Yalova Gazi Abdurrahman İlkokulu koordinatörlüğünde hazırlanan, “Gönlümüze Yer, Kulağımıza Küpe Olan Sözler” adlı eTwinning projesi Yalova’nın da dahil olduğu 10 öğretmen ve 100 öğrencinin katılımı ile gerçekleştiriliyor.

Proje kaybolmaya yüz tutan atasözlerinin konuşmalarda daha fazla yer alır hale getirmeyi hedefliyor.

Gönlümüze Yer, Kulağımıza Küpe Olan Sözler Projesi, Çiftlikköy Gazi Abdurrahman İlkokulu sınıf öğretmenleri Fatma Didem Kaya ve Arzu Tabaru’nun koordinatörlüğünde,1-B ve 1-D öğrenci ve velilerinin iş birliği ile yürütülmekte olan bir eTwinning projesidir. Proje ile ilgili bilgi veren proje koordinatörleri Fatma Didem Kaya ve Arzu Tabaru, “Günümüzde, kültürel değerlerimizden uzaklaşmamız, dilimize özen gösterilmemesi ve dilimizin zenginliğinin farkında olunmaması nedeniyle konuşmalarda, mesajlaşmalarda yanlış kısaltmalar, telaffuzlar kullanılmaktadır. Bu da öğrencilerimizin günlük yaşamlarında kelime dağarcıklarının yetersiz olmasına ve dilimizin kirlenerek zenginliğinin kaybolmasına neden olmaktadır.

”Gönlümüze Yer, Kulağımıza Küpe Olan Sözler” projemiz ile öğrencilerimizin dil gelişimlerini arttırmak amacıyla atalarımızdan gelen sözleri öğrenerek, yaşamlarına, konuşmalarına, sözlerine adapte etmelerini sağlamak için atasözleri ve deyimler atölyeleri ile yaparak, yaşayarak, resmini çizerek, yazı ile ifade ederek, web2 araçları kullanarak somutlaştırıp atasözleri ve deyimleri kavramalarını sağlanacaktır.

Proje 10 Türk ortak öğretmen ve 100 öğrenci ile yürütülmektedir.

Ortaklarımız: Birsen Eren - 75. Yıl Cumhuriyet İlkokulu - Yenipazar / Bilecik,Fatma Didem Kaya - Gazi Abdurrahman İlkokulu- Çiftlikköy/Yalova,Arzu Tabaru - Gazi Abdurrahman İlkokulu - Çiftlikköy/Yalova,Mesut Şahan - Şehit Astsubay Sedat Mert Cumhuriyet İlkokulu - Mucur / Kırşehir, Mine İş - Fatih Sultan Mehmet İlkokulu - Nusaybin / Mardin, Zühal İldeniz - Mehmet Şahin Batmazoğlu ilkokulu - Şahinbey / Gaziantep, Ayşe Eriç Bölge - Barbaros İlkokulu - Gölcük / Kocaeli, Didem Aslan - Fevzipaşa Ortaokulu - Söke /Aydın, Nurgül Yücedağ - İbrahim Hakkı İlkokulu- Pasinler / Erzurum, Tuğba Bursalı - Çobandede İlkokulu- Köprüköy /Erzurum

Öğrenciler ilk olarak projenin afişini  ve logosunu tasarlayıp belirlediler. Daha sonra kendileri Atasözü ve Deyimler Defterlerini tasarladılar. Atasözlerini her ay farklı bir değer işlenecek şekilde grupladılar. Her hafta bir atasözü ya da deyimin anlamını araştırdılar, defterlerine yazdılar, resimlerini yaptılar. Tabu, Puzzle, Eşleştirme, Tahmin Etme, Bulmaca, Kodlama gibi etkinliklerle atasözü ve deyimleri öğrenmek daha eğlenceli hale geldi. Ayrıca diğer ortak okulların öğrencileriyle işbirlikçi çalışmalar yaparak, birbirlerini tanıma fırsatı buldular, bu çalışmalarını birleştirerek bir bütün oldular. Ayrıca broşürler, aylık yapılan çalışmalarla ilgili afişler hazırlayıp sergilediler. Çevrelerinde Atasözü ve deyimlerle ilgili farkındalık oluşturdular.

Şu anda öğrencilerimizin yaş grubu küçük olmasına rağmen 20’yi aşkın atasözü ile yine 15 kadar deyimin anlamını öğrendiler, günlük hayatta kullanır hale geldiler. Kendilerini ifade etme ve düşünme becerileri gelişti.

Son olarak öğrencilerimiz atasözü ve deyimlerin üç boyutlu maketini yaptılar. Projemiz Nisan Ayının sonunda okulumuzda düzenlenecek sergiyle son bulacaktır” dediler.

Editör: TE Bilişim