Anıl, bu hafta siyaseti ele alarak kadınların ve gençlerin siyasette yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekti. Projesini ilk kez gazetemize açıklayan Başkan Anıl,  “Söyleyecek Sözüm, Siyasette Gözüm Var” projesiyle gençlerin ve kadınların siyasette yer alması için bir okul kurmak istediklerini açıkladı. 

Başkan Anıl konuşmasını şöyle sürdürdü: “Farkındalığımızı Arttırıyoruz” projesi kapsamında 15 günde bir Yalova halkıyla bir araya geliyoruz. Kadınlarla, erkeklerle veya protokolle zamana, güne ve konuya uygun kişilerle bir arada oluyoruz. Amacımız kadınların, toplumun farkındalığını arttıracak, eğitim düzeylerine yatkın, eğitim seviyelerine yatkın projeler üretip onlarla bir araya gelmek. Bu hafta ki konumuz siyaset. Siyaset gündemi hızlanıyor. Adaylar var. Adaylık süreçleri var. Bununla ilgili bir projemiz var. Bunlardan bahsetmek isterim. Kısa bir süre önce vekil seçimi vardı. Maalesef ki tüm siyasi partilerin sınıfta kaldığına dair ben bir açıklama yaptım. Siyasi partilerin hepsi sınıfta kaldı. Kadın adaylar yok. Ya ikinci sırada ya üçüncü sırada. Çok az sayıda kadın vekil adayları çıktı. Bunlar çok üzücü. Biz yıllarca kadının siyasette hayatta her alanda olması için çalışmalar yaptık. Rakamlarla Türkiye'de kadın diye bir çalışma yaptık. Maalesef ki kadınlar karar alma mekanizmalarında yok denecek kadar az. Rektörlükler olsun, müdürlükler olsun, yönetici kadroları, muhtarlıklar olsun yok. Ama Yalova şanslı bir il diyeceğiz yine de buna rağmen.  Yalova'da iki dönem üst üste bir kadın milletvekilimiz var. Tabii ki gönül isterdi ki birinci sırada da bir kadın vekilimiz olsun. İkinci sıradan iki dönemdir Meliha Hanım vekillik yapıyor. Yalova’da aslında kültür düzeyi yüksek, eğitim seviyesi yüksek kişiler var.  Mozaik yapı olarak küçük bir Türkiye. Şöyle düşünelim. Türkiye'de atamayla muhtar seçilen Meliha Manço Atatürk'ün emriyle Yalova’da ilk kadın muhtarımız oldu. 3 tane de kadın valimiz oldu. Yalova'nın kadın bakış açısıyla yönetilmesine yardımcı olan kadın bir valinin olması gerçekten önemli. Keşke Türkiye'de sayıları çok daha artsa. Kadınların beyninin çalışma sistemi çok daha farklı. Erkekler tek düze bakarken birkaç işi bir anda yapamazken ama kadın farkındalığı, gözüyle ve anne duygusuyla çok daha ayrıntıları fark ederek daha çabuk ve kolaylıkla bazı şeyleri halledebiliyor. Bu nedenle şu anda da bir kadın valimiz var. Çok mutluyuz. Kendisi de çok donanımlı. Gerçekten çalışmalarına hız kesmeden öyle bir başladı ki Yalova için mucizeler yaratacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Yalova'daki kadınların aslında siyasette olması için çok çaba sarf edenlerdenim diyen Anıl, “Biz bir gölge meclisi oluşturmuştuk bundan yıllar önce. Bu gölge meclisiyle de dezavantajlı mahallelerdeki kadınların siyasette aktif olmasını sağlamaya çalıştık. Bu projeyle Bulgaristan'a gitmiştik. Bulgaristan'daki çalışmalar da gördük ki kadınlar siyasette o kadar fazla. Rektörlükte, valilikte yönetim kadrolarında çok fazla kadın var. Bu kadınlar nasıl seçiliyor diye baktığımızda kadınların STK'lardaki yapmış olduğu başarılara bakıyorlar. Bakın, tırnak içinde söylüyorum, başarılara. Sadece bir STK üyesi diye değil, STK'da neler yapmış, neler katmış? Bunu göz önüne alarak kadınları çeşitli yönetim kadrolarında görev yapmışlar. Biz de buna istinaden dedik ki kadınlar muhtar olsunlar, aza olsunlar, belediye başkanı olsunlar. Kadınlar hayatın içinde zaten. Hayatın her alanında olsunlar. Bu nedenle biz bir proje başlattık. Aslında altyapısı tamamlandı. Projeyi Gençlik Meclisi'yle birlikte yapmayı hedefliyoruz. Projemizin adı da  buradan ilk defa sizlerle paylaşacağım. “Söyleyecek Sözüm Siyasette Gözüm Var”. Bu sloganla yola çıktık. Gençler ve kadınların siyasette görev alması için bir okul kurmak istiyoruz.  Bu okulda özellikle bizim istediğimiz Yalova'dan büyümüş, doğmuş akademisyenlerin vereceği dersler olsun istiyoruz. Yalova'nın farklılığını orada da hissettirmek istiyoruz. Çünkü kadınlar  sadece kapı çalmak için kullanılıyor. Gençler bayrak asmak, broşür dağıtmak için kullanılıyor. Sizin daha vaktiniz var diyorlar. Pastayı paylaşmak için erkekler bir araya gelip  yukarıya kaldırıyorlar ki, kadınlar ve gençler böyle bir kenarda hala beklemedeler. Biz de dedik böyle bir projeyle yola çıkalım. Hatta siyasi partilerden de beşer altışar isim isteyeceğiz. Dezavantajlı mahallelerde kendi bildikleri aklı, fikri, siyasette, donanımlı olan, düşünceleri olan genç ve kadınları bize isimlerini versinler. Biz onların da katılımıyla istisnasız biz hepsini kapsayacak şekilde böyle bir projeyle yola çıkacağız. Çok az kaldı. Kadınların her yerde olması için özellikle kararlılık alma mekanizmalarında olması için biz elimizi taşın altına sokmaya hazırız”şeklinde konuştu.

Editör: Arda Yavuz