Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Karataş; Denizcilik Bakanlığı Olmalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Karataş; Denizcilik Bakanlığı Olmalı

“81 vilayetin insanı var” 
Kısa Kısa Siyaset’ programında Armutlu’nun kozmopolit bir yer olduğunu söyleyen ve kendini şanslı bir belediye başkanı olarak gören Başkan Mustafa Tokat konuşmasında, “Armutlu'ya hizmet etmek için uğraşıyoruz. Çünkü bizim 7 bin 600 kayıtlı olan nüfusumuz var. Ama pandemiden bu yana 25 binin altına düşüremiyoruz. Yazında bu 200 bine dayanıyor. Tabii ki buradaki nüfus yoğunluğunu kendi personelimizle çözmeye çalışıyoruz. Çözüm odaklı olmaya çalışıyoruz. Ve bu konuda da %60 üzerinde başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü 24 km bir sahilimiz var. Yazın özellikle 14 kilometresi fail olarak çalışıyor. Herkesin isteklerini karşılamaya çalışıyoruz. Yani Armutlu, kozmopolit bir yer. 81 vilayetin insanı var. Gerçekten o yönden ben çok kendimi şanslı bir Belediye Başkanı olarak görüyorum” dedi. 
“Armutlu'da su sıkıntısı yok “
Göreve geldiklerinden itibaren Armutlu için canla başla çalıştıklarını ifade eden Tokat, “Armutlu’da su sorunu yok. Biz ilk geldiğimiz 2019 yılında verdiğimiz sözlerin karşılığında özellikle bazı bölgelere paket arıtma yapacağımızın sözünü vermiştik. Armutlu Belediyesi’ni aldıktan sonraki ilk çalışmalarımızdan biri temiz su arıtmamızdaki çalışmalarımızdan 2 tane depo yaptık. Biri 350 tonluk diğeri de 90 tonluk olan geri yıkama ünitesi yaptık. İçerideki kaçak sistemi o 350 tona almaya başardık ve oradaki aldığımız günlük kayıp 700 tondu. Bu basit bir şey değildi. Geri yıkamadan kalan suyu biz depomuz olmadığı için dereye tekrardan boşaltıyorduk. Aşağı yukarı günlük bin tona yakın bir su kaybımız vardı. Bizde ikisini bir araya getirip oradaki kaçak oranı tamamen sıfıra indirdik. Armutlu'da su sıkıntısı yok sadece hatlarımızın çapları ufak olduğundan dolayı bizden evvelki belediye başkanımızın yaptığı takviye hatları belirli bir yere kadar gelmiş. O gün ki nüfus yoğunluğu ile şu andaki nüfus yoğunluğu birbirini tutmuyor ve tutmadığı için de belirli bölgelerde özellikle Yılandar bölgesinin üst çevrelerine bu dönem yaklaşık 10 gün arayla. Üçüncü ve dördüncü kata su bastıramadık. Çünkü tanzimiz yetmiyor ve altyapımız çok eski. Eski olduğundan dolayı bizim hatlara verdiğimiz basınç 5 bar. Biz bunu 7’ye çıkardığımız zaman bu sefer ana hatlarımızdaki patlakların önüne geçemedik. Biz de bir şekilde arkadaşlarımızla, ekibimizle, personelimizle bunun üstesinden geldiğimize inanıyoruz. Vatandaşımıza bunu özveriyle yetiştirmeye çalıştırdık. Vatandaşın gönlüne girmeye çalıştık. Kıyı bandında olan bütün belediyelerin hepsinde böyle bir sıkıntı var. Sabit bir nüfusunuz yok. Sabit bir geliriniz yok. Dengesiz bir şekilde gidiyorsunuz. Burada Armutlu halkından bu özverili desteğinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten bizleri yalnız bırakmadılar. Bizlere her zaman için destek oldular. Özellikle çöp olayı. 26 Eylül 2019 yılında sözleşmemiz bitti. Hiçbir araç ve ekipmanımız yokken şu anda Armutlu Belediyesi kendi bünyesinde Arcimek şirketi üzerinden çöpünü, kendi personeliyle ve kendi araçlarıyla topluyor. Ciddi anlamda da biz bunlardan gelir elde etmeye başladık. Bir tane kamyonumuz yoktu. Şu anda 5 tane çöp kamyonumuz var. Aşağı yukarı 18 tane daha ekipman alarak ekipmanımızı geliştirdik. 2 tane sıfır yeni kepçe aldık. 2 tane minidap aracımız oldu. Ford kamyonetlerimiz oldu. Bir tane kar  küreme tuzlama aracı aldık. Elimizden geldiği kadar bir değer tespitini üst seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz. Çünkü Armutlu Belediyesi, çok uzak konumda olduğu için ekip ve ekipmanımız bizim altyapımızın kuvvetli olmasını sağladı. Ben bununla da başarılı olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.
130 Milyon TL’lik baraj ihalesi 
Gölet projesinin sonuçlandığını da açıklayan Başkan Tokat,  “Mecidiye tenekelik bölgesinde 4.000.000 metreküplük bir baraj ihalesi yapıldı. Şu anda da sonuçlandı. 130 milyon TL karşılığında da tamamen ihalesi bitti. Başlama açısından büyük ihtimalle 2024 yılının içerisinde de buna başlayıp ve hatlarıyla birlikte Bayraktepe dediğimiz yerde 5 bin tonluk, Toygar tepe dediğimiz yerde de bir 5 bin  tonluk daha deposuyla birlikte ana hatların 4-500’lük olarak yapılmasıyla alakalı bütün ihalenin sonuçlandığını biliyoruz. 600 günde bir süresi var. Bu 600 gün içerisinde de bu firmanın yapacağına inanıyorum. Sularla alakalı bir sıkıntı olacağımızı düşünmüyorum. 4 milyon metreküpün yanında ayrıca 480 bin metrekare alanda bir göletimiz var. O da bize takviye olduğu sürece Armutlu'nun bir 100 yıllık su ihtiyacı olmayacak” ifadelerini kullandı.
“2024 veya 2025 yılında tünel bitecek”
25 yıldır bitmek bilmeyen tünel ile ilgili önemli bilgilerde veren Başkan Tokat, Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’ndan söz aldığını da dile getirdi. Tokat konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim en can alıcı noktamız yol olayı. Armutlu-Esenköy ve Armutlu-Çınarcık hattımızda ki tünel ile  alakalı çalışmalarımız tamamen bitmiş durumda değil. Ulaştırma Bakanımız ile de görüştüm. Bakanımız, 2024 ve 2025 yıllarında buradaki tünelin biteceğinin sözünü verdi. Sayın Bakanımıza ben güveniyorum. Ciddi bir sıkıntımız var. Özellikle Armutlu-Esenköy arasındaki o yol trafiği çileye dönüşüyor ve Armutlu'ya gelen turist sayısında ciddi anlamda düşüşlerimiz oluyor. Eğer orası yapılmış olursa Armutlu kendi özüne dönmüş olacak. Günlük araç sayısı ciddi anlamda artacak. Deniz otobüslerimizi İDO ve BUDO Armutlu'ya devamlı yolcu sevkiyatını devam ettiriyor. Eğer Sayın Bakanımızın verdiği gün ve tarihte eğer bitirilebilirse biz onur, gurur duyarız” dedi. 
“3 tane ciddi firmayla görüştük” 
Kaplıca projesinin hayata geçirilmesinin ardından Armutlu Belediyesi’nin kazanacağını söyleyen Başkan Tokat, “Armutlu'nun vazgeçilmezi kaplıcamız, sıcak suyumuz, doğamız, denizimiz. Değerlendirme hususunda sıkıntılarımız var. 4 tane kaplıcamız var. 2 bayan, 2 erkek.  İkisi Armutlu merkezde ikisi de kaplıca bölgesimiz dediğimiz yerde. Araştırdık ve bazı eksiklerinin olduğunu tespit ettik ve bu tespitleri aşağı yukarı Turizm Bakanımız, Bakan Yardımcımız Nadir Alpaslan beye teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten bize yardımcı oldu. Ve o bölgede biz imar çalışmasını yaptık. Bir yara olan Erdirli Oteli vardı. Sözleşmesi bitmişti ve oranın da boşaltım kararını aldık ve yıktık. Şu anda oraya ciddi anlamda 3 tane yatırımcımız var. Armutlu Belediyesi de kazanacak orayı alan müteahhitte veya işletme sahibi veya otel sahiblerininde para kazanması gerekiyor. Çünkü yapılan şeyler Armutlu'ya hizmet olarak geri dönmesi gerekiyor. Armutlu'nun kaplıca bölgesinde 26 dönümlük bir yerimiz var. Ben buranın işletmeye tamamen açılmasını istiyorum. Gelecek yatırımcıların özellikle oradaki kaplıca bölgesinin değer tespitini onların arttırmasını istiyorum. 3 tane ciddi firmayla da görüştük. Eğer anlaşabilirsek hem Armutlu Belediyesi kazanacak hemde yapan şahısların kazanmasını istiyorum. Çünkü oranın gerçekten değeri çok fazla. Sıcak suyun kalitesi çok fazla ama değerlendirme hususunda maalesef biraz sıkıntılı olduğunu biliyorum” ifadelerine yer verdi.
Armutlu uçma noktasına gelecek
Biz yapabileceklerimizin sözünü veriyoruz diyen Mustafa Tokat yeni projelerinden de bahsederek, “Biz Armutlu Belediyesi'ni eğer hibe ile buluşturabilirsek yapamayacağımız iş yok. Çünkü ekonomik bir sıkıntı var. Armutlu Belediyesi'nin refah seviyesini yukarı çıkarmaya çalışıyoruz. Ben hayal satmak istemiyorum, ben gerçekleri satmak istiyorum. Çünkü vatandaşımın benden çok beklentisi var. Bizim ilk dönemimiz olmasına rağmen 2019 yılındaki seçim kitapçığımızda %40’ın üzerinde bir başarı sağladığımızı düşünüyorum. Tabii ki eksiklerimiz var tabii ki eksiklerimiz olacak ama biz bu eksiklerimizi eksiklerimiz var. Mustafa Tokat’ın belediye başkanı olarak ayrı bir özelliği derken insanı yönümüz çok fazladır. Duygusal bir insanımdır. Kapıdan kimseyi çevirmeyiz. Kimseyi boş göndermeyiz. Çünkü biz burda adalet sistemini oluşturmaya çalışıyoruz. Armutlu her şeye layıktır, biz de bu imkanları yaratmaya çalışıyoruz, bulmaya çalışıyoruz. Özellikle kaplıca projesi. O proje benim hayalimdeki proje. Eğer biz oradaki Armutlu Belediyesi’nden oradaki 26 dönümü bağdaştırıp verebildikten sonra ben oranın Armutlu'yu uçuracağını düşünüyorum. Ciddi bir projemiz daha var. Teleferik projemiz. Eğer onu da başarabilirsek 2024 yılının içerisinde başlamasını düşünüyoruz. Benim 2024 yılında hedeflediğim 2 tane projem biri kaplıca projesi diğeri de teleferik projesi. Turizmle alakalı tüneli de 2024- 2025 yılında eğer biterse ve bu üçü eğer birleşirse Armutlu'yu uçma noktasına getireceğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı. 
 

Editör: Arda Yavuz