Başkan Soygüzel; Muhalefet Kanadının da Önerilerini Dikkate Alıyoruz Başkan Soygüzel; Muhalefet Kanadının da Önerilerini Dikkate Alıyoruz

Yalova Gazetesi birbirinden farklı serileriyle Yalova’da yaşayan vatandaşların sorunlarını gündeme getiriyor. Gazetemizin en yeni serilerinden olan siyaset programımız “Kısa Kısa Siyaset”te Yalova’daki en önemli siyasi kişiliklerle görüşmeler gerçekleştirip sizlerle buluşturuyoruz. Bir önceki programımızda Armutlu Belediye Başkanı Mustafa Tokat’ı ağırlamış ve merak edilen soruları yöneltmiştik. Bu kez de Esenköy’ün sevilen Belediye Başkanı Mehmet Temel’i programımıza konuk ettik ve merak edilen konular hakkında görüşme gerçekleştirdik. Başkan Temel, sorularımızı samimi bir şekilde cevaplandırdı.
“Bakan bey bize söz verdi”
Yerel seçim dönemine girildiğini ancak önlerinde yapmaları gereken birçok iş olduğunu vurgulayan Başkan Temel, “Malumunuz geçenlerde bir afet oldu. Yollarımız ve limanlarımız baya hasar gördü. O süreci birlikte ve ekip halinde çalışarak atlattık. Zarar gören limanımız var ve İnşallah devletimiz en kısa zamanda orada çalışmalara başlayacak. Geçtiğimiz haftalarda Ulaştırma Bakanı ile görüştük. Bakan Bey bize en kısa zamanda başlanıp, bitirileceğine dair söz verdi” dedi. Balıkçı barınağında toplantı yapacaklarını belirten Başkan Temel, “Siyasetle ilgili değil, limanın yapımı ile ilgili bir konuşma olacak. Bursa’daki Bölge Müdürlükleri projeleri hazırlayıp Ankara’ya gönderdiler. Ankara’da da Ulaştırma Bakanı kendisi ilgileneceğini söyledi. Tahmin ediyorum ki son aşamaya gelindi. Biz burada gördüğünüz gibi Armutlu yolunda oluşan hasarların büyük bir kısmını onardık. Yaya yollarımız büyük hasar görmüştü. Onları söküp, yeniden yapmaya başladık. Bu sefer artık parke şeklinde değil de beton yapıyoruz. Çünkü iklimler değişti” ifadelerini kullandı. 
“Vatandaşların kentsel dönüşüm için talebi var”
Deniz kenarını tutan Dalgakıranlarla ilgili projelerinden bahseden Başkan Temel, "86 tane Dalgakıran projemiz var. O proje de Ulaştırma Bakanlığı’ndaydı. Onu da söyledik. Bir an önce ihaleye çıkıp hayata geçecek. Eğer onları bitirebilirsek, Esenköy’e bir daha dalga geldiği zaman onları izleriz. İnşallah o duruma geleceğiz” dedi. Belediye Başkanlığınız süresince böyle bir felaket yaşayabileceğinizi ön görmüş müydünüz sorusunu cevaplayan Başkan Temel, “İki yıl önce yine aynı afet oldu ama bu kadar değildi. Bunu 50 yıldır sanırım hiç görmedik. Denizden o derece dalgalar görmedik ama şu 2-3 senedir görmeye başladık” ifadelerini kullandı. Esenköy Beldesi’nin depreme olan hazırlıklarını değerlendiren Başkan Temel, “Esenköy’ün geneli yenileniyor. Eski binaların aşağı yukarı %80-90’ı yıkılıp, yapıldı diyebiliriz. Bu konuda Çınarcık ile birlikte bir çalışmamız var. Bizim burada Veli Göçer’in yaptığı binalar var. Bizim en korktuğumuz ve en yoğun olan bölge orası. Vatandaşlarımızın o konuda şöyle bir talebi var. O binaların yıkılıp aynı binaların yapılması şuan ki kanunlara göre mümkün değil. Adamın mesela 25 dairesi var. Yıkıp yeniden yapmaya kalktığı zaman 15 daire yapabiliyor ve 10 daire kayboluyor. Eğer yıktıktan sonra yeniden aynı şekilde yapmaya izin verilirse vatandaşlar kentsel dönüşüme hazır” şeklinde konuştu.
“Bağırmak zorundayım”
Yapımı yılan hikayesine dönen tünel konusu hakkında açıklamada bulunan Başkan Temel, “O konuda çok mücadele ettiğimi biliyorsunuz. Ben beldenin belediye başkanıyım ve burayı temsil ediyorum. Koordinasyon toplantılarında, şurada ve burada olsun biliyorum biraz fazla bağırıyorum ama bağırmak zorundayım. Türkiye’de yollar oldu ama maalesef burada olamadı. Yılan hikayesine döndü. Geçenlerde Bakan bey geldi. Bakan bey sağ olsun, bize sözler verdi ve umutlandık. Ben bu sefer inanıyorum. Bakan bey bu işe el atacak” dedi. Yapılan tünel projesi tamamlanması halinde Esenköy’ü rahatlatacağını vurgulayan Başkan Temel, “Biliyorsunuz yanımızda Armutlu ve İhlas var. Burası Armutlu ve Gemlik bağlantılı olduğu için bütün yol Esenköy’ün içinden geçiyor. Yazın, Esenköy ve Armutlu 100 binli nüfusları buluyor. Hepsi bu yola sığmıyor artık… Çile bile demek az geliyor. Bizim Çayla Deresi’nden Kanlı Çayır’a kadar 1-2 saatte gidildiği zaman oluyor. Bazen ben İstanbul’u düşünüyorum da, İstanbul’a dua ediyorum. Allah kolaylık versin. Bu bahsettiğim yer normalde 5 dakika gidilmesi gereken bir yerken bazen gidilmesi 2 saati buluyor. Bunun için kanımın son damlasına kadar mücadele edeceğim. İnanın Ankara’ya kadar yürümeyi düşünüyordum ama bu sefer Bakan beye güvendim. Kalbim öyle söylüyor ve kolay kolay pek yanılmam. Huzurunuzda Vali hanıma teşekkür ediyorum. Bu tünel hususunda bize çok destek verdi. Koordinasyon toplantılarında “bağır, hakkın var “ diyor. Hatta gerekirse ben de seninle yürürüm dedi. Vali hanımdan çok çok memnunuz. Sağ olsun, var olsun” ifadelerini kullandı.
“Yalova’nın doğusu üvey evlat kaldı”
Yalova’nın doğusunda olduklarını söyleyen Başkan Temel, “Yalova’nın doğusu üvey evlat kaldı. Bu bir gerçek. Yalova’daki hizmetler konusunda doğu tarafı sona atıldı. Sadece şimdi değil, eskiden beri bu iş sıkıntılı. Biz yöneticiler olarak mücadele etmeliyiz. Bu hususta gerekirse kavga etmek lazım ve hodri meydan demek lazım. Doğusu ve batısı diye bir dünya olmamalı. Bayrağın dalgalandığı her yer bizim olmalı. Ama hizmet konusunda biz iyiyiz. Bazen geriye dönüp bakıyorum ve biz bunları nasıl yaptık diye düşünüyorum. Spor kompleksini bitirdik, köyümüzün meydanını açtık. Belediye binasını bitirdik, parkları bitirdik, mezarlığımız yoktu ve mezarlığımızı bitirdik. Mesire alanını yaptık. Suyumuz yoktu, 1600 tonluk depoya su getirdik. Şükürler olsun… Bunun yanında en güzel hizmet geleceğe hizmet etmektir. Çocukları okullara taşımamız… Bunların içinde benim için en güzel hizmet o. Lise talebelerini Altınova’ya kadar her gün 7 otobüsle birlikte taşıyoruz. Benim için çocuklar çok kıymetlidir. Okulun kapısından alınıp, analarına ve babalarına teslim ediliyor. Şu anda 200-220 civarı öğrenciyi taşıyoruz. Çocukların geleceklerini kimsenin karartmaya hakkı yoktur. Her çocuk okumalı” şeklinde konuştu.
Muhabir-Kameraman/Duygu Saral

Editör: Arda Yavuz