nde olmak üzere, bu dili yaklaşık 456.000 kişi konuşur.

Hadi bu konuyu biraz açalım.

Türkler; en eski dönemlerden günümüze İslâmiyet’ in kabulüne kadar, Atalar Kültü, Tengricilik, Şamanizm, Budizm, Maniheizm, Animizm, Totemizm, Hristiyanlık, İslamiyet gibi dinleri ve inançları benimsemişlerdi.

Türklerin dinî tarihindeki çeşitlilik modern dünyada hâlen varlığını devam ettirmektedir.

Nüfusları çok olmasa dahi farklı coğrafyalarda yaşayan Çuvaş, Gagavuz, Karaim / Karay, Altay, Tuva, Saha (Yakut), Hakas, Sarı Uygur gibi Türk toplulukları Müslüman olmayan Türk topluluklarıdır.

Kendilerini Türk olarak kabul eden bu topluluklara hiç kimse, “Siz Türk değilsiniz” diyemez!

Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bülent Bayram’ ın bu konudaki açıklamasını hatırlamanın zamanıdır. Diyor ki:

 “ Altı çizilmesi gereken temel konular şunlardır. Çuvaşların, Tuvaların, Altayların, Sahaların, Hakasların, Gagavuzların, Sarı Uygurların, Karayların Müslüman olmayışları hiç kimseye onları ellerinin tersiyle itip bir kenara bırakma hakkını veremez. İnançlarından dolayı onları Türklüğün dışına itme hakkına sahip değildir. Tam tersine onlar için bir pozitif ayrımcılığın yapılması gerekliliği de vardır. Büyük kültürlerin küçük kültürleri artık kısa süreler içerisinde bitirip tükettiği dünyada, onların moral destekleri olabilecek çalışmalar yapılmalıdır. Belki de ecdadımızın Ermeni, Rum, Yahudi, Süryani, Sırp, Hırvat, Yunan, Bulgar vd. gayrimüslimlere göstermiş olduğu ve hoşgörüyü aynı köklerden geldiğimiz insanlardan esirgememek bile yeterli olacaktır.”(  Türk Yurdu Dergisi, Şubat 2016 - Yıl 105 - Sayı 342)

Prof. Dr. İlber Ortaylı da, sadece Müslümanları Türk kabul edenlere diyor ki: “ Bu sözü söylediğin zaman ‘ Müslüman olmayan Arap, Arap değildir” dersen, gülerler. Bu sözü söylediğinde Gagavuzları ne yapacağız? Karamanlı Rumları ne yapalım? Karaylar, Kırımlı Musevi Türk olan Kırımçaklar var. “ ( Habertürk, Teke Tek Programı, 4 Nisan 2023)

Özetle, “Bundan böyle her yerde Türkçe konuşulacak” diyen Karamanoğlu Mehmet Bey, Ortodoks Hristiyandı. Onu ne yapalım, “Sen Türk değilsin mi? “ diyelim?

Kanaatimce din ile ırk arasında bir bağlantı kurulamaz. Örneğin Türk kavramı İslâm dininden önce de vardı.

Dinini değiştirebilirsin, mezhebini de ama ırkını değiştiremezsin.

Ahmet Yesevî der ki: “ Din seçim, Türklük kaderdir.”

Bu konuda görüşlerimi sık sık açıklamaya devam edeceğim.

Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.