Ankara, her yıl 27 Aralık günü Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’ya gelişini sevinç içinde kutlar. O günü canlandıran çeşitli gösteriler yapılır ve SEYMENLER kendilerine has oyunlarını oynar.

Erzurum’dan sonra Sivas Kongresinde alınan kararlar halk arasında olumlu karşılandı. Artık memleketin güvenilir ellerde olduğuna inananlar çoğalmaya başladı.

Mustafa Kemal Paşa, Sivas Kongresi sonrasında Heyet-i Temsiliye adına hareket ederek bir süre çalışmalarına orada devam etti. Daha sonra önceden karar verildiği gibi 18 Aralık 1919 da Ankara’ya gitmek üzere Sivas’tan hareket ettiler.

O günlerde Ankara çorak Anadolu’nun ortasında bakımsız, kerpiç evleri, dar ve tozlu sokaklarıyla küçük bir şehir görünümündeydi. Dışarıyla bağlantısı sadece demiryolu idi. Halkın çoğunluğu Müslüman Türklerden oluşuyordu. Bunun yanı sıra Hristiyan ve Museviler de vardı. Zengin gayrimüslimler Keçiören, Etlik, Çankaya ve Dikmen gibi yerlerdeki bağ evlerinde oturuyordu.

Ankara stratejik durumu nedeniyle tercih edilmişti. Heyet 18.12.1919 günü Sivas’tan hareket etti. Yol güzergahı ve konaklama yerleri, görüşülecek kişiler Ali Fuat Paşa tarafından planlanmıştı. 27 Aralık 1919 Cumartesi öğleden sonra Ankara Dikmen sırtlarına gelindi. Üç otomobilden oluşan kafilede Rauf Orbay, Ahmet Rüstem, Yaver Yüzbaşı Cevat Abbas, Mazhar Müfit Kansu, Hakkı Behiç Bey gibi isimler vardı.

Vali vekili Yahya Galip Bey ve 20. Kolordu Komutanı kendilerine hoş geldiniz dediler. Ankara ve yakın çevresinden gelen halk Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti üyelerini büyük bir coşku ile karşıladı. Davullar çalındı, halaylar çekildi. SEYMENLER gösteriler yaptı.

Mustafa Kemal bu sıcak karşılamadan duygulandı, teşekkür ettikten sonra, memleketin içine düştüğü durumdan kurtarmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili  bir konuşma yaptı.

Ankara efesi ve Ankara yiğidi olarak bilinen Seymenler 6.yy Oğuz Türklerinden günümüze uzanan bir gelenektir.  Oğuz Türklerinin çeşitli dönemlerde oluşturduğu bir kardeşlik örgütlenmesidir.

Seymenler, Oğuz kervanı bir yerden diğerine sefere çıktığında herhangi bir saldırıya karşı kervanı korumak için ön saflarda yer alır.

Milli felaket günlerinde bir beyliğin, bir devletin zor günlerinde yardımcı olur. Seymenlerin en önemli değerleri cömertlik, mertlik ve bilgelik ilkeleri üzerine kurulmuştur. Cömertlik ilkesi fedakarlık, yardımseverlik ve dayanışma erdemlerini kapsar. Mertlik ilkesi cesur, güvenilir ve dürüst olmak demektir. Bilgelik ise aydın, ağırbaşlı ve tevazu içinde olmayı gerektirir.

Eski Ankara’da anne ve babalar yetişme çağındaki erkek çocuklarını efe terbiyesi almaları için efelere teslim ederlerdi. Efeler küçük delikanlıların kötü yerlere alışmalarını önler, terbiye, tutum ve davranışlarına dikkat ederler, onların büyüğünü sayan, küçüğünü koruyan, vatanına, milletine yararlı insanlar olmaları için özen gösterirlerdi.

Mustafa Kemal Paşa 27 Aralık 1919 da Ankara’ya geldiğinde Oğuz geleneğine uygun bir şekilde coşkuyla karşılandı. Anadolu’nun büyük bir bölümünün işgal altında olduğu, İstanbul Hükümetinin görevini yapamadığı günlerde Seymen Alayı kuruldu.

Günümüzde bu gelenek 27 Aralık 1932 de kurulan Ankara Kulübü bünyesinde yaşatılmakta ve gelecek kuşaklara aktarılmaktadır.