Sevgili okurlarım,

Bu haftaki yazıma Sevgili Peygamberimizin bir hadis meali ile başlıyorum. Temizlik imandandır. Temizlik imanın yarısıdır. Yüce Peygamberimiz biz ümmeti için temizliğe ve insan sağlığı için çevre temizliğine ne kadar önem verdiğini okuyalım. Sevgili kardeşlerim çevre,  canlıların içinde yaşadıkları ortamdır. Bu ortam insanla birlikte tüm canlı varlıkları ve cansız varlıkları kapsamaktadır. Buna göre ailemiz, komşularımız, dostlarımız ve diğer insanlar çevremizin diğer bölümünü oluştururken, insan oğlunun evleri, sokakları, yolumuz ve yaşadığımız yeryüzünde çevremizin diğer bölümünü oluşturur.

Yüce Mevla’mız yeryüzünü bize emanet olarak vermiştir. Sevgili okurlarım insan bu emaneti bilinçsiz bir şekilde tahrip etmemeli, gelecek nesillere bu emaneti bizden sonra gelecek nesillerimize tertemiz ve sapasağlam bırakmak için büyük bir sorumlulukla hareket etmeliyiz. Eğer sorumluluğumuzu bilmez isek emanete hıyanet etmiş oluruz ve bundan dolayı da hesaba çekilmemiz kaçınılmaz olur. Rahmet Peygamberimiz bu konu ile ilgili bir hadislerinde “Biz ümmetine mealen şöyle buyurmaktadır. Hoşlanılmayan iki şeyden sakının!” buyurdular. Ashab, “Hoşlanılmayan iki şey nedir?” diye sordular. Hz. Peygamber de, “ İnsanların yolu ve gölgelendikleri yeri kirletmeleridir.” (Kaynak Müslüm, Taharet, 68.1.126)

Çevrenizi temiz tutmak, çevremizi kirletici ve zarar verici unsurlardan korumak dinimizin emridir. Çevreyi kirleten, doğal yeryüzü zenginlikleri sorumsuzca kullanan kimseler, kul ve haklarına tecavüz etmiş olurlar. Sevgili okurlarım, çevre kirliliği sadece etraftaki çöplerden ibaret değil, kullanmış olduğumuz arabalardan çıkan zehirli gazlar ve düşünmeden yakılan atık maddeler yani petrol ürünleri, klaksiyon sesleri de bunlara dahildir. Yüce Mevlamız da “Temiz olanları severim” buyurdu.

Hadisi şeriflerde “Müslümanlık temizlik dinidir.”, “Cennet’e temiz olanlar girer”, “Namazın anahtarı temizliktir.”, “Dinde temizlik üzerine kuruldu.”, “Ağzınızı temiz tutun, çünkü ağız Kur’an yoludur.” Bakınız temizlik konusunda (Hz.Tiaişer’a) efendimizin bir hırkası vardı onu Cuma günleri giyerdi nasıl ki insanğlu sela verildiği zaman işini bırakır hemen abdestini alır, temiz elbiselerini giyer, namaza koşar işte bizim için temizlik için cevap ve misal. Yüce Allahımız biz kullarına (Rum suresi ayet 41) de mealen şöyle buyurmaktadır. İnsanların bizzat kendi işledikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu, ki Allah yaptıklarının bir kısmını onlara tattırsın. Belki de (tuttukları kötü yoldan) dönerler. Diye Allah bizlere bildiriyor. Biz insanlar Allah ın bizlere yarattığı düyayı nasıl temiz ise bizler de temiz olarak çocuklarımıza öyle bırakalım ve bırakmayı nasip eylesin. AMİN